Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje

kép: Libri

 

Reneszánsz Könyvkiadó, 2006; Bővített kiadás 2013

298 oldal

A kiadó honlapján sajnos nem sok infót tudunk meg a könyvről.

Reneszánsz Könyvkiadó – Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borító alján lévő szöveg:

Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz

 

Fülszöveg

„Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyerekeim születtek volna” kezdi könyvét az írópáros. Gyakorló szülőként nem éreztük ezt mi is oly sokszor? Elméletben mindig sokkal könnyebben mennek a dolgok, de amikor saját családunkban kellene megküzdeni a durcás gyerekkel, a hisztivel, a kiabálásokkal, megsértődésekkel, akkor megfogadjuk: holnaptól másképp lesz! Aztán kezdődik elölről, mert nem tudjuk, hogyan változtathatnánk.

EZ A KÖNYV SEGÍT MEGTANULNI:

   • hogyan birkózzunk meg gyerekeink csalódásaival, frusztrációival, negatív érzéseivel;
   • hogyan mutassuk ki mérgünket anélkül, hogy bántóak lennénk;
   • hogyan állítsunk fel korlátokat úgy, hogy közben tiszteletben tartjuk a gyerekek szabadságvágyát;
   • mit tegyünk büntetés helyett;
   • hogyan oldjuk meg a családi vitákat.

Ez a könyv hatalmas sikert aratott az egész világon, mert egyszerű, gyakorlatias megoldásokat kínál a szülőknek arra vonatkozóan, hogy hogyan beszéljenek a gyerekeikkel és hogyan hallgassák meg őket. A szerzők tisztelettel és megértéssel teli, józan logikára épülő módszereit szülők és szakemberek egyaránt sikeresen alkalmazhatják bármilyen korú gyerekek esetében. Az életből merített példákkal és kedves grafikákkal gazdagon illusztrált könyv segítségével a szülő-gyerek kapcsolat örömtelivé, stresszmentessé, és minden fél számára eredményesebbé varázsolható.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Az eddigi kritikákról

Miközben olvastam a könyvről írt korábbi véleményeket, azt tapasztaltam, hogy nagy a bizalmatlanság a tanácsok használhatóságával kapcsolatban. A legtöbb reakció arról számol be, hogy tetszett neki a könyv, próbálja alkalmazni az olvasottakat és sokszor tényleg be is válik. De mégis az a benyomásom, hogy kevésbé meggyőzőek az ajánlások. Pedig egy elképesztően gyakorlatias könyvről beszélünk. A benne elhangzott elveket használni, gyakorolni kellene a mindennapokban, hogy tényleg beivódjon a kommunikációnkba és a szülő-gyerek kapcsolatot valóban megkönnyítse.

Személyes tapasztalat

Én személy szerint előbb találkoztam a könyvről szóló tanfolyammal, mint magával a könyvvel. Egy hozzánk közeli helyszínen meghirdették a Beszélj úgy, hogy érdekelje tanfolyamot, amit az Értsünk szót honlapról ismert Turáni Szabolcs tartott. Feleségével, Dr. Skita Erikával kidolgozták Magyarországon a szerzőpáros által kitalált szülőknek és pedagógusoknak tartott több alkalmas beszélgetős foglalkozásokat. A tréninggel kapcsolatos személyes tapasztalataimról lejjebb olvashattok.

De beszéljünk a könyvről! Én nagyon szeretem ezt a könyvet. Sok szempontból azt gondolom, hogy idősebb gyerekek szüleinek szól. Inkább iskolás, kiskamasz és kamasz gyerekek szüleinek adhat több segítséget. Érdemes sokat forgatni és gyakorolni a benne foglaltakat. (Lejjebb írok majd a kisgyerekeseknek szóló könyvről is!)

A szerzők kellő kritikával illetik a saját szülői tapasztalatukat:

„Csodálatos szülő voltam, mielőtt gyermekeim születtek volna. Nagy szakértelemmel tudtam megmondani, hogy mások milyen hibákat követnek el gyerekeik nevelésekor. Aztán megszületett a három gyerekem. A gyerekekkel való együttélés szerénységre neveli az embert.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Ajánlás

Adele Faber & Elaine Mazlish könyvük elején leírják, hogy sokat gondolkodtak rajta, hogy egyáltalán megírják-e ezt a könyvet. Úgy éreztek, hogy kik ők ahhoz, hogy tanácsokat osztogassanak másoknak. Végül a hálás szülők biztatására belevágtak és egy egészen elképesztő könyvet írtak.

Adele Faber & Elaine Mazlish – kép: www.fabermazlish.com

 

„Mindvégig szem előtt kívántuk tartani elsődleges célunkat. Azt, hogy olyan új módszereket keressünk, amelyek mind a szülő, mind pedig a gyermek méltóságát és emberségét megerősítik.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Ez a könyv egy gyakorlati kézikönyv. Tele van gyakorlati példákkal és munkafüzet módjára ad fel feladatokat az olvasónak. Az írópáros arra biztatja a szülőket, hogy írjanak bele, jegyzeteljenek. Hiszen így könnyebb az olvasottak feldolgozás és gyakorlatba ültetése. A könyvben szereplő képregények bemutatják a módszer alkalmazását a mindennapokban.

Adele Faber & Elaine Mazlish azt tanácsolják, hogy lassan olvassuk a könyvet és hagyjunk időt a gyakorlásra. Jegyezzük fel a feladatok elvégzése során szerzett tapasztalatokat. Mindezek szellemében minden családnak csak ajánlani tudom ezt a könyvet.

