Jól szeretni – Lelki és testi nehézségek

Vekerdy Tamás foglalkozása szerint gyermekpszichológus. Az évek alatt összegyűjtött sok-sok megfigyelését és tapasztalatát szeretné velünk megosztani a Jól szeretni című könyvében. A könyvről írt korábbi írásokat itt találod. Most a halál és gyász feldolgozása, a kövérség problémája és a „nehéz” gyerekek nevelése lesz a téma. 

Lelki és testi nehézségek

 

Halál, gyász

Egy szerettünk elvesztése nagyon fájdalmas tud lenni számunkra, felnőtteknek is. Nehéz kérdés, hogy hogyan beszéljük meg gyermekünkkel ezt a szomorú esetet és miként osszuk meg vele a saját érzelmeinket. Vekerdy Tamás ezzel kapcsolatosan látja el az olvasókat tanáccsal a Jól szeretni című könyvben.

kép: Pixabay

 

A szerző arra hívja a szülőket, hogy a gyermek életkorában megfelelően legyenek őszinték. A gyerekek amúgy is sokkal többet érzékelnek a szüleik érzelmeiből, mint azt gondolnánk. Így a titkolózás felesleges és csak összezavarja a gyermeket. Legyünk hitelesek és sírjunk, ha úgy érezzük. Hagyjuk, hogy a gyász lépései megtörténjenek velünk. Lehet, hogy a gyereken nem látszik, de ő is átmegy bizonyos lépéseken. Csak nála ez egészen másképpen történhet, mint talán elsőre gondolnánk. Nem érzéketlen, csak máshogyan dolgozza fel a feszültséget.

„Semmiképp ne hazudjon! … Mindent el lehet mondani a gyereknek a maga szintjén, egyszerűen.” /Vekerdy Tamás/

Elhízás

A Jól szeretni című könyvből meg tudhatjuk, hogy a gyerekkorban történő elhízásnak több oka lehet. Vannak ezek között egészségügyi indokok, illetve kezelhető betegségek is. Viszont vannak azok a helyzetek, amikor a gyermek, illetve a család életmódja felelős a kóros kövérségért.

„A kövérség ugyanis, bár önmagában is nagyon kellemetlen jelenség lehet, sokszor nem az alapprobléma, csak annak egy tünete, mivel például az érzelmi kielégítetlenség is megnyilvánulhat túlevésben.” /Vekerdy Tamás/

Belátható, hogy ma már nem a mezőkön dolgozunk reggeltől estig, és a városokban sokkal kisebb helyre vagyunk beszorítva, kevesebbet mozgunk és egészségtelenebbül étkezünk. Ez egy megfigyelhető társadalmi jelenség. Persze kövér felnőttek mindig is voltak. Vekerdy Tamás könyvében arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért van ma a gyerekek körében tömeges elhízás. Érdemes elolvasni!

„Kezelhetetlen”, „nehéz” gyerekek

Hiperaktív, figyelemzavaros, ADHD-s, autista, diszlexiás vagy diszgráfiás gyerekek. Valószínűleg már mindannyian találkoztunk ezekkel a kifejezésekkel. Vekerdy Tamás szerint nehéz megmondani, hogy csak ma van ilyen sok „nehezen” kezelhető gyerek, vagy a korábbi korokban is megfigyelhető volt-e ez a jelenség. Hiszen az emberek nagy része analfabéta volt, vagy nem járt iskolába, vagy nincsenek róla feljegyzések.

kép: Pixabay

 

A Jól szeretni című könyvben elolvashatjuk, hogy ezek a hiánnyal vagy zavarokkal jellemezhető gyerekek sokszor nagyon is tehetségesek, segítőkészek és jó ötleteik vannak. Máshogyan érzékelik a világot, de ezt csak a mi társadalmi berendezkedésünk tartja rossznak. Hiszen a más nem feltétlenül rossz, sőt sokszor a fejlődés útját mutatja. Nekünk kellene tanulni tőlük valamit. Sokszor a szakkönyvek is bennünket tanítanak arra, hogy hogyan forduljunk hozzájuk és milyen eszközökkel segítsük őket. Rudolf Steiner mondta: „Minden nevelés önnevelés.”

„Bár látszólag a „nehéz” gyerekekről beszél, valójában mégis mintha rólunk, felnőttekről, szülőkről, pedagógusokról lenne szó.” /Vekerdy Tamás/

Székely György írt egy könyvet Csillaggyerekek címmel, ami egy alapműnek tekinthető ebben a témában. Könyvében bemutatja, hogy ezek a gyerekek milyen újfajta képességekkel rendelkeznek. Ezenkívül László Zsuzsa: Az örökmozgó gyerek című könyve is hasznos kézikönyv lehet a témában. Érdemes ezeket elolvasni, bár ha jól láttam újonnan már nem beszerezhetőek.

Vekerdy Tamás Jól szeretni című könyvében részletesen ír „nehéz” gyerekekről és megosztja velünk tanácsait a neveléssel kapcsolatosan.

 

A következőkben megyünk tovább a könyv következő fejezetére! Tarts velem, és megtudhatod Vekerdy Tamás milyen gondolatokkal látja el az apukákat szakemberként!

Ha van kedved írj egy hozzászólást, hogy neked milyen véleményed van a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Tízedik, Tizenegyedik, Tizenkettedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?