Kamaszokra hangolva – Elismerő szavak

Gary Chapman New York Times Bestseller szerző. Az öt szeretetnyelv elmélete tette világhírűvé. A Kamaszokra hangolva című könyve a tinédzserkor nehézségeinek kezelésében és megelőzésében próbál segíteni a szülőknek. Hiszen a kamaszkorban sok változáson megy át a gyermek gondolkodása és világnézete. Erről a korábbi írásomban olvashattok. Vágjunk most bele a tinikre jellemző szeretetnyelvek megismerésébe. Az öt közül az elismerő szavak lesz az első témánk. 

Első szeretetnyelv: Elismerő szavak

 

A Gyerekekre hangolva című könyv bemutatása során már foglalkoztunk az elismerő szavakkal, így most csak a kamaszokra jellemző vonásokról írok Nektek. Általánosságban pedig a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok az öt szeretetnyelvről.

A kamaszokkal másképpen kell bánni

„Sok szülő úgy véli, hogy a gyermekeknél jól bevált nevelési módszerek a kamaszkor beköszöntével is ugyanolyan alkalmasnak fognak bizonyulni. Ez azonban súlyos tévedés, mivel a tinédzser már nem gyermek.” /Gary Chapman/

Gary Chapman kiemeli könyvében, hogy sok szülő esik abba a hibába, hogy ugyanúgy próbálja meg kezelni és nevelni kamaszgyermekét, mint korábban. Pedig a gyerek közben felnőtt, idősebb lett és megváltozott. A korábban bevált módszerek, már nem biztos, hogy hatásosak. A serdülő gyermek sokszor másképpen reagál, mint ahogy azt korábban megszoktuk tőle.

kép: Pixabay

 

„Ha a szülő hajlandó tanulni, nyert ügye van!” /Gary Chapman/

Az elsődleges szeretetnyelv

Gary Chapman elmélete szerint minden embernek meg van az elsődleges szeretetnyelve, ami által a legjobban szeretve érzi magát, amire a legérzékenyebben reagál.

Ha korábban is ismertük a szeretetnyelvek elméletét, akkor valószínűleg már tudhatjuk, hogy az öt közül melyik a gyermekünk elsődleges szeretetnyelve. Ha nem, akkor pedig az öt szeretetnyelv megismerése után a Hogyan fedezzük fel kamaszgyermekünk elsődleges szeretetnyelvét? című fejezet sokat segíthet ebben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elsődleges szeretetnyelv megváltozhat a kamaszkorban, de legtöbbször ugyanaz marad, mint amit kisgyermekkorban azonosítottunk. Viszont a szeretetünk kommunikációján valószínűleg változtatnunk kell. Gary Chapman szerint meg kell tanulnunk gyermekünk elsődleges szeretetforrásának új formáját, hogy ha azt látjuk, hogy a régi technikák már nem válnak be.

Elismerő szavak, mint elsődleges szeretetnyelv

„A szülők szeretetteljes szavai valóságos gyógyírként hatnak a serdülő bizonytalanság érzésére, melyet a korral járó változások okoznak. Minden kamasznak szüksége van rájuk, de főként azoknak, akiknek az elismerés az elsődleges szeretetnyelve.” /Gary Chapman/

A Kamaszokra hangolva című könyvben olvashatunk arról, hogy a kamaszgyermekünk megdicsérése nem is olyan egyszerű. Hiszen az igazságérzete hatalmas és nem lehet kétszínű dicséretekkel ámítani. Fontos, hogy a szülők őszinték legyenek, konkrét dolgot dicsérjenek és méltányolják az igyekezetet.

kép: Pixabay

 

Gary Chapman szerint nincs még egy olyan korszak a gyermek életében, mint a kamaszkor, amikor ilyen nagy szüksége lenne az elismerő szavakra, bátorításra és dicséretre. Sok kamasz önértékelési problémákkal küzd. Vagyis, ha gyermekünknek nem az elismerő szavak az elsődleges szeretetnyelve, akkor is be kell látnunk, hogy óriási szüksége van a pozitív megerősítésre.

 

A testi érintés szeretetnyelvet mutatom be Nektek legközelebb! Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy neked milyen tapasztalataid vannak a fenti témával kapcsolatosan!

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyv Harmadik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?