Hogyan nevelj boldog gyereket – A Montessori-módszer

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. Kezdjük az elején! 

Miért éppen a Montessori-módszer?

 

Egy merőben új szemlélet

Tim Seldin könyvét azzal kezdi, hogy szeretné meggyőzni az olvasókat arról, hogy miért olyan jó a Montessori-módszer. Maga is édesapa, így tudja, hogy milyen szülőnek lenni. Tudja, hogy milyen kihívásokkal és nehézségekkel jár együtt a gyereknevelés.

„Szülőnek lenni: egyszer fenn, egyszer lenn.” /Tim Seldin/

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben arról olvashatunk, hogy a szerző szerint a Montessori-módszer egy merőben új szemléletet képvisel, amit érdemes elsajátítani ahhoz, hogy hatékonyabb szülőnek érezhessük magunkat.

„Egyeseket a … nyugodt, felelősségteljes viselkedés nyűgöz le, … mások a szabadságot, a spontaneitást és az önállóságot méltányolják, amelyet a Montessori-módszer nyújt a gyermekeknek.” /Tim Seldin/

Érzékeny időszakok

„Ha megfelelő ingerek érik őket a megfelelő időben, a gyerekek szinte öntudatlanul tanulnak.” /Tim Seldin/

Maria Montessori felismerte, hogy a gyermekek életében vannak úgy nevezett szenzitív periódusok, amikor fogékonyabbak bizonyos tudás elsajátítására, mint máskor. Ha élünk ezeknek az időszakoknak a lehetőségével, akkor nagyobb hatással lehetünk gyermekünkre és fejlődésére, emeli ki a szerző.

„Mindaz, amit ebben a korai időszakban tanulnak, később meghatározó lesz.” /Tim Seldin/

kép: Pixabay

 

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben rövid áttekintést kaphatunk ezekről az érzékeny időszakokról és a fejlődési lépcsőfokokról.

„A mi feladatunk, hogy az alapvető gondoskodáson túl olyan környezetet biztosítsunk számukra, ahol maximálisan kibontakoztathatják a bennük rejlő lehetőségeket.” /Tim Seldin/

Életkori áttekintés

Tim Seldin az Első fejezetben egészen a szüléstől kezdve tanácsokkal látja el az olvasókat azzal kapcsolatosan, hogy Maria Montessori elvei szerint milyen magatartást lenne a megfelelő szülőként. A szerző szerint fontos ebben az igazán érzékeny első időkben odafigyeljünk arra, hogy a megfelelő kötődés kialakuljon, illetve a növekvő kisbaba környezete biztonságos és ingerekben gazdag legyen.

„Minden fizikai mérföldkőhöz, amit kisbabánk elér, a tapasztalatok iránti igény hajtja.” /Tim Seldin/

kép: Pixabay

 

A gyermekbarát otthon kialakítása

Azt gondolom, hogy szülőként a Montessori-módszernek megfelelő otthon kialakítása talán a „legformabontóbb” lépés, amit tehetünk afelé, hogy Montessori inspirálta édesanyának vagy édesapának hívhassuk magunkat.

„Próbáljuk úgy kialakítani a szobát, ahol gyermekünk a legtöbb időt tölti, hogy minden könnyen áttekinthető legyen benne.” /Tim Seldin/

Az interneten számtalan képet és ötletet találhatunk a lakás gyerekbarátabbá tételéhez, ha beírjuk a keresőbe vagy a Pinterest-be, hogy Montessori. Személyes tapasztalatom, hogy a határ a csillagos ég, de mindenkit arra biztatok, hogy a saját személyiségének, életterének és életritmusának megfelelően tegyen lépéseket a Montessori otthon megvalósításához.

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben a következő témákhoz kaphatunk ötleteket:

    • gyerekszoba kialakítása, berendezése
    • díszítés
    • rendezett szép, minőségi fa játékok
    • zenei élmények
    • rendrakás egyszerűsítése
    • konyha, fürdőszoba és előszoba Montessori-módra
    • kézműves sarok

„A legjobb módszer, hogy elkezdjük otthonunkban is alkalmazni Montessori alapelveit, ha hátradőlünk, és megfigyeljük, mit néz, mit mond és mit csinál.” /Tim Seldin/

 

Az érzékszervi fejlesztésről és az önállóságról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam Neked a Montessori szemlélet egyik fontos alapját!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek, írd le egy hozzászólásban, hogy neked mi a véleményed az érzékeny időszakokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?