Képernyőtudatos család – Családi élet a digitális korban

Haladunk tovább Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyvvel. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. Eddig megismerkedtünk a digitális bennszülőttek nevelési elveivel és a techpozitív szülőség fogalmával. Most a digitális kor hatásait vizsgáljuk meg a családi életben. 

A család médiafogyasztásának menedzselése

Párhuzamos valóság

„A családi élet könnyen megsínyli a napi huszonnégy órás összekapcsoltságot. … Az eszközök segítségével könnyebben tudunk rendszeresen kapcsolatba lépni a gyerekeinkkel, nekik viszont hozzáférést biztosít egy olyan világhoz, amelyről alig tudunk valami.” /Devorah Heitner/

A szerző szerint szülőként úgy tűnhet, mintha gyermekeink valami párhuzamos valóságban élnének kortársaikkal. Jelen vannak a családi otthonban, de teljesen különálló világhoz kapcsolódnak.

kép: Pixabay

 

Az egyik fontos tény, amit érdemes megértenünk ahhoz, hogy jól tudjunk menedzselni a családi életünket a digitális korban, az az, hogy a gyerekek árgus szemmel figyelnek minket és példaként élünk előttük a kütyühasználat tekintetében, emeli ki Devorah Heitner.

„Ha megtudjuk állni, hogy ne nézzük állandóan a mobilunkat, azzal fontos üzenetet közvetítünk a gyerekeink felé. A mi kezünkben van az irányítás, nem az eszközök irányítanak minket. A felállított és tiszteletben tartott határok nemcsak felszabadítanak minket, hanem mintát is adnak a gyerekeknek.” /Devorah Heitner/

A család médiafogyasztásának menedzselése

Devorah Heitner előadásai során beszél a médiaökológia fogalmáról. Szerinte az otthonunkban olyan szokásokat, rutint és térbeli elrendezést kellene kialakítanunk, amik megkönnyítik a képernyőtudatos hozzáállást.

A Képernyőtudatos család című könyvben arról olvashatunk, hogy hogyan menedzseljük a kütyük használatát a lakásunkban, hogyan teremtsük meg az egyensúlyt a valóság és az internet világa között. A tanácsok között találjuk a gépmentes zónák és idők kialakítás. Érdekes olvasmány!

„Az egyik leghatékonyabb megoldás, amellyel csökkenthetjük a digitális függőséget, ha vonzóbbá tesszük az offline időt.” /Devorah Heitner/

Családi kommunikáció

Azt gondolom, hogy minden szülőt érdekel az a téma, hogy mikor engedjék meg a gyerekeiknek, hogy saját mobil- vagy okostelefonjuk legyen. Devorah Heitner ezzel kapcsolatosan is kifejti a véleményét könyvében.

„A telefonvásárlás az egyik legnagyobb döntés, amelyet szülőként meghozunk.’ /Devorah Heitner/

Azt gondolom, azért érdemes elolvasni ezt a részt, hiszen lehet valami elképzelésünk arról, hogy mi mikor engedjük meg, de érdemes lehet az okosabbtól tanulni és megismerni a tudományos megfigyeléseket.

„Az első okostelefon fordulópont, olyan ajtó, amely az egész világot kitárja a gyerek előtt.” /Devorah Heitner/

kép: Pixabay

 

A szerző szerint több témakört érdemes végig gondolni, amikor ezt a komoly döntést meghozzuk:

    • Társas kérdések
    • Státuszt érintő kérdések
    • Biztonsági kérdések
    • Adatvédelmi kérdések

Devorah Heitner sem foglal állást egy konkrét időpont mellett, hiszen ez annyi mindentől függ. Könyvében viszont ad nekünk egy útmutatót, ami segíthet:

    • Tisztázzuk, mik a valós félelmeink és vágyaink!
    • Vegyük sorra az okokat, amiért a gyerek telefont szeretne!
    • Tanítsuk meg az alapvető telefonos illemszabályokat!

Mindkét lista elemeiről bővebben olvashattok a Képernyőtudatos család című könyv Hatodik fejezetében.

Pénzügyek

A fizikai világban a pénzköltés teljesen máshogyan működik, mint online. Szülőként fontos feladatunk, hogy pénzügyi ismeretekkel lássuk el gyermekünket mielőtt internettel rendelkező készüléket adnánk neki, emeli ki a szerző.

„El kell beszélgetnünk vele a digitális pénzről. … A digitális világban a pénz, illetve a hitel- és bankkártyák által megtestesített pénz meglehetősen elvont fogalmak.” /Devorah Heitner/

Devorah Heitner szerint az online világban való vásárlással az az egyik legnagyobb baj, hogy a gyerek nem érzékeli az összefüggést a pénz és a mögötte meglévő munka között. Ami nem kézzelfogható attól könnyebb megszabadulni.

A Képernyőtudatos család című könyvben hasznos tanácsot kaphatunk a szerzőtől. Több applikációkat ajánl számunkra, amik segíthetik a pénzügyi mozgások követését és a biztonsági problémák kiküszöbölését. Devorah Heitner szerint a pénzügyi műveltség nagyon fontos készség, amit nem csak az internet világában lehet fontos gyermekünk számára.

 

A barátság és szerelem a digitális korban. Ez lesz a következő téma, amivel foglalkozni fogunk. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd le egy hozzászólásban, hogy mi a véleményed a képernyőmentes zónák és időszakok kialakításáról.

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?