Gyerekhatárok – Harmadik törvény

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvet. Itt olvashatod a korábbi bejegyzéseket. Most a harmadik törvény jön a sorban, ami egy nagyon fontos tanulság lehet egy gyermek életében.

Az erő törvénye

 

Erő és erőtlenség

A gyerekek életében eljön az a kor, amikor azt hiszik, hogy már elég erősek ahhoz, hogy bármit megtegyenek, és már nincs szükségük a szüleikre. Ez egy elég veszélyes gondolat és igencsak messze van a realitástól. Ilyenkor nehéz őket meggyőzni arról, hogy még nem állnak készen bizonyos dolgokra, amíg maguk meg nem tapasztalják.

kép: Pixabay

 

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy egyáltalán nem egyszerű dolog tudomásul venni az erőtlenséget és a ráutaltság érzését, ennek ellenére a jellemfejlődés része, hiszen megfelelő ítélőképesség szükséges hozzá.

„Gyermekünknek meg kell tanulnia, hogy mit irányíthat és mit nem, valamint azt is, hogy miként tehet különbséget a kettő között.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Önállóság kontra mindenhatóság

Az erő egy nagyon fontos tényező, hiszen ez kell ahhoz, hogy kijelöljük a határainkat és ne engedjük, hogy valaki áthágja azokat, ennek segítségével tanulunk meg nemet mondani és elhárítani a veszélyeket. Vagyis a gyermekünknek szüksége van arra, hogy az élet bizonyos területein kialakítsa a megfelelő erővonalakat, ezzel együtt azt is be kell látnia, hogy vannak dolgok, ami felett nincs hatalma.

„A szülők feladata, hogy segítsenek gyermekeiknek annak felismerésében, hogy mi tartozik a saját fennhatóságuk alá és mi nem, továbbá, hogy mekkora hatalmuk van az adott kérdésben.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Egy gyermek számára a függőség kérdése egy kényes kérdés. Szeretne önálló lenni, szeretne irányítani, de meg kell tanítani neki, hogy nem mindenható. A Gyerekhatárok című könyvben olyan tanácsokat találhatunk, amik segíthetnek nekünk abban, hogy milyen szülői reakciók a megfelelőek ahhoz, hogy a gyermeket bátorítsuk, de közben korlátokat is szabjunk.

„Az a cél, hogy a gyermek a környezete irányítása helyett egyre inkább a saját élete irányítására koncentráljon.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

kép: Pixabay

Hatalom önmaga felett

„A nevelés valójában azt jelenti, hogy leszoktatjuk a gyermeket a mindenhatóság illúziójáról, és megtanítjuk arra, hogy miként gyakorolhatja hatalmát önmaga felett.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Azt gondolom, hogy minden szülő belátja, hogy ez a képesség mennyire fontos a felnőtté válás folyamatában. A nevelés csak átmeneti megbízatás. A gyermekünk fokozatosan egyre több joggal és a felelősséggel rendelkezik, ezért nagyon fontos, hogy az erejét jó dolgokra használja és tudjunk uralkodni saját magán.

„A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy nem tehetnek meg mindent, amit akarnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy a rabszolgáink lennének. Fontos, hogy kifejlődjen bennük az önállóság érzése, és legyenek tudatában annak, hogy szabadon dönthetnek. Hagyjuk, hogy a gyermekünk megtanuljon élni az erejével, sőt ruházzuk fel az életkorának megfelelő lehető legnagyobb hatalommal.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

 

A következőkben a tisztelet törvényéről írok Neked! Tarts velem és megosztom Veled Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend gondolatait erről a fontos témáról!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy mit gondolsz a fent leírt gondolatokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?