Gyerekhatárok – Ötödik törvény

Haladunk tovább Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvvel. Már négy törvénnyel megismerkedtünk. A most következő egy nagyon fontos lépés szerintem. Hiszen a legtöbb szülő szeretné, ha gyermeke nemcsak azért tenne meg dolgokat, mert muszáj, hanem mert belső motiváció veszi rá erre. Hogyan tudjuk ezt elérni? Erről írok Nektek most. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

A motiváció törvénye

 

Az indítékokról

A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy a viselkedésünket és cselekedeteinket az indítékaink irányítják. Viszont nem mindegy, hogy ezek éretlenek vagy érettek.

A szerzőpáros szerint éretlen indítéknak számít, ha csak azért teszünk meg valamit, mert félünk a következményektől. Kis gyerekeknél talán ez még működik, de egy érett személyiségnél már kellő belső motivációt várnánk el.

Henry Cloud és John Townsend könyvükben bemutatják nekünk az indítékok fejlődésének négy szakaszát. Szerintük ezeket a lépcsőket nem lehet és nem szabad átugrani.

    1. Félelem a következményektől
    2. Éretlen lelkiismeret
    3. Értékek és etikai normák
    4. Érett szeretet, érett bűntudat

A könyvben pontokba szedve és részletesen olvashatunk ezekről a fejlődési szakaszokról. Szerintem nagyon tanulságos olvasmány.

„A motiválás és a határok összefüggéseit vizsgálva hangsúlyoztuk, hogy az indítékok fejlődésének egyik fokozatát se becsüljük alá.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

kép: Pixabay

 

Nem kell jó képet vágni hozzá

Az egész elméletnek nem az a lényege, hogy a gyermek örömmel és vigyorral teljesítse a kötelezettségeit, hanem hogy elvégezze őket, mindenféle noszogatás és erőltetés nélkül.

„Ahogy a lelkiismeret formálódik és fejlődik, a gyermek megtanul belső késztetésből szeretni és jól viselkedni. … Ez jó hír számunkra, hiszen nem lehetünk mindig ott gyermekeink mellett, hogy segítsünk nekik felelősségteljesen dönteni a játszótéren, a vizsgán vagy a randin.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Talán most egy álomnak tűnik ez az egész, de gondoljunk bele, hogy mi magunk miért kelünk fel minden reggel, miért járunk mindennap dolgozni, miért készítünk vacsorát vagy miért visszük ki a szemetet. Azért, mert kell. Nem feltétele, hogy szeressük ezeket a tevékenységeket, de kötelező megtennünk azért, hogy haladjon az élet és eredményeket érjünk el. Ez már egy érett felnőtt hozzáállása, ez már az utolsó lépcsőfok. A Gyerekhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy a gyermekünknek ide kellene eljutnia szépen lassan, azért, hogy hasznos tagja legyen a társadalomnak, megbízható legyen a munkahelyén és felelősségteljes legyen párként, majd szülőként is.

kép: Pixabay

 

A szerzők szerint három fontos dologra van szükség ahhoz, hogy a gyermekünknek sikerüljön fejlődnie: szeretet, támogatás és kegyelem. Nagyon tetszik nekem ez a gondolat. Érdeme elolvasni ezt a fejezetet!

 

A mérlegelés törvényéről írok Neked legközelebb. Tarts velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy gyermekeidben vagy magadban milyen indítékokat tudsz azonosítani!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Nyolcadik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?