Gyerekhatárok – Negyedik törvény

Dr. Henry Cloud és John Townsend mindketten gyakorló pszichológusok és népszerű előadó Amerikában. Számos könyvet írtak közösen az emberi kapcsolatok témájában. Könyvsorozatuk a Határvonalak címet viseli. Mi most a Gyerekhatárok című könyvükkel foglalkozunk. A bejegyzésekben a határok tíz törvényén megyünk végig, most a negyedik következik. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. 

A tisztelet törvénye

 

A tisztelet tanulható

„A mások iránti tisztelet nem velünk született tulajdonság, hanem tanulás útján sajátítható el.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy nekünk, szülőknek kell megtanítanunk gyermekeinket arra, hogy

    1. ne bántsanak meg másokat
    2. vegyék tudomásul, ha nemet mond valaki, és ne büntessék őt ezért
    3. általában véve tartsák tiszteletben a kijelölt határokat
    4. fogadják el a másik ember függetlenségét
    5. szomorkodjanak, de ne haragudjanak, ha a mások által szabott határok miatt nem vihetik keresztül akaratukat.

Mindegyik pontra részletesen kitérnek a szerzők és hasznos tanácsokat kaphatunk tőlük arra, hogy hogyan tanítsuk meg gyermekiknek ezeket a fontos lépéseket.

„A tisztelet törvénye arra tanítja a gyermeket, hogy a világ nem egyedül az övé, hanem meg kell osztoznia rajta másokkal. Lassanként megtanulja, hogy úgy bánjon másokkal, amilyen bánásmódra ő is vágyik. Nem mindig kaphatja meg, amit akar, de képes megbirkózni a csalódással.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

kép: Pixabay

 

A függetlenség tiszteletben tartása

Nemcsak a gyereknek kell figyelembe venni a mi függetlenségünket, hanem nekünk is az övét. Legutóbb az erő törvényénél írtam róla, hogy a gyerekek szeretnének önállóak lenni, de ez nem mindig ilyen egyszerű. Néha rémisztő a függetlenség, viszont fontos tanulságokat tartogat számukra.

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy vannak az életlen olyan területek, ahol érdemes támogatni a gyermekünk önállóvá válását:

    • élettér
    • idő
    • barátok
    • pénz
    • öltözködés és külső megjelenés

Természetesen azt a szerzőpáros is elismeri, hogy megfelelő keretek között van a gyermeknek ezekhez joga, ha eljátssza a bizalmat, akkor sajnos csorbulhat az önálló döntéshez való jogosultsága. Ez egy fontos lecke lehet számára.

kép: Pixabay

 

Henry Cloud és John Townsend fontosnak tartja kiemelni, hogy a tisztelet törvénye mind a gyerekeket, mind a szülőket érinti. Nem szabad nekünk sem azt hinni, hogy uralkodhatunk gyermekünk fölött, kellő tisztelettel kell hozzá fordulnunk. Könyvükben hasznos tanácsokat kaphatunk ebben a témában.

 

A motiváció törvénye lesz a következő témánk. Tarts velem, és megtudhatod, hogy Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend milyen tanácsokkal lát el bennünket!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mi a véleményed a tisztelet törvényéről! Mit gondolsz az erő és a tisztelet törvényének kapcsolatáról? Hogyan érdemes egyensúlyban tartani a kettőt szerinted?

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?