Kamaszhatárok – A tinédzserek világa

Dr. John Townsend: Kamaszhatárok című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Legutóbb megismerkedtünk a szülők határaival. Most a tinédzserek világába vezet be minket a szerző, hogy jobban megismerjük a sajátosságokat.

A kamaszkor talán a legkegyetlenebb hely a világon

 

Az utolsó lépcsőfok a felnőtt kor előtt

„Lépjünk túl az ideáli és tökéletes gyerek iránti vágyainkon, és fogadjuk el a tinédzserkor valóságát. Így talán még élvezni is fogjuk ezeket az éveket.” /John Townsend/

A Kamaszhatárok című könyvben arról olvashatunk, hogy sok szülő úgy tekint a tinédzserkorra, mintha az egy olyan időszak lenne, amin csak túl kell lenni. Pedig a kamaszok szempontjából ez egy nélkülözhetetlen élethelyzet ahhoz, hogy érett felnőttekké váljanak. Ezért nagyon fontos, hogy megértsük ennek az időszaknak a jellemzőit.

„A tizenévesnek idő kell ahhoz, hogy megszabaduljon a szülőtől való függőségtől, és képes legyen önállóan és függetlenül élni. … Meg kell kérdőjeleznie mindazt, amit a szülei mondanak és képviselnek, és el kell döntenie, hogy mi az, amivel azonosul, illetve mi az, amit elutasít.” /John Townsend/

kép: Pixabay

A gigászi változások kora

„A tizenévesek óriási változásokon mennek keresztül. Szánjunk rá időt, és gondoljuk végig, milyen lehet a bőrükben lenni.” /John Townsend/

A könyvben négy olyan területről olvashatunk, ahol a legjelentősebb változások következnek be a kamaszkorban:

    • fizikai változások
    • mentális változások
    • a személyiség változásai
    • a társas élet változásai

Mindegyikről bővebben olvashattunk a Kamaszhatárok című könyv Tizedik fejezetében.

A változások között meg kell említeni, hogy a fiúk és a lányok között óriási különbségek lehetnek. John Townsend egy külön fejezetet szentelt ennek a témának könyvében. Számomra nagyon érdekes képletre hívja fel a figyelmet a szerző a lányok és a fiúk tekintetében. Én személy szerint sokat tanultam ebből a fejezetből.

Leválás a szülőkről

A kamaszok szépen lassan leválnak a szüleikről. Ez az élet rendje, sőt igazából mi magunk is ezt szeretnénk. De fontos megértenünk, hogy ez nem jelenti azt, hogy nincs többé szükségük ránk.

„A tizenéves továbbra is szeret minket, hozzánk fordul útmutatásért, és igényli a törődésünket. Élete eddigi éveiben a szeretet, a biztonság és a bölcsesség megannyi tapasztalatát szerezte meg a velünk való kapcsolatában, és ezekre a tapasztalatokra épít, amikor kilép a világba.” /John Townsend/

kép: Pixabay

 

A szerző szerint tehát nem az a kérdés, hogy a tinédzser leválik, hanem az, hogy hogyan teszi ezt meg. A Kamaszhatárok című könyvben elolvashatjuk ennek a leválásnak a helyes és egészséges módját, illetve negatív példákkal is találkozhatunk. Nagyon szemléletesen és érdekesen mutatja be John Townsend ezt a folyamatot. Érdemes elolvasni.

 

A következő részben a határok kialakításáról lesz szó! Tarts velem, hogy bemutassam Neked kamaszokkal kapcsolatos határok négy oszlopát!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fent leírtakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom John Townsend: Kamaszhatárok című könyv Második részében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?