“Pontosan tudjuk, hogy ez a könyv nem jelent választ mindenre. Vannak olyan problémák, amelyeket nem lehet csupán kommunikációs módszerekkel megoldani. De mégis hiszünk benne, hogy könyvünk erős támaszt jelent a szülők számára. … Egyértelmű módszereket kapnak arra, hogyan szabják meg a határokat és adják át a számukra fontos értékeket. … Egy olyan nyelvhasználatot sajátíthatnak el, amely képessé teszi őket arra, hogy egyszerre legyenek kemények és szeretetteljesek önmagukhoz és gyermekeikhez egyaránt.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

Beszélj úgy, hogy érdekelje Szülői tréningről

Manapság nem tudom, hogyan épül fel a tanfolyam. Amikor én jártam 2013-ban, összesen 10 alkalmas volt az összejövetel. Minden héten egy foglalkozást tartottunk. (Ekkor még csak egy 1,5 éves gyermekünk volt.) Nagyon barátságos légkörben több szülő beszélgetett együtt a könyv által felhozott témákról úgy, hogy közben Turáni Szabolcs (Értsünk szót) irányította a beszélgetést.

Kaptunk munkafüzetet is, ahová jegyzetelhettünk. Feladatokat, helyzeteket oldottunk meg. Minden alkalom elején arról beszélgettünk, hogy milyen napunk volt és hogy milyen falakba ütköztünk a gyereknevelés kérdéseiben. Mindez irányított keretek között. A terápiajellege nagyon hasznos volt számomra.

Mindig kaptunk házi feladatot is, gyakorlatok otthonra. Aztán a következő alkalmon megosztottuk a tapasztalatainkat. Érdekes volt, hogy nem egy négy gyerekes anyuka is ott ült velem a tréningen. Pedig az ember azt gondolná, hogy nekik már nem lehet újat mondani. (Azóta én is négy gyerekes anyuka lettem, és rájöttem, hogy csak hatalmas túlzással lehet azt állítani, hogy akinek sok gyereke van, annak már nincs miben fejlődnie.)

Sok jó dolgot tanultunk egymástól. Mai napig eszembe jutnak az ott elhangzott problémák és tanácsok. Azt gondolom, hogy sok szülőnek el kellene jutnia ilyen helyekre. Sajnos nem olcsó egy ilyen tanfolyam. De nyilván a szellemi munkát és a helyszín bérlést ki kell fizetni.

Ez itt nem reklám! Én magam sokat tanultam ezeken a foglalkozásokon. Jó szívvel ajánlom mindenkinek! Gondoltam kiírok a Beszélj úgy, hogy érdekelje tanfolyam reklámszövegéből egy részlet. Szerintem teljesen megfelel a valóságnak minden sora!

  • Türelmesebb akarsz lenni magaddal és a gyermekeiddel
  • Szeretnél a sok NEM és tiltás helyett a lehetőségekre koncentrálni
  • Olyan gyereket szeretnél nevelni, aki kreatívan áll a problémákhoz, és akár több megoldással is előáll
  • Látod, hogy nem működik a büntetés, de még nem tudod, mivel fegyelmezheted gyermekeidet
  • Nem mindig vagy elégedett a szülői szerepeddel, a gyerekek viselkedésére adott reakcióiddal
  • Hajlandó vagy hibázni, és tanulni a hibáidból, és ezt a gyerekeidnek is át szeretnéd adni
  • Hosszú távú megoldásokat keresel, hogy a lehető legjobb legyen a gyerekednek, és az egész családnak

Nagyon köszönöm azóta is az élményt a többi szülőnek és Turáni Szabolcsnak. Van, akivel mai napig tartom a kapcsolatot. Ha összetalálkozunk mindig jó egy kicsit az úgy beszélésről társalogni.

A könyv felépítése

A könyv több összefüggő témával foglalkozik. Mindegyiket részletesebben bemutatom a bejegyzésekben. Lesz szó az érzelmek elfogadásáról, az együttműködést segítő technikákról, büntetési alternatívákról, az önállóság támogatásáról, a dicséretről és a skatulyázásról.

A könyv legvégén pedig Adele Faber lánya ír arról, hogy milyen volt egy ilyen gyereknevelési szakember lányaként felnőni. Érdekes olvasmány!

Joanna Faber azóta megírta saját könyvét is a témában: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – kisgyerekes szülőknek. Minden szempontból hiánypótló. Hiszen magam is azt tapasztaltam, hogy a kisebb gyerekeknél, akik még nem olyan jól fejezik ki magukat, nehezebben alkalmazható a tanácsok egy jó része.

kép: Libri

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Ha megfelelő módon használom ezeket a módszereket, akkor a gyermekeim mindig úgy fognak reagálni, ahogy szeretném?” A válaszunk erre az, hogy őszintén reméljük, hogy nem. A gyerekek nem gépek. … A mi célunk az, hogy megszólítsuk a gyermekeinkben rejlő legjobb tulajdonságokat: az intelligenciájukat, a kedvezményezőkészségüket, a felelősségérzetüket, a humorérzéküket, a mások igényeire való érzékenységüket.” /Adele Faber & Elaine Mazlish/

 

Az érzelmek elfogadása lesz az első téma, amivel foglalkozunk. Tarts velem ennek a fontos témának a bemutatásakor!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszélj úgy … című könyvről írt bejegyzések

Érzelmek elfogadásDicséret
Együttműködést segítő technikákSkatulyázás
Büntetés helyettÖsszefoglalás
Önállóság