Játékos nevelés – Nevessünk közösen!

Lawrence J. Cohen világhírű pszichológus és játékterapeuta. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok tapasztalatát szeretné az olvasóval megosztani Játékos nevelés című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. A játékos gyereknevelés egyik alapmotívuma a humor. Persze az élet nem egy kabaré műsor, de vannak helyzetek, amikben sokat segíthet a viccelődés. Például oldani a feszültséget és újra teremteni a kapcsolatot. 

A közös nevetés fontossága

 

A kuncogás követése

„A kuncogás követése egyszerűen annyit jelent, hogy ha a gyerek valamitől kuncogni kezd, azt csináljuk újra. Aztán újra meg újra.” /Lawrence J. Cohen/

A Játékos nevelés című könyvben elolvashatjuk, hogy a közös nevetés mennyire fontos. Larry Cohen arra biztatja a szülőket, hogy ragadjanak meg minden alkalmat arra, hogy mosolyt csaljanak gyermekük arcára. Sok fegyelmezési pillanat megkönnyíthető, ha egy kis humort viszünk a szavainkba, vagy elváltoztatjuk a hangunkat. A szerző szerint ne féljünk viccesnek lenni, a paródia minden formája igazán szórakoztató tud lenni a gyermek számára.

„A közös nevetés a játékos gyereknevelés elengedhetetlenül fontos része. … Veszítsük el méltóságunkat, hogy megtaláljuk a gyerekünket.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Lehet, hogy vannak, akiknek ez most annyira nem szimpatikus. Hiszen mi sem vagyunk mindig vicces kedvünkben. Nekünk is lehet fárasztó napunk, amikor semmi kedvünk paródiákba bonyolódni. A szerző ennek ellenére, arra biztatja a szülőket, hogy próbálják ki és meglátják nekik is jobb kedvük lesz tőle.

„A gyereknevelés nem könnyű munka, ha pedig boldogtalanul csinálják, úgy még sokkal nehezebb. … A nevetés automatikusan közel hozza egymáshoz az embereket.” /Lawrence J. Cohen/

A közös nevetéssel kapcsolatos tanácsokat és intelmeket megtalálhatjátok a Játékos nevelés Ötödik fejezetében.

Tanuljunk meg hancúrozni!

A Játékos nevelés című könyvből megtudhatjuk, hogy Larry Cohen egyik favorizált hancúrozós játékötlete a birkózás. Szerint ez azért jó gyakorlópálya, mert a gyermek megtanulja használni az erejét, és megtanulja, hogy mikor kell abbahagyni. A birkózásban vannak szabályok, amiket be kell tartani, ezenkívül pedig a gyermekünk beleadhatja minden erejét.

„A gyerekek azért birkóznak és hancúroznak, hogy kipróbálják testi erejüket, felszabadultan jól érezzék magukat, és kontrollálják agresszív késztetéseiket. … Fontos, hogy alkalmuk legyen először olyasvalakin gyakorolni, aki csak rájuk figyel, és segít kezelni a félelmeiket, gátlásaikat, haragjukat, impulzivitásukat.” /Lawrence J. Cohen/

kép: Pixabay

 

Lehet, hogy elsőre nem látjuk magunkban, hogy miért és hogyan kellene birkózni. A szerző viszont arra hív Bennünket, hogy próbáljuk ki. Könyvében hosszan ecseteli ennek a játékos módszernek az előnyeit. A Játékos nevelés című könyv Hatodik fejezetében megtalálhatja az olvasó Larry birkózási szabályainak listáját. Érdekes olvasmány!

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy az olyan gyereknevelési problémákat is verbálisan akarunk megoldani, amelyeket aktívan, játékokon keresztül könnyebb lenne.” /Lawrence J. Cohen/

 

A következőkben a fiúkkal és a lányokkal való játékban keresendő különbségekre térünk is! Tarts velem, és megtudhatod Lawrence J. Cohen gondolatait ezzel a témával kapcsolatosan!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy mennyire érzed magadban a birkózásra való hajlamot! Van-e benned idegenkedés vagy szívesen benne vagy ilyen ökörködésekben?

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb Lawrence J. Cohen: Játékos nevelés című könyv Ötödik és Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?