Képernyőtudatos család – Digitális lábnyom

Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv végére értünk. A korábbi írásaimat a könyvről itt olvashatjátok. A könyv utolsó fejezete a digitális lábnyomról szól

Felnőtté válás a nyilvánosság előtt

 

Digitális lábnyomot hagyunk

„Akár tetszik, akár nem, a gyerekeink digitális hírnévre tesznek szert, más néven digitális lábnyomot hagynak maguk után.” /Devorah Heitner/

A Képernyőtudatos család című könyvben arról olvashatunk, hogy fontos, hogy tudatosítsuk gyermekünkben, hogy amit létrehoznak az interneten azt hozzájuk társítják. Ezáltal formálhatjuk mások ismereteit rólunk.

Nem cél, hogy megrémisztjük őket. Devorah Heitner szerint sokkal inkább az a feladatunk, hogy arra biztassuk gyermekeinket, hogy pozitív tartalmakat osszanak meg. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet negatív véleményük. Sokkal inkább arról van szó, hogy kontrollálják a magukról megosztott tartalmakat és hozzászólásaikat.

„A közösségi média önmagában nem fenyegetés a gyerekeinkre nézve. … Az összekapcsolt világ hihetetlen lehetőségeket kínál a gyerekeinknek. … De olykor hiányzik belőlük az érzékenység, hogy felmérjék, mit kellene – vagy mit nem kellene – megosztaniuk másokkal.” /Devorah Heitner/

kép: Pixabay

 

A szerző kifejti, hogy miért nagyon találó a digitális lábnyom meghatározás, hiszen előre lépésről szól, aminek nyoma van. Ez a nyom lehet egy Facebook kép, egy email, egy telefonhívás. Ezek mind-mind egy adatot hoznak létre rólunk, amik eltárolódnak és képet formálnak, arról, hogy hol jártunk, mit csináltunk, kivel voltunk.

„Fogadjuk el valóságot, és alakítsuk tudatosabban a digitális lábnyomunkat, hogy tudatosítsák magukban az adatgyűjtés tényét, hogy jobb döntéseket hozhassanak.” /Devorah Heitner/

Ezen a ponton szeretném Nektek ajánlani a The Social Dilemma című filmet, ami nagyon megdöbbentő és érdekes volt számomra. Olyan emberek járultak hozzá ehhez a filmhez, akik a digitális adatok tárolásával és felhasználásával foglalkoztak a legnagyobb informatikai vállalatoknál. Elképesztő információkat osztanak meg velünk a közösségi média hatásairól a felhasználókra.

Képek, mint digitális valuta

Devorah Heitner könyvében hosszan ír nekünk arról, hogy manapság a képeknek és ábráknak mekkora jelentőségük van, sokszor több információval szolgálnak, mint elsőre gondolnánk.

„A digitális képek kommunikációs formát kínálnak – és igazán fontos szerepet töltenek be a mai fiatalok életében.” /Devorah Heitner/

A tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek ugyan tudják, hogy mennyi ember látja az általuk kiposztolt képeket, de még sincsenek tisztában azzal, hogy ennek milyen következményei lehetnek, hogy milyen könnyű ezeket továbbküldeni a tudtuk nélkül. A szerző szerint érdemes őket rendszeresen figyelmeztetni erre.

A Képernyőtudatos család című könyv Kilencedik fejezetében a szexuális töltető képekről is olvashatunk. Ez a téma sok szülőt aggodalommal tölt el, így Devorah Heitner írása nagyon hasznos lehet.

Népszerűség és önreprezentáció

A követés és lájkolás egy fiatal számára sokkal többről szól, hiszen egy olyan időszakban van, amikor éppen az identitását alakítja ki és éppen elhelyezi magát a világban.

„A gyerekek posztolnak, és megtippelik, milyen hamar jönnek majd a kedvtelések és hozzászólások. Ha tévednek, akkor esetleg zavarba jönnek, és néha még posztot is eltávolítják.” /Devorah Heitner/

kép: Pixabay

 

A szerző szerint ahhoz, hogy képünk legyen erről a világról szükséges, hogy megismerkedjünk vele, beszélgessünk róla gyermekünkkel és értelmezzük az íratlan szabályokat. Devorah Heitner ebben szeretne segíteni nekünk könyvében és azt üzeni nekünk, hogy akkor leszünk jó mentorok, ha ezek a lényeges információkra mind begyűjtjük.

A Képernyőtudatos család című könyvben a következő témákról olvashatunk:

    • Magánélet és túlzásba vitt megosztás
    • Sértő vagy vicces posztok és következményeik
    • A megfelelő profilkarbantartás
    • Udvarias érintkezés szabályai a hozzászólások között
    • Adatnyomok tudatos használata
    • Helymegjelöléssel kapcsolatos biztonsági kockázatok

„A gyerekeink jövőbeli sikere a meglévő digitális műveltségükön múlik.” /Devorah Heitner/

 

Ezzel befejeztük Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyvet. Ezután Dr. Gilles-Maria Valet: Megérteni? Büntetni? - Dac vagy engedelmesség? című könyvvel fogunk foglalkozni. Tarts velem továbbra is!

A hozzászólásokban szívesen fogadom a véleményedet a digitális lábnyommal kapcsolatosan!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv Kilencedik és Tizedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?