Hogyan nevelj boldog gyereket – A tágabb világ felfedezése

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvét. A szerző a Montessori Alapítvány elnöke és több, mint negyven éves tapasztalata van a Montessori-pedagógiában. A könyv utolsó két fejezete a gyerekek tanulásvágyában rejlő lehetőségek kiaknázásról szól Maria Montessori tanai alapján. Először a természettel és a világ megismerésével fogunk foglalkozni. Itt olvashatod a korábbi írásokat a könyvről. 

A tágabb világ felfedezése

 

Kis tudósok

Maria Montessori által kidolgozott nevelési elvek nagy hangsúlyt fektetnek a természet megismerésére, illetve a világ működésének megértésére. Az elmélet szerint mivel mindannyian egy nagy egésznek a részei vagyunk, ezért fontos, hogy megtanítsuk gyermekeinknek, hogy tiszteljék a természetet, amiben élnek, azért, hogy még sokáig csodálhassuk a teremtő ajándékait.

„Tanítsuk meg őket az élet tiszteletére: végtére is mindannyian az élet körforgásának részei vagyunk, és saját létezésünk is a természet világának kényes egyensúlyától függ. … Tanítsuk meg őket tisztelni a földet, és mindazt, aminek életet ad.” /Tim Seldin/

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben arról olvashatunk, hogy tekintsük a gyermekeinket ki tudósoknak, akik kíváncsiak, megfigyelnek és kipróbálnak dolgokat. Érdemes néha a gyerekek szemszögéből is megvizsgálni a környezetünket, hogy megértsük, hogy mi minden keltheti fel az érdeklődését.

„A gyerekeket belső motor hajtja a felfedezések felé. Biztassuk őket, hogy megfigyeljék a világot, és átéljék a csodát.” /Tim Seldin/

kép: Pixabay

 

A szabadban

Annyi felfedezni valóban a szabadban, annyi érdekes kinézetű és tapintású dologgal találkozhatunk a kertben, erdőben. Séta közben pedig rengeteg élményt és benyomást szerezhetünk a világról.

„Legyen az életünk állandó része a természetjárás, sétáljunk vidéken vagy parkokban.” /Tim Seldin/

A kirándulások mellett Tim Seldin arra hív bennünket, hogy szerezzünk be gyerekméretű kertészeti eszközöket és hagyjuk, hogy gyermekünk kertészkedjen, gyakoroljon és közben kiélje felfedezési vágyait.

„Amikor kertet tervezünk, próbáljunk meg elkülöníteni egy részt, ahol gyermekünk szabadon kísérletezhet, és nevelhet növényeket.” /Tim Seldin/

Játék a természettel

A természetjárás és kertészkedés közben gyűjtött „kincsekből” készíthetünk múzeumot, ahol gyermekünk kiállíthatja és megvizsgálhatja őket, tanácsolja a szerző. Ezenkívül számtalan ötletet találhatunk a neten arra, hogy hogyan készíthetünk kreatív alkotásokat ezekből az alapanyagokból. Mindegyik remek szórakozás és közben fejlődik a gyermekünk ismerete a világról.

Ezenkívül többféle játékötlettel is találkozhatunk a könyvben, amik segítenek megérteni a természet működését, például a táplálékláncot, a nap és föld mozgását stb.

A Montessori-módszer nagy hangsúlyt fektet a különböző kultúrák megismerésére. A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben konkrét ölteteket kaphatunk arra, hogy az egyes népeket és országokat hogyan ismertessük meg gyermekeinkkel.

„A más kultúrákkal való ismerkedés növeli a gyerekek kíváncsiságát és csodák iránti fogékonyságát, emellett pedig az előítéleteket is eloszlatja.” /Tim Seldin/

Szülinap Montessori-módra

A könyvben egy nagyon kedves és látványos módját mutatja be a szerző a gyermekünk szülésnapi ünnepségének. Nekem nagyon tetszett a gyerkőc emlékeinek felidézése úgy, hogy közben bolygószerűen kering a Nap körül annyiszor, amennyi éves lett.

„Egy montessoris szülinap másként közelíti meg az alkalmat, és egy kicsit több ismeretet és emelkedettséget visz az ünneplésbe.” /Tim Seldin/

kép: Pixabay

 

Azt, hogy pontosan milyen lépéseket tartalmaz ez a fajta ünneplés a Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv Ötödik fejezetében olvashatjátok el.

 

Az utolsó fejezet következik a könyvben, ami a tanulásról szó. Tarts velem és megosztom veled a Montessori-módszer oktatási elveit!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod, hogy ti milyen formában őrzitek meg gyermekeitek „kincseit”, amiket a természetből gyűjtenek!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?