Jól szeretni – Pénzügyi nevelés

Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A szerző gondolatait a gyermeknevelésről már sok témában megismertük. A könyv utolsó fejezete a pénzügyi nevelésről szól. 

A pénz és ami körülötte van

 

Önállóan a pénzzel

A Jól szeretni című könyvben olvashatjuk, hogy eljön az a kor a gyermek életében, amikor már elég érett hozzá, hogy saját pénze legyen, és ezzel gazdálkodhasson. Sok szempontból neveli őt ez a későbbi életére.

„Mennyit? … Amiből már lehet venni valamit. Szabad mérlegelni, hogy mit. … Olyan apróbb dolgot, ami mi, a szülők nem vennénk meg neki, de ő megveheti magának, ha akarja.” /Vekerdy Tamás/

A zsebpénz kérdése minden családban egyedi és mindenki annyit ad és olyan bontásban, ahogyan akar. Viszont Vekerdy Tamás szerint fontos lenne, ha egy idő után rendszeresen kapna a gyerkőc, ha megteheti a család.

„A zsebpénz arra szolgál, hogy a gyerek önállóságát, autonómiaérzését – és ezzel lassan kiformálódó felelősségtudatát – növelje.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

Pénzügyi nevelés

A könyvben elolvashatjuk Vekerdy Tamás véleményét, hogy ő miért adna pénzt, és mi az, amit nem jutalmazna ilyen formában. Érdekes olvasmány, engem elgondolkodtatott.

Sajnos a mai magyar oktatásból nem sok ismertet kapnak a diákok a helyes pénzgazdálkodásról. Sokan úgy kapnak érettségit, hogy nem tudják mi az, hogy THM, mekkora az áfa mértéke, vagy hogy hogyan számolunk kamatos kamatot. Nekünk kell ezt a feladatot átvállalni. Sokszor sajnos mi magunk is furcsa viszonyban vagyunk a pénzzel. Pedig a mi példamutatásunk döntő ebben a szerepben.

„A pénz egy feladat: meg kell tanulni helyesen használni.” /Vekerdy Tamás/

kép: Pixabay

 

A Jól szeretni című könyvből azt is meg tudhatjuk, hogy a szerző szerint meddig kellene eltartanunk a gyermekeinket. Hiszen ma már jellemző a „mamahotelben” maradni. Érdemes elolvasni Vekerdy Tamás véleményét a szociális és kulturális pubertáskorról. Azt látnunk kell, hogy ez összefügg a pénz kérdésével és azzal, hogy a pénzzel való gazdálkodás és az autonómia kialakuljon egy gyerekben.

 

Ezzel befejeztük Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyvét. A következőkben Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyve következik. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a pénzügyi nevelés fontosságáról!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Vekerdy Tamás: Jól szeretni című könyv Tizenhatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?