Igenközpontú nevelés – Egyensúly

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Igenközpontú nevelés című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint és sorban bemutatom Nektek az igenközpontú nevelés négy alapelemét. Kezdjük az elsővel! 

Egyensúly

 

Az első alapelem, amire az összes többi épül

„Az egyensúly nem véletlenül az első az igenközpontúság alapelem közül. Valójában a másik három alapelem – a reziliencia, az értő belátás és az empátia – mind attól függ, hogy a gyermek képes-e bizonyos fokú érzelmi egyensúlyt és önuralmat tanúsítani.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Az Igenközpontú nevelés című könyvben arról olvashatunk, hogy bármit is szeretnénk tanítani a gyermekeinknek, akkor elsőként el kell érnünk, hogy egyensúlyban legyen. De mitől lesz egyensúlyban? A szerzők szerint az egyensúlyhiányt több dolog is okozhatja:

    • alvásproblémák
    • egészségi problémák
    • fejlődési korszak
    • szenzoros feldolgozási zavar
    • tanulási, kognitív és egyéb nehézségek és eltérések
    • temperamentum stb.

Ebből a rövid listából is látszik, hogy elég egy fizikai vagy lelki probléma ahhoz, hogy a gyermek nyűgösebb legyen, nehezebben kontrollálja a viselkedését, vagy hevesebben reagáljon.

kép: Pixabay

 

Azt gondolom, hogy a saját családi életünkben sok ilyen példát tudunk mondani. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor mi, szülők is könnyebben borulunk ki, ha éhesek vagyunk vagy keveset aludtunk. Nem igaz?

„A lényeg az, hogy minden gyermek elveszíti az érzelmi egyensúlyát. Akár ritkábban, akár gyakrabban történik, a diszreguláció egyszerűen a gyermekkor természetes velejárója.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Az egyensúly elsajátítható készség

Daniel és Tina mindenkit szeretne megnyugtatni, ugyanis az önszabályozás mindenki számára elérhető és tanulható készség. Gyermekink számára mi lehetünk azok az emberek, akik az érzelmileg nehéz helyzeteken átsegíthetik őket.

„Az egyik fő feladatunk az, hogy a saját kifejlett agyunkat használva segítsünk nekik visszanyerni az egyensúlyukat. … Megnyugtató és vigasztaló jelenlétünkkel segítünk a gyermekünknek lecsillapodni, s ily módon meggyőződhet arról, hogy biztonságban lesz, és mellette leszünk, amikor ezek az erős érzelmek elárasztják őt.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A szerzők tehát arra hívnak bennünket, hogy szülőként vegyük elő a saját önszabályozó képességünket ahelyett, hogy mi is elkezdenénk kiakadni. Nem egyszerű feladat! Fontos, hogy mindig eszünkbe jusson:

„Legtöbbször a gyermekek azért viselkednek helytelenül, mert az adott pillanatban nem képesek kontrollálni az érzelmeiket és a cselekedeteiket, és nem azért, mert nem hajlandók.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

A három zóna

Az Igenközpontú nevelés című könyvben három zónáról olvashatunk. Erre a három zónára oszthatóak az adott pillanatban megélt tapasztalataink:

    • vörös zóna
    • zöld zóna
    • kék zóna

Az elmélet szerint akkor vagyunk a zöld zónában, ha minden rendben és egyensúlyban van. A vörös zóna jelenti a fokozott érzelmeket és a robbanást. A kék zóna pedig a lefagyást és bezárkózást. Képzeljük el úgy őket, hogy ha belépünk az egyik szélsőséges zónába, akkor onnan nehéz a visszaút. Szerintem ezt nem kell senkinek sem részletesen bemutatni.

kép: Pixabay

 

Daniel és Tina szerint érdemes a gyermekünk adott pillanatban látott viselkedést ennek a három zónának megfelelően felismerni és ennek megfelelően reagálni. Könyvükben ezzel kapcsolatosan látnak el bennünket tanácsokkal.

„Minden, amiről ebben a könyvben szó van, azt a célt szolgálja, hogy segítsen a gyermekünknek kiegyensúlyozottabbá válni rövid távon – megkönnyítve és békésebbé téve a hétköznapokat – , valamint hogy olyan életre szóló készségeket adjon a kezébe, amely segítségével többet tartózkodhat a zöld zónában, és olyan kamasszá, majd felnőtté növekedhet, aki összeszedetten viselkedik, és békésen, az egyensúlyát megőrizve éli az életét.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

 

A rezilienciáról, vagyis a rugalmas ellenállási képességről a következő alakommal írok Neked! Tarts velem, hogy bemutathassam az igenközpontú nevelés második alapelemét!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd meg, hogy neked mit adott most ez a rész!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Igenközpontú nevelés című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?