Gyerekhatárok – Kilencedik törvény

Dr. Henry Cloud és John Townsend mindketten gyakorló pszichológusok, közösen írták meg a Határink című könyvet, ami meghozta számukra az ismertséget. Ezután még sok határokkal kapcsolatos könyvet írtak, többek között a Gyerekhatárok című könyvet, ami a Határink című könyvben olvasható gondolatok átültetése a gyereknevelés témakörébe. Lassan befejezzük a könyvet, most a kilencedik törvénnyel foglalkozunk. A könyvről szóló korábbi írásaimat itt találjátok. 

Az aktivitás törvénye

 

Az aktivitás ajándékai

„Az életben aktivitásra van szükség a túléléshez és a boldoguláshoz.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A Gyerekhatárok című könyvben található aktivitás törvénye szerintem összefügg az összes többi törvénnyel, hiszen az alapgondolata az, hogy a problémák megoldásához és a szükségletek betöltéséhez tenni kell.

„Az aktivitás azt jelenti, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt, miközben elszántan törekszünk arra is, hogy mások kipótolják azt, ami belőlünk hiányzik.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Vagyis a ráutaltság nem zárja ki az aktivitásnak. Az élet úgy van kitalálva, hogy az emberek együttműködjenek embertársaikkal, így érhetnek el a „célba”.

kép: Pixabay

 

Az aktivitás ajándéka segít a gyereknek abban, hogy

    • a hibák és a következmények révén tanulja meg helyesen viselkedni,
    • megértse, hogy az ő problémáival és szükségleteivel elsősorban neki kell foglalkoznia,
    • életét a saját irányítása alatt tartsa,
    • gondoskodjon magáról,
    • elkerülje a veszélyes helyzeteket és kapcsolatokat,
    • bátorítást és támogatást merítsen a kapcsolataiból,
    • megtanulja helyesen kezelni az érzelmeit, és tartalmas, szeretetteljes kapcsolatot alakítson ki Istennel és az emberekkel egyaránt.

Passzivitás hátrányai

A fenti listából már egyértelműen látszik, hogy milyen hátrányai vannak a passzivitásnak.

„A passzív gyerekek nem használják ki a próbálkozás-elbukás-tanulás lehetőségét. … Háttérben húzódnak, s bár így nem vallanak kudarcot, de nem is fejlődnek.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Henry Cloud és John Townsend könyvükben összegyűjtöttek nekünk több olyan tényezőt, ami a gyerekek passzív viselkedését okozhatják. Nagyon hasznos lista, érdemes beszélgetni az egyes pontokról párunkkal.

Hogyan neveljük aktív gyerekeket?

A Gyerekhatárok című könyvben miután megismertük az aktivitás ajándékait és a passzív hozzáállás okait, elolvashatjuk azokat a hasznos tanácsokat, amiket szülőként azért tehetünk, hogy gyermekünk kezdeményező legyen és aktívan részt akarjon venni az élete alakulásában.

    • Ne csupán szülőként legyünk aktivak!
    • Vizsgáljuk meg, nem járulunk-e hozzá gyermekünk passzivitásához!
    • Bátorítsuk gyermekünket kezdeményezésre és a problémák megoldására!
    • Ösztönözzük gyermekeinket a kapcsolatteremtésre!
    • Gondoskodjunk róla, hogy a passzivitás kellemetlenebb legyen, mint az aktivitás!
    • Hagyjunk időt a változásra!

Mindegyik tanácsról részletesebben olvashattok a könyv Tizenkettedik fejezetében.

kép: Pixabay

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben. Az őszinteség törvénye zárja a sort a határok tíz törvényében. Tartsatok velem legközelebb is!

Ha gondold, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed az aktivitás és a passzivitás kettőséről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Tizenkettedik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?