Igenközpontú nevelés – Empátia

Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Igenközpontú nevelés című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Már csak az utolsó hiányzik, hogy teljes legyen az igenközpontú nevelés alapelemeinek a sora.

Empátia

 

Az énközpontúságon túl

A gyerekekre igencsak jellemző az énközpontúság és sokszor önző módon viselkednek. Ez azért okozhat szülői aggodalmakat. Daniel és Tina szeretnének bennünket megnyugtatni, hogy ez teljesen normális jelenség.

„Az igazság az, hogy a fejlődés szempontjából teljesen természetes, hogy a gyermekek önmagukra gondolnak elsőként; ez jobb túlélési esélyt biztosít számukra.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

Az Igenközpontú nevelés című könyvben arra hívnak bennünket a szerzők, hogy lássunk reálisan, ne lássunk rémeket és ne vonjunk le messze menő következtetéseket, hogy ha önző viselkedést tapasztalunk gyermekünknél.

Mi nem empátia?

„Az empátia nem arról szól, hogy megtanulunk eleget tenni mások elvárásainak, miközben a saját érdekeinket figyelmen kívül hagyjuk. … Nem az a célunk, hogy olyan gyermeket neveljünk, aki folyton mások kedvében akar járni, miközben nincs tisztában saját vágyaival, és képtelen gondoskodni a szükségleteiről.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

Ez egy nagyon fontos gondolat szerintem a könyvben és lényeges tisztázni már a legelején. Hiszen nagyon nem olyan gyermeket szeretnénk felnevelni, aki minden esetben háttérbe szorítja magát, nem tudja megfogalmazni az igényeit és akin keresztül lehet gyalogolni. Daniel és Tina könyvükben sem erre buzdítanak, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy tanítsuk meg gyermekünknek a másokra való odafigyelést és érzékenységet.

Az empátia drágaköve

Az Igenközpontú nevelés című könyvben megismerkedhetünk az empátia öt oldalával:

    • perspektívafelvétel
    • érzelmi rezonancia
    • kognitív empátia
    • együttérző empátia
    • empátiás öröm

Mind az ötről részletesen írnak nekünk a szerzők. Érdemes elolvasni! Közben megismerkedhetünk az empátia neurális hátterével, az empátia tudományával és megismerkedhetünk három igenközpontú stratégiával, amik elősegítik az empátiát.

„A gyermekek empátiás képességének ösztönzése kapcsán az a célunk, hogy az empátia drágakövének minden oldalát csiszolgassuk, beleértve a mások érdekében való cselekvést és a segítést is.” /Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson/

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Igenközpontú nevelés című könyvet. A következőkben Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: A szülői jelenlét ereje című könyvvel fogunk foglalkozni.

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a fenti gondolatokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Daniel J. Siegel és Tina Payne Bryson: Igenközpontú nevelés című könyv Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?