Képernyőtudatos család – Techpozitív szülő

Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyvvel kezdtünk el foglalkozni. Legutóbb megismerkedtünk a digitális eszközök okozta változással a nevelésben és a családunkban. Most a szülői hozzáállásról lesz szó.

Milyen egy techpozitív szülő?

 

Digitális technikával való kapcsolatunk

Devorah Heitner szerint háromféle szülői magatartás figyelhető meg a családokban a képernyőidővel kapcsolatosan:

    • Korlátozó
    • Mentor
    • Ráhagyó

„A médiáról, tömegkultúráról és a digitális eszközökről alkotott nézeteink befolyásolhatják az elképzelésünket arról, mi számít minőségnek.” /Devorah Heitner/

A Képernyőtudatos család című könyvben arról olvashatunk, hogy akkor tesszük a legjobbat a gyermekünkkel, ha mentorként igyekszünk megérteni őt.

A szerző tapasztalata az, hogy nagy problémákat szokott okozni, hogy minden családban mások a szabályok és azonos korú gyerekeket nevelő szülők nem feltétlenül értenek egyet abban, hogy mit szabad és mit nem.

Devorah Heitner munkája során azt tapasztalta, hogy a szülők ritkán osztják meg egymással tapasztalataikat, és inkább ítélkeznek egymás felett. Arra biztatja az olvasókat, hogy változtassanak ezen, és induljon el egyfajta kommunikáció. Hiszen több szem többet lát alapon, így nagyobb az esély a sikerre.

Legyünk kíváncsiak, művelődjünk!

A Képernyőtudatos család című könyvben tanácsokat kaphatunk ahhoz, hogy hogyan tanuljuk meg a legújabb eszközök használatát és hogyan csekkoljuk le, hogy egy alkalmazás megfelelő-e a gyermekünknek.

„Ideje képernyőtudatos szülővé válnunk, azaz olyasvalakivé, aki nem félelemmel közelít a digitális világhoz, hanem magabiztosan. Akit nem zavar, hogy nem tud mindent, és aki bátran fejest ugrik a mély vízbe, hogy tanuljon.” /Devorah Heitner/

Nem arról van szó, hogy legyünk informatikai szakemberek, hanem hogy legyen képünk a gyermekünk világáról.

kép: Pixabay

 

„Nem kell fejest ugranunk a modern technológia mélyvizébe. Épp csak annyit kell megtanulnunk, amennyi elég ahhoz, hogy megértsük gyerekeink világát, és tudjunk hozzá kapcsolódni.” /Devorah Heitner/

Nagyon hasznosnak tartom Devorah Heitner ötleteit az alkalmazások engedélyezésével kapcsolatosan. Fontos kritériumokat és lépéseket fogalmaz meg számunkra a könyv Harmadik fejezetében.

A techpozitív szülő

Lehet, hogy sok bonyodalmat okoz a digitális világ a gyereknevelésben, de ne felejtsük el a kütyük és az állandó internet elérhetőség jócskán megkönnyítik az életünket. Ebből a gondolatból ered a techpozitív szülő kifejezés, ami azt jelenti, hogy meglátjuk, értékeljük és használjuk a technológiai vívmányok által nyújtott lehetőségeket. Közben pedig megpróbáljuk megfelelő kereteket teremteni az udvariasság, a tisztelet és egyéb etikai normák demonstrálására, megtanítására.

„Azzal alapozzuk meg a gyerekünk jövőjét, ha nem csupán azt tanítjuk meg neki, hogyan használja a digitális eszközöket, hanem azt is, hogy mikor és mire.” /Devorah Heitner/

A szerző szerint a pozitív és példamutató viselkedéssel tudjuk a legjobban elősegíteni a képernyőtudatos viselkedést. A könyvben több támpontot kaphatunk, hogy szülőként hogyan tudunk értéket képviselni, bátorítani és empatikusan viselkedni.

„Ugorjunk fejest a digitális világba, és fedezzük fel velük együtt! Kérdezzük meg őket, mit gondolnak, üljünk le velük, és közösen találjunk olyan megoldásokat, amelyek sikeresen ötvözik az ő kreativitásukat és a mi élettapasztalatunkat.” /Devorah Heitner/

Ellenőrzés helyett mentorálás

Devorah Heitner könyvében kifejti a véleményét a gyerek internet és közösségi média használatának folyamatos ellenőrzéséről. Szerinte ez egy igen kényes kérdés, és szülőként teljesen normális, hogy szeretnék tudni, hogy mit csinál gyermekünk, nem keveredik-e bajba vagy ilyesmi.

Manapság többféle program és alkalmazás telepíthető a gépekre, amik blokkolják a kéretlen tartalmakat és elérhetetlenné tesznek bizonyos oldalakat. A szerző többféle ilyen programot ajánl nekünk könyvében, viszont ő maga azon az állásponton van, hogy nem adhatjuk át a gyereknevelés feladatát a technológiának. Szerinte az ellenőrzés helyett a mentorálás lenne a feladatunk.

kép: Pixabay

 

„A mentorálás nem csupán hatékonyabb a modern technológiával kapcsolatos kérdésekben, de a gyerekek helyzetét is megkönnyítik, amikor az offline világban kell helyes döntéseket hozniuk. Azok az értékek, amelyeket az online kommunikációról közvetítünk feléjük, ugyanazok, amelyek számunka és a család számára is fontosak.” /Devorah Heitner/

Számomra nagyon hasznos volt ez a rész, hiszen bennem is sok a kérdés a témával kapcsolatosan. Örülök, hogy a szerző ennyire őszintén és reálisan leírja számunkra, hogy milyen keretek között ellenőrizgessük gyermekünk internethasználatát. Érdemes elolvasni.

 

A következő részben a családi élet fontos kérdéseiről lesz szó a digitális kor tükrében. Tartsatok velem legközelebb is!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a techpozitív szülői magatartásról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Dr. Devorah Heitner: Képernyőtudatos család című könyv Harmadik, Negyedik és Ötödik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?