Kamaszokra hangolva – Egyedülálló szülők és a vegyes családok

Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A tinédzserek szeretetnyelvével kapcsolatosan sok tanáccsal megismerkedtünk már. A könyv utolsó két fejezetében az egyedülálló szülők által és a vegyes családokban megélt szeretetről van szó, ahol szintén a szeretetnyelvek használata lehet a jó kapcsolat alapja a kamaszokkal. 

Az egyedülálló szülők és a vegyes családok

 

Egyedülálló szülők és a szeretetnyelvek

Egyedülálló szülőként nehéz az élet minden területén helytállni. A válás körüli érzelmek komoly hatással vannak a gyerek(ek)re. A kamaszgyerekek pedig már ki is tudják nyilvánítani sokszor elég kritikus véleményüket. Az egyedülálló szülőknek gyakran teljesen egyedül kell szembenézniük a tinédzserkor lázadásaival. Emberpróbáló feladat ez. Gary Chapman tanácsaival szeretné segíteni az egyedülálló szülőket és a különélő szülőket is, abban hogy a kamaszok elsődleges szeretetnyelvét hogyan tudják a legjobban kifejezni ebben a speciális helyzetben.

kép: Pixabay

 

„Természetesen minden család egyedi gondokkal küszködik, de van néhány olyan probléma, ami tipikusan az egyszülős családokban jelentkezik. … Ezért is nagyon fontos, hogy az egyedülálló szülő felfedezze és beszélje a tinédzser elsődleges szeretetnyelvét.” /Gary Chapman/

A szeretetnyelvek és a vegyes családok

„A legtöbb kamasz számára rendkívül nehéz a vegyes családba való beilleszkedés.” /Gary Chapman/

A szerző könyvében kiemeli, hogy nem elrettenteni szeretné a szülőket a vegyes családok okozta nehézségektől, hanem egy reális képet szeretne adni a várható kilátásokról, illetve tanácsokat szeretne adni, hogy hogyan kezeljék kamaszgyermekük érzelmeit.

A Kamaszokra hangolva című könyvben olvashatunk a kamasz érzelmeiről, a féltékenységről, a neheztelésről és a fegyelmezésről. Kényes dolgok ezek, fontos, hogy gondolkodjunk róluk!

kép: Pixabay

 

Ezzel befejeztük Gary Chapman: Kamaszokra hangolva könyvet. A következőkben Gary Chapman: Netfüggő gyerekek című könyvével megyünk tovább. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a fenti témákkal kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Tizennegyedik és Tizenötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?