Képernyőtudatos család – Társaskapcsolatok az interneten

Szeretném figyelmetekbe ajánlani Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család ímű könyvet. Számomra nagyon tanulságos olvasmány volt. Ide kattintva olvashatod el a korábbi írásaimat róla. Legutóbb megismerkedtünk a túlzott képernyőidő hatásaival a családi életre. Most a gyerekek kapcsolatairól lesz szó az internet világában.

Barátság és szerelem a digitális korban

 

Társas viselkedésbeli különbségek

Szülőként el kell fogadnunk, hogy gyermekeink manapság a kapcsolataikat az internet világában kötik, a közösségi hálón találkoznak. Devorah Heitner szerint amióta világ a világ minden gyerek olyan helyet keres magának, ahol egy kicsit felnőttek nélkül lehet. Lehet, hogy a környezet más, de lényeg ugyanaz, mint a mi gyermekkorunkban.

„Most a közösségi média és az online játékok az elsődleges gyülekezőhelyek. A gyerekek egészen egyszerűen úgy próbálnak beilleszkedni, hogy csoportos üzeneteket vagy bizonyos közösségi alkalmazásokat használnak. Így érintkeznek a barátaikkal vagy egy tágabb csoporttal, és ezek dinamikája nem csupán eltérő, hanem folyton változik. Ráadásul úgy tűnik, vannak azok, akik a játékszabályokat hozzák, mások pedig követik őket.” /Devorah Heitner/

kép: Pixabay

 

A Képernyőtudatos család című könyvben a következő kérdésekről, témákról olvashatunk:

    • Milyen gondokat okozhat az állandó kapcsolattartás?
    • Milyen tényezők befolyásolják gyermekünk személyiségét?
    • Milyen elvárásokat támaszt a gyerekekkel szemben a közösségi média?
    • Mi az a lájk függőség, lájkgyűjtés és lájkolási kényszer?
    • Mit tegyünk, ha valakinek követés rossz hatással van gyermekünkre?
    • Mit kezdjünk a közösségi média színpadias jellegével?

Barátok kontra követők

„A közösségi média valamelyest újradefiniálta a „barát” fogalmát.” /Devorah Heitner/

A gyerekek fejében érdekes elképzelések lehetnek a követő táboruk és az online barátságokról. Szülőként feladatunk megértetni velük, hogy hol húzódnak meg a határok, olvashatjuk a könyvben.

„Fontos megtanítanunk a gyerekeknek, hogy mi a különbség az igazi barátok és a közösségi oldalakon található közönségünk között.” /Devorah Heitner/

A szerző szerint fontos, hogy felállítsunk egyszerű szabályokat, amik megóvják gyermekünket mind fizikailag, mind lelkileg. Ezzel kapcsolatos többféle tanácsot kaphatunk a Képernyőtudatos család című könyv Hetedik fejezetében.

Szerelem a digitális korban

Ne kergessünk hiú ábrándokat. Ez a világ egyre inkább digitális lesz. Devorah Heitner álláspontja szerint azért nagyon fontos figyelemmel kísérni és mentorálni gyermekünk képernyőhasználatát, mert ezáltal olyan tudással vértezhetjük fel őt, ami segít neki eligazodni az internet világában, ahol valószínűleg munkát fog találni, megismeri házastársát, és a digitális közösségekben hírnevet épít.

„Úgy tűnhet, hogy az ismerkedés teljesen átköltözött az internetre.” /Devorah Heitner/

A tapasztalat azt mutatja, hogy párkapcsolatok működését is megnehezíti a digitális világ a fiatalok körében. Hiszen a folyamatos összekapcsoltság elvárásokat támaszt a pár tagjai felé. Ezeket sokszor irracionálisnak és tehernek élhetik meg.

A szakítás és kéretlen érdeklődés utáni lavinával pedig nehéz megbirkózni lelkileg úgy, hogy „mindenki” szeme láttára történik.

Szülőként minden bölcsességünk és tapasztalatunkat be kell vetni ezekben a helyzetekben, de ez csak akkor fog sikerülni, ha képernyőtudatos mentorként ismerjük gyermekünket és társaságát. Devorah Heitner könyvében okos gondolatokat oszt meg velünk ezzel a témával kapcsolatosan. Érdemes elolvasni!

kép: Pixabay

 

Konfliktuskezelés és kegyetlenkedések

„Amikor a problémákat digitális közegbe helyezzük át, azonnal bonyolultabbá válnak.” /Devorah Heitner/

A Képernyőtudatos család című könyvben arról olvashatunk, hogy szülőként az a feladatunk, hogy megértessük gyermekünkkel, hogy a konfliktuskezelésnek nem az online világban van a helye. Nehéz a vitákat személyes kommunikáció nélkül megoldani.

„Mindannyian követünk el hibákat. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy a kapcsolatok összetettek. … Fontos megtanulniuk, hogyan lehet a hibákat őszintén, empátiával és türelemmel kezelni.” /Devorah Heitner/

A közösségi média által a nyilvános viták pillanat alatt kezelhetetlenné válnak. A kortársak előszeretettel szólnak bele mások konfliktusába. Gyakran előfordul, hogy a fiatalok maguk szítják a balhékat kiragadott szövegrészekkel, kényes, magán jellegű kérdésekkel stb.

Ezek régen is így voltak, de most az internet segítségével az információáramlás miatt hamar eldurvulhatnak ezek a szituációk. Az online kegyetlenségek pedig már külön neve is van cyberbullying. A Képernyőtudatos család című könyvben több oldalon keresztül foglalkozik a szerző ezekkel a problémákkal és megosztja velünk gondolatait.

„A közösségi média hajlamos súlyosbítani a barátok közti nézeteltéréseket, így a jelentéktelen konfliktusokból nemritkán komoly összeveszések lesznek.” /Devorah Heitner/

Devorah Heitner szeretné felhívni a szülők figyelmét, hogy „mielőtt megvennék gyermeküknek az első digitális készüléket, tudatosítsák magukban, hogy közösségi média felerősít mindent, ami a csemetéjük életében történik.”

 

A következőkben az iskolai élet és a digitális kor kapcsolatáról írok majd Neked! Tarts velem és megosztom veled Dr. Devorahn Heitner gondolatait!

Szívesen fogadom a hozzászólások között, hogy ha leírod a véleményedet a fent olvasottakról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv Hetedik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?