Hogyan nevelj boldog gyereket – Szeretetteljes fegyelmezés

A Montessori-módszerről azt gondolom, hogy már mindannyian hallottatok. Viszont azt talán nem annyire közismert, hogy Maria Montessori a fegyelmezés témakörében is megfogalmazott elveket, amiket a nevével ellátott intézményekben dolgozó pedagógusok gyakorolnak. Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben megismerhetjük a Montessori szemléletű nevelési elveket. A könyvről szóló korábbi bejegyzéseket itt éritek el. 

Példamutatás, fegyelmezés és a békeasztal

 

Szeretetteljes közegben

Tim Seldin könyvében alapelvként ír arról, hogy szülőként feladatunk példát mutatni, türelmesnek lenni és feltétel nélkül szeretni gyermekeinket. A gyerekeknek pedig meg kell tanulniuk viselkedni, megbirkózni az érzelmeikkel és tisztelni másokat.

„Egy Montessori-szemléletű otthonban a szülők törekednek az empátiára és a figyelmes viselkedésre, és a gyereket a család önálló, teljes értékű tagjaként tisztelik. Ugyanakkor neki is megértőnek kell lennie mások iránt, és betartania az alapvető udvariassági formákat.” /Tim Seldin/

Hiszti

„A hisztik során a gyerek és a szülő is elvesztheti az önkontrollját – de az egyik félnek felnőttként kell viselkednie.” /Tim Seldin/

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben röviden olvashatunk a hisztik kezeléséről. A szerző szerint érdemes megvizsgálnunk a hisztizés mögött meghúzódó okokat, hogy ennek megfelelően reagáljunk rá. Másik jó tanács az, hogy ha tudjuk, előzzük meg azokat a szituációkat, amikor általában hatalmi harcok alakulnak gyermekünkkel.

kép: Pixabay

 

Fegyelmezés pozitív megerősítéssel

„Sok szülői hiszi azt, hogy a fegyelmezés büntetést jelent. De inkább eszköz, amivel tanítunk.” /Tim Seldin/

Tim Seldin szerint a gyerekeknek meg kell érteniük, hogy hol a határ. Azt tanácsolja Nekünk, hogy hozzunk létre pár családi alapszabályt, amikhez következetesen tartjuk magunkat. Egy Montessori-szemléletű otthonban általában csak néhány alapszabály van:

    • Mindenkit tisztelet illet.
    • Ha valamit elővettünk, használat után tegyük vissza a helyére.
    • Ha eltörünk vagy kiöntünk valamit, takarítsuk fel.
    • Mondjunk igazat, és ne féljünk elismerni, ha hibáztunk.

Kedvességre és udvariasságra nevelés

„Ha játékosan gyakoroljuk az illemet, segíthetünk gyermekünknek megtanulni, hogyan viselkedjen egy társaságban.” /Tim Seldin/

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben arról olvashatunk, hogy a Montessori intézményekben nagy hangsúlyt fektetnek a tisztelettudó és kedves viselkedés elsajátítására.

Szülőként fontos példák és tanítók lehetünk az udvariasság témakörében. Tim Seldin szerint, ha egyszerű lépésekre bontjuk a helyes viselkedéssel kapcsolatos elvárásainkat, akkor könnyebben érhetjük el a célt.

„A példa, amit saját viselkedésünkkel állítunk, sokkal erősebb, mint bármi, amit mondunk. A gyerekek magukba szívnak mindent, amit tőlünk látnak, különösen amíg kicsi.” /Tim Seldin/

A békeasztal

Személyes véleményem szerint a békeasztal egy szuper „találmány”. A könyvben arról olvashatunk, hogy a Montessori intézményekben van egy ilyen asztal a konfliktusok kezelésére.

„Amikor a gyerekeknek nem sikerül egyedül megoldaniuk a konfliktusaikat, ültessük őket a békeasztalhoz.” /Tim Seldin/

kép: Pixabay

 

Az elmélet szerint a békeasztalnak meg vannak a maga kellékei, amik megteremthetik a együttműködés és a harmóniát. A cél a nézetkülönbségek rendezése őszinteséggel és jóakarattal. Fontos tanulsága pedig az, hogy a gyerekek elmondhatják álláspontjukat, amit a másik meghallgat.

„Ha leültek konkrét lépések következnek.” /Tim Seldin/

Médiahasználat

A Hogyan nevelj boldog gyereket című könyvben a tévénézésről és egyéb képernyők használatával kapcsolatosan is kifejti véleményét a szerző.

„A televízió sok családban válik a konfliktusok fő forrása. Hozzunk meg néhány alapszabályt a tévénézéssel kapcsolatban, és tartsuk is be őket.” /Tim Seldin/

Szimpatikus számomra, hogy Tim Seldin nem arról ír, hogy tiltsuk meg a technikai vívmányok a használatát, hanem olyan tanácsokkal lát el bennünket, hogy hogyan gyakorolhatjuk ezeknek a készülékeknek az okos használatát.

 

A tágabb világ felfedezésével kapcsolatos Montessori szemléletű tanácsokról írok majd Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mi a véleményed a békeasztal módszeréről!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Tim Seldin: Hogyan nevelj boldog gyereket című könyv Negyedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?