Kérdések és válaszok az altatásról – A csecsemők első hat hónapja

Az altatás egy olyan téma, ami szinte mindenkit érdekel. Hiszen a kisgyermekes időszak legnehezebb része a kialvatlanság. Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben sok kérdésünkre megkaphatjuk a választ. Legutóbb az újszülöttekről volt szó. Most pedig a kisbaba hat hetes korától hat hónapos koráig tartó időszakra jellemző vonásokkal foglalkozunk.

Változó alvási szokások

 

Hat hetes kor

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben arról olvashatunk, hogy a hatodik hét egy komoly mérföldkő a kisbaba és a család életében. Ezt a kort jellemzi az első nagy növekedési ugrás, amikor sok minden megváltozhat. A kisbaba nyűgösebb, többet kér enni, nyugtalanabbul alszik stb.

„Egyes csöppségek sok időt töltenek ébren, és szopnak, nyűgösködnek, szopnak, nyűgösködnek, akár órákon át egyfolytában.” /Marcie és Sandy Jones/

Marcie és Sandy Jones összeírtak nekünk egy 10 pontból álló listát arról, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a fejlődési ugrások túléléséhez. Hasznosnak és gyakorlatiasnak tartom ezeket a pontokat. Kezdő szülők számára életmentő lehet egy ilyen lista.

kép: Pixabay

 

Másik nagyon fontos téma, ami ebben a korban felmerülhet az a hirtelen csecsemőhalál (SIDS). Azt gondolom, hogy minden anyukának és apukának ez az egyik rémálma, amikor kisbabát gondoz. A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben nagyon részletesen és érthetően olvashatunk erről a jelenségről. Én még nem találkoztam olyan szakkönyvvel, ami ilyen informatívan mutatja be nekünk azt, hogy mik lehetnek a rizikófaktorok és hogy mit tehetünk a kockázat minimalizálásáért.

Hasfájás (kólika)

A hat hetesnél idősebb babáknál sajnos rendszeresen előfordulhat az órákig tartó sírás. Ha a baba amúgy egészséges és egyéb orvosi ok nincsen a fájdalmas üvöltésre, akkor nagy valószínűséggel hasfájós babával van dolgunk.

„A legtöbb szülő annyit tehet, hogy támogatja a másikat, pihen, amennyit csak lehet, és vár, amíg a baba egyszerűen kinövi.” /Marcie és Sandy Jones/

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben gyakorlatias információkat olvashatunk a hasfájás problémájáról és arról, hogy hogyan vészelhetjük át ezt az időszakot. Marcie és Sandy összeírtak nekünk mindent, amire szükségünk lehet: kiváltó okokat, legfontosabb jellemzőket, több pontos haditervet dolgoztak ki, hogy mit tehetünk egy üvöltő gyerekkel. Mindezt a legnagyobb empátiába és szeretetbe csomagolva.

kép: Pixabay

 

A fejezet végén pedig találunk egy 11 pontból álló listát, arról, hogy hogyan küzdjük le a kialvatlanságot. Ezután pedig egy 10 pontból álló tiltó listát is olvashatunk, azokról a tevékenységekről, amiket a szerzők szerint kerüljünk, ha nagyon fáradtak vagyunk. Hasznos lehet átnézni őket!

Harmadik hónaptól

Amikor a kisbaba elérte a harmadik hónapot, akkor már többet van ébren, játékosabb és több mindenre figyel. Ez az az időszak, amikor már kialakulhat egyfajta napirend.

„A csecsemő most már több időt tölt a nyugodt ébrenlét állapotában, és a napi ritmusai is egyre inkább megszilárdulnak.” /Marcie és Sandy Jones/

Marcie és Sandy Jones szerint érdemes tehát kialakítani valami rendszert az életükben. Hiszen, ha ebben a korban elkezdünk alvási naplót vezetni, akkor hamar feltűnhet valamiféle szabályos alvási rend.

A szerzőpáros arra biztat bennünket, hogy figyeljük gyermekünkön a fáradtság jeleit, és így elkezdhetjük megtanítani neki az önálló, kellékek nélküli elalvást az általunk preferált helyszínen. Ehhez sok gyakorlásra van szükség, viszont a szerzők szerint sikerülhet, ha kitartóak vagyunk.

A Kérdések és válaszok az altatásról című könyvben több hasznos tanácsot olvashatunk arról, hogy hogyan is lehet elindulni ezen az úton, illetve, hogy mire érdemes odafigyelni.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy Marcie és Sandy hat hónapos kor előtt egyáltalán nem javasolják a sírni hagyás módszerét. Sőt bármilyen egyéb önálló alvásra szoktatós technikát is csak hat hónapos kor felett ajánlják.

 

A következő részben a hat hónapnál idősebb babákról írok majd Nektek! Tartsatok velem, hogy a könyv utolsó fejezeteit is bemutathassam Nektek!

Ha van kedved, írd meg hozzászólásban, hogy mit gondolsz a fenti gondolatokról!

 

Ez a bejegyzés csak könyvajánló. Bővebb tartalom Marcie Jones és Sandy Jones: Kérdések és válaszok az altatásról című könyv Negyedik, Ötödik és Hatodik fejezetében olvasható.

Vélemény, hozzászólás?