Jól szeretni – Önbizalom

Ebben a sorozatban szeretném nektek bemutatni Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre a könyv felépítése alapján. Kezdjük az első témával, ami talán az egyik legfontosabb tulajdonság, amivel jó lenne rendelkezni és egészséges módon átadni gyermekinknek. 

Önbizalom

 

Honnan?

Vekerdy Tamás könyvében hosszan ecseteli az önbizalom fontosságát. Kiemeli, hogy ez a tulajdonság kell ahhoz, hogy a gyermek az élet megpróbáltatásain át tudjon lendülni. Az egészséges önbizalom akkor alakulhat ki, hogy ha a gyerek érzelmi biztonságban nevelkedik, amiről Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság című könyvében olvashattunk bővebben. Ezenkívül nem szabadna hagynunk, hogy az iskola tévesen befolyásolja ezt a törekvésünket. Ha kell, akkor meg kell védenünk a gyermekünket ezektől a behatásoktól.

„A legtöbb, amit egy iskola adhatna a gyereknek, az éppen az önbizalom, az önérzet megerősítése, annak a meggyőződésnek a kiépítése és megszilárdítása, hogy ő is valaki, hogy bizonyos területeken az ő döntései is lehetnek kompetensek, az ő teljesítménye is lehet elismerésre méltó, az ő véleménye is lehet értékes. … Éppen ez az, amit a magyar iskola ahelyett, hogy megerősítene, szinte pillanatok alatt szétroncsol, megsemmisít.” /Vekerdy Tamás/

A vizsgálatok azt mutatják, hogy rengeteg múlik a tanár személyén, illetve azon, hogy hogyan áll a gyermekünkhöz. Sokszor megtapasztalhatjuk, hogy önbeteljesítő jóslatként működnek a skatulyázások. Vagyis ha tehetjük tegyünk ellene és lépjünk közbe, a szerző szerint.

„A tanár ítéletei és előítéletei döntően befolyásolják a gyerek fejlődését.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

De ne mindig a tanárok felett ítélkezzünk, szülőként sok múlik rajtunk, hogy mit sikerül elővarázsolnunk a gyermekünkből. A kutatások azt bizonyítják, hogy a szunnyadó képességek is felszínre törnek, ha pozitív várakozással találkoznak.

Beválni az iskolában

A Jól szeretni című könyvben az önbizalom kérdését főleg az iskolai sikerekhez mérten mutatja be a szerző. Nem kell megijedni, ha a gyermek nem kitűnő, emeli ki Vekerdy Tamás. Az életben való beválás nem függ össze az iskolai osztályzatokkal. Több olyan történelmi személy életútját olvashatjuk a könyvben, akik rossz jegyek után, akár iskolai elbocsátások ellenére is híresek lettek és sokat köszönhetünk nekik. Például Churchill, Edison stb. A szerző egy kis kreativitásra és csibészségre hívja a szülőket, hogyha a gyermek egészséges önbizalom növeléséről van szó.

Vekerdy Tamás szerint akkor sem kell megijedni, ha a gyermek nem tanul tovább azonnal érettségi után. Sokféle életpálya van, néha szükség van vargabetűkre, ahhoz, hogy végül ott legyünk, ahol lennünk kell.

„Nem igaz, hogy minden most dől el, és az egész élet ezen múlik! A lényeg ebben az időszakban az óvó, biztonságot adó, bízó, jóhiszemű, intuitív családi háttér.” /Vekerdy Tamás/

Dicséret

Sokan azt gondoljuk, hogy a dicséret az önbizalomhoz vezető út egyetlen eszköze. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen dicséretről van szó. A ledarált dicsérő szavak nem érnek célba. A pozitív szándék sajnos kevés.

Ebben a témában szeretném figyelmetekbe ajánlani Adele Faber&Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje … című könyvet, illetve Jane Nelsen: Pozitív fegyelmezés című könyvét. Mindkettő írás elképesztően jó és már írtam is Nektek róluk az Anyacipő Blogra! Itt és itt találjátok a dicséretről szóló bejegyzéseket.

„Nem a „művet” kell értékelnem, hanem magát a tevékenységet. Elég ránézni a gyerekemre, és látom, hogy ragyog az arca, hogy ez neki jó volt. … Ne vezessük félre a gyereket, ne áltassuk valótlanságokkal – de ne is döngöljük a földbe. … Szeressünk mögé! Szeressünk fölé! Ott mindig van valami, ami nagyrabecsülésünkre és csodálatunkra méltó!” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

A művészi nevelés fontosságáról a következő alakommal írok Neked! Tarts velem!

Ha megfogott Téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy szerinted hogyan lehet a helyes a önértékelést megtanítani!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Második fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?