Gyerekhatárok – Második törvény

Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Haladunk tovább a határok tíz törvényével. A második törvény arról szól, hogy a gyermek megtanulja a saját terhét hordozni.

A felelősségvállalás törvénye

 

Fokozatosság

Az életnek egy nagy feladata megtanulni a felelősséget vállalni a tetteinkért, vagyis az, hogy a gyermek megoldást keressen a gondjaira nem pedig átháríthassa őket másokra. Persze ez nem megy egyik napról a másikra. Idő és sok gyakorlás kell hozzá, mint olyan sok mindenhez ezen a világon.

„A határok tanítása tehát nagyrészt azt jelenti, hogy gyermekünket megtanítjuk fokozatosan felelősséget vállalni a saját problémáiért. A gyermek terheit, melyeket kezdetben a szülő hordoz, végül teljes egészében neki kell átvennie.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

kép: Pixabay

 

Hadd osszak meg veletek egy személyes történetet. Sohasem felejtem el, amikor először karamboloztam kb egy éves jogsival. Nem jól lőttem be a távolságot és levittem egy igen drága autó visszapillantóját. Önmagában ez is elég rémisztő volt számomra, de a legkeményebb pillanat az volt, amikor a betétlapon alá kellett írnom, hogy teljeskörűen vállalom a felelősséget az okozott kárért. Ekkor már ott voltak a szüleim és segítettek, de mégis csak az én nevem szerepelt a lapon és nekem kellett aláírnom. Elég kemény lecke volt az élettől. Talán mindenkinek van olyan története, amikor találkozott a kőkemény valósággal és meg kellett békélnie a megváltoztathatatlan következményekkel. Azt gondolom, hogy ezt a leckét senki sem spórolhatja meg magának.

Bármennyire szeretnénk elkerülni, hogy gyermekünk bajba kerüljön, nem cél az, hogy megóvjuk tőle, emeli ki Henry Cloud és John Townsend.

Miért kell felelősséget vállalnia a gyermeknek?

    • érzelmei
    • hozzáállása
    • viselkedése

Ez három olyan terület az életben, amiket kincsként kellene kezelnünk, hívják fel a figyelmet a szerzők. Ez azt jelenti, hogy tartsuk őket nagy becsben és vegyük őket birtokba. Tanuljuk meg őket irányítani, ne csak sodródjunk az árral.

kép: Pixabay

 

„Amikor gyermekeinktől azt várjuk, hogy gondolkodjanak, mielőtt pillanatnyi érzelmeik hatására cselekednének, önuralomra tanítjuk őket, és segítünk nekik abban, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért. Megtanulják, hogy bár érzelmi reakcióikat nem mindig tudják uralni, de a viselkedésüket fölött úrrá lehetnek.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Erről a témáról bővebben a Gyerekhatárok című könyv Ötödik fejezetében olvashattok. A szerzőpáros érthetően és logikusan vezetik le számunkra, hogy mikor lépjünk közbe és mikortól hagyjuk, hogy a gyermek megérezze saját terhének súlyát. Természetesen itt is sem felejtkezzünk meg az együttérzésről és a szeretetről. Tartsuk szem előtt, hogy hosszútávon érett felnőttet szeretnénk nevelni gyermekünkből.

 

Megyünk tovább a harmadik törvényre. Henry Cloud és John Townsend erő törvényével kapcsolatos gondolatait mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz az élet három fontos kincséről!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?