Kamaszhatárok – A szülők határai

Ebben a sorozatban szeretném Nektek bemutatni Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyvet. Folyamatosan haladunk majd előre. A könyv első része a szülőkkel foglalkozik és az általuk képviselt határokkal.

A szülők határai

 

„Éljünk hát olyan életet, amilyenre tizenéves gyermekinket tanítani szeretnénk.” /John Townsend/

 

Emlékezzünk!

John Townsend könyvében arra hív bennünket, hogy emlékezzünk vissza a saját kamaszkorunkra. A szerző szerint sajnos sok szülő elfelejti a saját tapasztalatait ebből az időszakból. Pedig érdemes lehet felidézni, hogy hogyan éreztük magunkat tiniként, miket csináltunk és milyen érzés volt bennünk szüleink felé. Ezek a tapasztalatok sokat segíthetnek nekünk abban, hogy jobb szülei legyünk kamaszgyermekünknek, emeli ki a szerző.

„Ha gyermekünk legközelebb dacos vagy ellenséges lesz, igyekezzünk meglátni benne saját tinédzser énünket. Ragaszkodjunk a kijelölt határokhoz, de tegyük ezt barátságosan és megértően, tudva, hogy nehéz időszakon megy keresztül. A tizenéveseknek olyan szülőkre van szükségük, akik nem felejtették el, hogy valaha ők is voltak tinédzserek.” /John Townsend/

kép: Pixabay

A bűntudat és a félelem leküzdése

„A bűntudat és a félelem olyan érzelmi állapot, amely sok esetben megakadályozza a szülőket abban, hogy felállítsák a megfelelő határokat.” /John Townsend/

A Kamaszhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy ezek az érzések inkább rólunk szólnak, nem a tinédzserről. Ha a bűntudat és a félelem vezérel bennünket, akkor sokszor sajnos nem a gyermekünk érdekét tartjuk szem előtt.

John Townsend nem kertel, leírja, hogy elkerülhetetlen, hogy gyermekünk haragudjunk ránk, amikor beleütközik egy általunk felállított korlátba. De higgyük el, hogy ez így van rendjén. A szerző szerint a mi feladatunk az, hogy ilyenkor is szeressük őt és tartsuk fenn a kapcsolatot vele, de a határon ne változtassunk pusztán azért, mert félünk a haragjától. Idővel meg fogja tanulni, hogy ne ilyen módon tiltakozzon a korlátokkal szemben.

Legyünk mi magunk a határ!

A szerző szerint ahhoz, hogy mi magunk határ tudjunk lenni négy alapvetőképességre van szükségünk:

   • önmeghatározás
   • különállás
   • becsületesség
   • kitartás

Amennyire rövid, annyire komoly lista. Ezeken kívül John Townsend szerint igyekezzünk párunkkal összhangban lenni a nevelésben, kérjünk segítséget, ha szükséges, és próbáljunk meg egyensúlyt tartani a szeretet és a korlátok között.

kép: Pixabay

 

Mindezekről bővebben olvashattok a Kamaszhatárok című könyv Első részében. Aminek az utolsó két fejezete az egyedülálló szülőknek és a mostohaszülőknek szól. Ők ugyanazokkal a problémákkal találják szembe magukat egy tinédzserrel kapcsolatosan, de sokszor nehezített pályán. John Townsend ebben a két fejezetben nekik próbál meg segíteni abban, hogy mire érdemes odafigyelniük egy kamaszgyereknél.

 

Legközelebb a tinédzserek világával ismerkedhetünk meg. John Townsend szerint ez azért fontos, hogy tudjuk, hogy mi tekinthető normálisnak, és mi az, ami valóban probléma. Tartsatok velem!

Ha megfogott téged ez a téma, kérlek írd le egy hozzászólásban, hogy mit gondolsz a szülői határokról

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyv Első részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?