Játékos nevelés – A játékos gyereknevelés alapjai

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése szerint. A filozófiára szépen lassan fény derül. Kezdjük a legelején. 

A játékos gyereknevelés alapjai

 

A játék az élet lényege

Minden gyerekben benne van a játékosság ösztöne. A Játékos nevelés című könyvből meg tudhatjuk, hogy számukra olyan módon tölti ki ez a napot, mint a felnőtteknek a munka.

„A játék a gyerekek számára a kommunikáció, a kísérletezés és a tanulás legfontosabb eszköze is.” /Lawrence J. Cohen/

Nem látjuk, de fontos felismerések, fejlődések történnek bennük a játékok által. Vagyis a gyermek számára sokkal összetettebb dologról van szó, mint aminek elsőnek tűnik. A szerző három fontos jelentéssel ruházza fel a játéktevékenységet:

      1. A játék során kipróbálhatják a gyerekek a felnőtt élethez szükséges képességeket és szerepeket.
      2. A játék a kapcsolat teremtés egy fontos eszköze. Így szolgálja a szeretet iráni igény kielégülését.
      3. A játék segít a gyereknek kiheverni az érzelmi megpróbáltatásokat.

Ebből a felsorolásból látszik, hogy a játék valóban szórakoztató, de nem csak az idő eltöltéséről szól.

kép: Pixabay

 

Larry Cohen a játéknak ezt a három funkcióját fejti ki bővebben a Játékos nevelés című könyv Első fejezetében. Érdemes elolvasni!

Hogyan legyünk játékos szülők?

A szerző az előadásai során több olyan szülővel találkozott, akik belátták a közös játék fontosságát, de nem látták magukban a tehetséget és játékosságot arra, hogy leüljenek a földre autókat tologatni, vagy játék babákat öltöztetni. Valószínűleg sokan vagyunk még így felnőttként. Már megkomolyodtunk és már nem emlékszünk arra, hogy hogyan kell önfeledten játszani.

A szerző szeretné megnyugtatni a szülőket, hogy nincsenek egyedül ezekkel a gondolatokkal és mások számára is unalmas bizonyos játékok monoton ismétlése. Viszont szerinte jobban tesszük, ha nem szalasztjuk el ezeket a lehetőségeket a kapcsolódásra.

„Ha ilyenkor rászánjuk magunkat, hogy mégis játékosabban lépjünk be az adott helyzetbe, hirtelen azt tapasztaljuk, … hogy jól érezzük magunkat.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Lépjünk be a gyerekek saját világába! Erről a következő alakommal írok Nektek! Tartsatok velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy egyetértesz-e azzal, hogy a játéknak valóban ekkora jelentősége van.

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Első fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?