Amy McCready: Az én, én, én járvány

kép: XXI. Század Kiadó

XXI. Század Kiadó, 2016

377 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk:

XXI. Század Kiadó – Az én, én, én járvány

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan nevelj önzetlen gyereket egy önző világban?

 

Fülszöveg

Hogyan neveljünk felelősségteljes, nyitott gyerekeket egy önző világban?

Az áruházban újabb és újabb ajándékot követelő totyogó kisgyerek, a közösségi médiában kizárólag önmagáról posztoló narcisztikus tinédzser mindketten ugyanannak a veszélynek vannak kitéve.

A tüneteit mindannyian ismerjük, a könyv szerzője úgy hívja: az én, én, én járvány.

Amy McCready, az Egyesült Államok egyik legelismertebb gyereknevelési szakértője 35 pontban mutatja meg, hogyan kerülhetik el gyerekeink a járványt.

A módszer érvényességét olvasók és tévénézők milliói bizonyíthatják, hiszen McCready nemcsak a sikeres könyv írója, de a CNN, az ABC és a The New York Times állandó szakértője is.

Nincs többé háború a házimunka miatt.

Nincs többé harc a házi feladatról.

Nincs többé pimasz követelőzés.

Az én, én, én járvány ahhoz ad útmutatót, hogyan neveljünk egészséges lelkű, felelősségteljes, másokat tisztelő, sikeres, boldog felnőtteket a gyerekeinkből!

 

“A történetekben a saját gyerekeinkre, a saját hibáinkra ismerhetünk rá, a sorok között sok inspiráló gondolatra akadhatunk, ami segíthet felülemelkedni rögzült szokásainkon, félelmeinken, saját magunkkal, szülői képességeinkkel kapcsolatos hiedelmeinken. Érdemes tehát nemcsak olvasni, de jegyzetelni is olvasás közben!”

/Vida Ágnes/

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák a könyvvel kapcsolatban

Mielőtt elkezdtem Nektek írni ezt az ajánlót, keresgéltem korábbi írásokat Az én, én, én járvány című könyvről. Meglepően keveset találtam. Azt gondolom, hogy talán Magyarországon nem annyira ismert ez a könyv. Talán most sikerül meghoznom a kedvet hozzá.

Hogyan találkoztam a könyvvel?

Könyvesboltos keresgélés során találtam rá Az én, én, én járvány című könyvre. A címét nagyon figyelemfelkeltőnek és érdekesnek találtam. A Hogyan neveljünk önzetlen gyereket egy önző világban? címkiegészítést pedig kifejezetten elgondolkodtató kérdésnek gondolom. Ezek alapján sokat vártam ettől a könyvtől és nem is kellett csalódnom.

Mi jelent az én, én, én járvány?

Szerintem senkinek sem kell hosszan magyarázni azt, hogy mi lehet az én, én, én járvány: énközpontúság, elkényeztetett viselkedés. Mindannyian találkozunk ezzel a jelenséggel a „mai gyerekeknél”. Ezzel most nem skatulyázni szeretném őket, csak a szerzőt idézve felhívni a figyelmet egy olyan jelenségre, amit a mai világban gyakran megfigyelhetünk.

Mert van egy olyan hatalom, … mint a „jár nekem” hatalma, az a meggyőződés, hogy a világ tartozik nekünk valamivel, ez a hit ezrével szedi az áldozatokat a gyermekeink generációjában. A legkülönbözőbb korú gyerekek érezhetik úgy, hogy jogot formálhatnak a világ legjavára anélkül, hogy megdolgoznának érte. … Ettől persze úgy érzik, körülöttük forog a világ.” /Amy McCready/

De ne ijedjünk meg a járvány szótól, hiszen Amy McCready szerint „szerencsére ez a betegség nem gyógyíthatatlan”. Legyőzéséhez nem oltásra és egyéb gyógyszerekre van szükség, hanem felelős szülői magatartásra és csapatmunkára. Mindezt azért, hogy gyermekeink érzékeny és felelősségteljes állampolgárok legyenek, akik nem csak a maguk érdekeit nézik, akik értékes szeretetkapcsolatokat építenek ki és nemcsak a saját hasznukat keresik.

Az én, én, én járvány tüneteit talán napi szinten érzékeljük. Mit tehetünk ellene? Amy McCready szerint van megoldás. Könyvében harmincöt olyan stratégiát gyűjtött össze nekünk, amik „valóban képesek gátat szabni az elkényeztetett, énközpontú hozzáállásnak.” /Amy McCready/

Amy McCready – kép: https://www.positiveparentingsolutions.com

Személyes tapasztalat

Az én, én, én járvány című könyvet olvasva, teljesen magával ragadott a mondanivaló és a filozófia, amit a szerző képvisel. A tanácsok érthetően, logikusan követik egymást.

Nagyon érdekes, hogy a fejezetek nem a harmincöt stratégia köré épülnek, hanem tizenegy témakör bemutatása közben ismerhetjük meg őket. Ez a kategorizálás egyfajta fontossági sorrendet is jelent a harmincöt technika tekintetében. Számomra ez nagyon szimpatikus volt és szerintem így könnyebb őket a gyakorlatba átültetni.

