Gyerekhatárok – Nyolcadik törvény

Haladunk tovább Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvvel. A nyolcadik törvény jön már a sorban. Ez is egy nagyon fontos személyiségjegyről szól. A korábbi írásaimat a könyvről itt találjátok. 

Az irigység törvénye

 

Irigység kontra hála

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy az irigység egy alapvető emberi érzés. Mindenkire jellemző, de nem mindenkinél ugyanakkora mértékben. Sajnos a túlzott mértékű irigység és a boldogtalanság sokszor járnak együtt, ezért nehéz egy irigy emberrel együttélni.

„Az irigység legszomorúbb oldala … az ürességérzet, amely abból fakad, hogy soha semmi nem elég jó. Bármit érjenek is el, vagy bármit kapjanak, biztosan találnak benne valami kifogásolni valót, és nyoma sincs az életükben elégedettségnek.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

A gyerekeknél ez sokszor úgy nyilvánul meg, hogy mindig többet akarnak, de sohasem hálásak. Azt gondolják, hogy nekik minden jár és joguk van hozzá.

kép: Pixabay

 

Pedig az élet nem mindig úgy alakul, ahogyan azt mi szeretnénk. Ez frusztrációval jár. Máskor pedig jól mennek a dolgok és kielégülünk. Ezeknek az érzéseknek a váltakozása a szerzők szerint ez egy nagyon fontos tudás, amit a gyermekinknek meg kellene érteniük.

„A gyermek végül … megtanulja hálával fogadni, amit kap, mert rájön, hogy nincs joga mindenhez, amire vágyik. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen, a szülőknek két dolgot biztosítaniuk gyermekeik számára: kielégülést és frusztrációt.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Adni, korlátozni, együtt érezni

Henry Cloud és John Townsend szerint ezt a három fontos készséget kellene gyakorolniuk a szülőknek, ahhoz, hogy a gyermekek kiegyensúlyozottan viselkedjenek az irigység és a hála tekintetében. Mindháromról részletesen írnak a Gyerekhatárok című könyvben. Összegzésképpen pedig levonják azt a tanulságot, hogy az egyensúly nagyon fontos.

„A gyerekeknek … néha tapasztalniuk kell, hogy meg kell dolgozniuk azért, amire vágynak. Ha minden az ölükbe hullik, anélkül, hogy bármit tennének, felerősödik bennük a jogosultság illúziója, s azt hiszik, követelésekkel állhatnak elő.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Másik fontos gondolat pedig az, hogy ne féljünk gyermekünk negatív érzéseitől irányunkba. Szeressük őt akkor is, ha a szabályaink nincsenek az ínyére.

kép: Pixabay

 

A vágyakozást és a hiányérzetet pedig próbáljuk meg cselekvésre ösztönzőként felhasználni. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy ha nem elégedett a sorsával, akkor azon csak is maga tud javítani. Próbáljon meg tenni azért, hogy változzanak a dolgok.

 

Az utolsó előtti törvény következik. Lassan összeáll a teljes kép. Tarts velem, és meg tudhatod, hogy mit takar az aktivitás törvénye!

Ha gondolod írd meg egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed az irigység törvényéről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Tizenegyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?