Kamaszhatárok – A határok kialakítása

Haladunk tovább Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyvvel. Eddig megismerkedtünk a szülők határaival és a tinédzserek világával. Ezeknek az ismereteknek a tudatában elkezdhetjük a határok kialakítását. Erről írok most Nektek. A korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

A határok kialakítása

 

„A tizenéveseknek önkontrollra, értékrendre, korlátokra és felelősségérzésre van szükségük az élethez. De mindezt csak akkor sajátítják el, ha szüleik vállalják az ezzel járó kemény munkát.” /John Townsend/

 

A problémák kezelése határokkal

John Townsend tapasztalata szerint sok szülő akkor foglalkozik a korlátokkal, amikor egy konkrét problémát meg akar oldani, pedig a szerző szerint megelőzésként is használhatnánk őket, vagyis érdemes volna velük mielőbb foglalkozni.

„Meg kell keresnünk a háttérben húzódó okokat, hogy olyan megoldást találjunk, amely nem csak a felszínen megjelenő viselkedési probléma kezelésére alkalmas. Ne a tűzoltásra rendezkedjünk be, hanem arra, hogy megelőzzük a tűz keletkezését.” /John Townsend/

kép: Pixabay

 

Négy oszlop a határok kijelöléséhez

A Kamaszhatárok című könyvben a tinédzserek tekintetében négy oszlopról olvashatunk a határok kialakításakor:

    • Szeretet: a te oldaladon állok
    • Igazság: szabályok és elvárások
    • Szabadság: választási lehetőségek a szabályok tiszteletben tartása és megszegése között
    • Valóság: a döntések következményekkel járnak

Mindegyikről hosszabban olvashattok a könyvben. Nekem nagyon tetszettek ezek a gondolatok. Jó úgy gondolni erre az egészre, mint egy rendszer, ami négy oszlopon fekszik és nem elég stabil, ha az egyik oszlop nincs a helyén.

„Az egészséges határokat biztosító négy oszlop stabilitást és kiszámíthatóságot nyújt a tizenévesek számára, miközben önuralomra és felelősségérzetre tanítja őket.” /John Townsend/

Legyünk körültekintőek!

Persze a tinédzserkorban semmi sem megy olyan egyszerűen. Fontos, hogy körültekintőek legyünk és készüljünk fel ellenállásra, manipulációra és egyéb stratégiákra. A kamaszgyerek célja az, hogy feladjuk eredeti szándékunkat és engedjünk a korlátokból. John Townsend szerint fogadjuk el gyermekünk érzéseit, hallgassuk meg együttérzően, de ne adjuk meg magunkat, ragaszkodjunk a kijelölt határokhoz.

kép: Pixabay

 

A Kamaszhatárok című könyvben a szerző egy külön fejezetben foglalkozik a határsértés következményeivel, ami szerintem egy hasznos kisokos lehet számunkra, ha nincs elképzelésünk, hogy mégis milyen szankció lenne megfelelő az adott pillanatban.

„A következmények célja, hogy a tinédzser megértse, az előjogok feltétele a felelősség, és a felelőtlen viselkedés a kiváltságok elvesztését vonja maga után. Ez a tapasztalat nagyban segíti a tizenévest, hogy felnőttként jól boldoguljon majd a világban.” /John Townsend/

 

Az utolsó rész következik a könyvben. Bemutatom Nektek John Townsend által összegyűjtött huszonhat leggyakoribb problémát, amivel a szülőknek szembe kell nézniük a kamaszkorban. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írj egy hozzászólást, hogy mit gondolsz a határok kijelölésének négy oszlopáról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyv Harmadik részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?