Gyerekhatárok – Tizedik törvény

Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A határok tíz törvényéből már majdnem az összeset megismertük. Az utolsó az őszinteség törvénye. Azt gondolom, hogy mindenki számára tiszta, hogy ez a személyiségjegyet miért nagyon fontos elsajátítani gyermekünknek a felnőtté válás során.  

Az őszinteség törvénye

 

Utolsóként, de nem utolsó sorban

A Gyerekhatárok című könyvben utolsóként ismertetik a szerzők az őszinteség törvényét, de semmiképpen sem utolsó sorban. Hiszen szerintük ez az egyik legjobb stratégia, amire építhetjük az életünket.

„Az őszinteség törvénye arra tanít, hogy a világosságban érdemes élni – vagyis jobb, ha minden napvilágra kerül, a negatív dolgokat is beleértve. Jóról és rosszról egyaránt tudnunk kell. A konfliktus és a neheztelés törést okoz a kapcsolatban, amit csak őszinte kommunikációval lehet orvosolni.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

Persze ez nem jelenti azt, hogy minden apró-cseprő sérelmünket és problémánkat a másik elé kell tárnunk, hiszen a kegyelem fontos erény, a túlérzékenység pedig káros lehet.

kép: Pixabay

 

Hogyan neveljünk őszinte gyermeket?

Természetesen nincsen tökéletes recept arra, hogy hogyan kell nyílt és őszinte gyermeket nevelni. Viszont vannak olyan támpontok, amikre érdemes lehet odafigyelni, emelik ki a szerzők.

    1. Adjunk mintát az őszinteség törvényének gyakorlására!
    2. Rögzítsük világosan a határokat!
    3. Oszlassuk el gyermekünk félelmeit, és tegyük biztonságossá a kommunikációt!
    4. Ne fogadjuk el az elzárkózást!
    5. Ne hagyjuk magunkat két tűz közé szorítani!
    6. Tanítsuk meg a „határkijelölő” szavak használatát!

Mindegyik pont nagyon érdekes és hasznos szerintem. Részletesebben a könyvben olvashattok róluk.

„A jó kapcsolathoz nélkülözhetetlen a közvetlen és nyílt kommunikáció és a problémák őszinte feltárása.” /Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyvet. Legközelebb a Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet az őszinteségről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Henry Cloud & Dr. John Townsend: Gyerekhatárok című könyv Tizenharmadik fejezetében olvasható.

 

Vélemény, hozzászólás?