Olvasás közben voltak személyes kedvenceim az eszközök között, amiket férjemmel átbeszélve és kitalálva megpróbáltunk beleültetni a mindennapjainkba. Kíváncsi vagyok a dolognak a hosszútávú kifutására. Ha gondoljátok majd írok Nektek róla.

„Tegye félre a kételkedést, és bízzon bennem. Azok a szülők, akik módszeresen, mindennap használják ezt az eszközt, egyenesen sorsfordítónak írják le. Tényleg működik, de ehhez először ki kell próbálni.” /Amy McCready/

Voltak azért olyan dolgok is a könyvben, amik nem voltak annyira szimpatikusak számomra. Például a szerző stílusa nagyon „amerikai”, jelentsen ez bármit.

Az volt az érzésem, hogy Amy McCready meg akarja mondani a tutit, és alkalmanként hiányzott a mondanivalójából az alázat. Számomra ez visszatetsző tud lenni. A másik, ami ezzel egy kicsit összefügg az az, hogy nagyon sokszor ismételte önmagát, kicsit szenzáció hajhász módon, mintha elsőre nem értettem volna meg, hogy mekkora problémával állunk szemben, és hogy a szülőknek mekkora szerepük van az én, én, én járvány kialakulásában.

Az a véleményem, hogy ezeket meg kell szokni, és akkor könnyebben lehet olvasni. Nem gondolom, hogy ilyen okokból érdemes lenne a sarokba dobni az egész könyvet, hiszen nagyon sok értékes tanácsról maradnánk le. Azért is írom le Nektek, hogy ne érjen Benneteket váratlanul és könnyebben át tudjatok felette siklani.

Ajánlás

Minden válaszokat kereső családnak nagy szeretettel tudom ajánlani Az én, én, én járvány című könyvet. Azt gondolom, hogy a gyerekek énközpontú viselkedése és a „jár nekem” elképzelés leküzdése nem egyszerű feladat és érdemes tanácsot kérni az „okosabbaktól”. Amy McCready valóban használható és értékes tanácsokat ad nekünk, amiket érdemes átültetni a gyakorlatba szerintem.

„Azok a stratégiák, amelyeket ebben a könyvben az úgynevezett ellenszerek eszköztára részeként bemutatók, önnek is megadják majd azt a magabiztosságot, háttértudást, sőt, konkrét szavakat, amelyekkel az otthonát megszabadíthatja az elkényeztetett magatartásformáktól.” /Amy McCready/

A szerző bölcsen ír arról, hogy ha csak egy-két tanácsot (főleg a legfontosabbak közül) megfogadunk a harmincöt stratégiából, már akkor nagy lépést tettünk a járvány „legyőzése” érdekében. Persze minél többet tudunk alkalmazni annál jobb. Amy McCready szerint az általa felsorolt eszközök segítségével véget vethetünk a családunkban az énközpontúság problémájának.

„Ezeket az eszközöket alkalmazva a rossz viselkedés és a „Mindent megkapok, amit akarok, méghozzá azonnal!” hozzáállás eltűnik.” /Amy McCready/

Az én, én, én járvány című könyv legnagyobb pozitívuma a logikusan felépített harmincöt ellenszer mellett az, hogy egy olyan filozófiát képvisel, amivel szerintem könnyű azonosulni. Nem veszi félvállról a gyermek egyéniségét, igényeit és érdekeit. Fontosnak tartja a szülő-gyerek közötti szeretetkapcsolatot. Nagyon aktuális problémákról szól és reális elvárásokat támaszt mind a szülők, mind a gyerekek felé. Az egésznek pedig az a célja, hogy útmutatót kapjunk ahhoz, hogy „hogyan neveljünk egészséges lelkű, felelősségteljes, másokat tisztelő, sikeres, boldog felnőtteket.”

„Ezek az eszközök a legjobbat hozzák ki a gyerekekből és segítenek nekik a felelősségtudat, a kitartás és az alapvető tisztelet kiépítésében, amelyekre a sikeres felnőttlétben szükségük lesz.” /Amy McCready/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Olykor igazságtalannak tűnik, hogy nincs valamiféle szülői varázspálca, amellyel utasíthatjuk a gyerekeinket. A gyereknevelés azonban sajnos nem így működik. Lényegében két lehetőségünk van: vagy együtt dolgozunk a gyerekek ösztönös, pszichológiailag kódolt irányítási igényével, vagy harcolunk ellene. De ugyanígy a gyerek is mindig válaszhat: együttműködik és betartja a szabályainkat, vagy minden alkalommal harcolt, és nem tágít.” /Amy McCready/

 

Az elkényeztetésről és alapvető igényekről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Amy McCready: Az én, én, én járvány című könyvről írt bejegyzések

Elkényeztetés és alapvető igényekKövetkezmények
Öt ellenszer a hiszti ellenIgények és dicséret
Önállóság – Hogyan? Mikor?Pénzkezelés és közösségi média
Túlzott irányításHála és különlegesség