Kamaszokra hangolva – Ajándékozás

Gary Chapman szeretetnyelv elmélete világszerte ismert. Rengeteg embernek segített már jobban megismerni saját magát és szeretteit. A követőiben felmerült az igény, hogy kifejezetten kamaszokról is készüljön könyv. Így született meg a Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyve. Eddig írtam már Nektek az elismerő szavakról, a testi érintésről, a minőségi időről és a szívességekről. Most az ötödik szeretetnyelv következik: az ajándékozás. A könyvről szóló korábbi írásokat itt tudod elolvasni. 

Ötödik szeretetnyelv: Ajándékozás

 

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatása során már foglalkoztunk az ajándékozásról, így most csak a kamaszokra jellemző vonásokról írok Nektek. Általánosságban pedig a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok az öt szeretetnyelvről.

Az ajándékozás fontossága

Gary Chapman könyvében kiemeli, hogy az ajándékozás nem üzletkötés. Nem a jutalmazás eszköze. Nem szólhat manipulációról. Szerinte sok szülő tévesen gondolkodik erről.

„Az ajándékozás a szeretet kézzelfogható bizonyítéka. … A gyermekeinknek szánt ajándék nem érdemeikre való tekintettel adjuk, hanem azért, hogy szeretetünket fejezzük ki általa.” /Gary Chapman/

Ajándékok és anyagiasság

A Kamaszokra hangolva című könyv Ajándékozásról szóló fejezete a pénz kérdéséről is szól. Hiszen a kamaszgyerekek szükségletei és vágyai drágábbak, mint kisebb korukban. A szerző szerint sajnos sok tinédzser nincs tisztába a pénz értékével, mivel nem ő dolgozott meg érte, ezért evidensnek veszi a családi költségvetés ráeső részét.

„A nyugati társadalom legfőbb fogyasztói a kamaszok.” /Gary Chapman/

kép: Pixabay

 

Gary Chapman szerint a szülők feladat, hogy kamaszgyermek megértse a pénz értékét, és hogy a menő cuccok megszerzéséért dolgozni kell. Ez egy nagyon fontos lecke, ami segíthet abban, hogy érett felnőtté váljon. Bővebben a könyvben olvashattok a szerző meglátásiaról.

Ajándékozás, mint elsődleges szeretetnyelv

Gary Chapman szerint, ha gyermekünk elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás, akkor számára az ajándékozás szertartása nagyon fontos. Így akkor járunk el szülőként helyesen, ha minél szebbé és ünnepélyesebbé tesszük ezeket a pillanatokat.

„Az ajándéknak érzelmi töltete van, az ajándékozó törődését és szeretetét jelképezi, s ez annál nyomatékosabb, minél nagyobb figyelmet fordít az ajándék átadásának módjára is.” /Gary Chapman/

A Kamaszokra hangolva című könyvből megtanulhatjuk az ajándékozás művészetét, hogy az általunk adott ajándék valóban szeretetünket fejezze ki. A szerző kiemeli, hogy ez egy könnyen elsajátítható folyamat. Hatása pedig sokkal nagyobb lesz, mint az először gondoltuk volna, főleg azoknál a gyerekeknél, akiknek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelvük.

kép: Pixabay

 

A következőkben arról lesz szó, hogy hogyan ismerhetjük fel kamaszgyermekünk elsődleges szeretetnyelvét. Tarts velem és megmutatom Neked a felismerés három módszerét!

Ha van kedved, írj egy hozzászólást, hogy ti hogyan próbáljátok meg a pénz értékét megtanítani kamaszgyereketeknek!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?