Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő

Kép: Park Könykiadó

Park Könyvkiadó, 2014

509 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Park Könyvkiadó – Az elég jó szülő

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

Fontos kiemelni, hogy Az elég jó szülő évtizedek óta a gyereknevelés megkerülhetetlen klasszikusa. Erről egy címke is árulkodik a borítón, a gyereknevelés klasszikusai felirattal.

 

A borítón lévő idézet:

„Ha valaki jól akarja fölnevelni a gyermekét, nem kell feltétlenül tökéletes szülőnek lennie, mint ahogy a gyermektől sem kell elvárni, hogy tökéletes ember legyen vagy váljék belőle.”

 

Fülszöveg

Nem, nem kell tökéletes szülőnek lenned, nem, ne akarja tökéletes gyereket nevelni. Elég, ha elég jó szülő vagy, és hagyod, hogy a gyereked azzá legyen, aki – hogy kibontakoztassa magát a maga útján. Ehhez persze jó – elég jó, megfelelő – környezet kell, és azt te teremtheted meg, amiben útmutatód az akár elfogult érzelem lehet – „az lát jól, aki szeret” – és a megérzés. A bizalom, és ha élvezni tudod, hogy milyen is és hogyan bontakozik a gyereked – ez a kettő csodákra képes!

Légy elég jó szülő!

Ne feledd: a játék – és a mese – fontosabb, mint az iskolai teljesítmény. (A szabad játék – nem a „fejlesztő” és a hallott mese – nem a „látott”. És: mesélj fejből, ha lehetséges…)”

/Vekerdy Tamás/

Bruno Bettelheim (1903-1990) szülővárosában, Bécsben szerzett filozófiából diplomát, és a harmincas években ott járt Richard Sterba analízisébe. 1938-ban sok más osztrák zsidóval együtt Dachauba internálták, ám a következő évben, Hitler születésnapján amnesztiát kapott. Szabadulása után az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol a Chicagói Egyetem professzora és egy gyermekotthon vezetője lett. Harminc éven át foglalkozott súlyosan lelki sérült, többek között autista gyerekekkel.

Két legfontosabb könyve, a magyarul is megjelent Az elég jó szülő és A mese bűvölete évtizedek óta a gyereknevelés megkerülhetetlen klasszikusai.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Régi klasszikus

Ahogyan már feljebb is említettem Az elég jó szülő című könyv egy régi klasszikus újrakiadása. Bruno Bettelheim átélt két világháborút, volt internáló táborban. Számtalan olyan tapasztalata van az életről, amit az huszonegyedik századi ember szerencsére csak elképzelni tud.

A belső borítóról kiderül, hogy a szerző életének utolsó éveiben adták ki az eredeti könyvet. Vagyis szinte az egész életműve benne van könyvében. Idős fejjel, rengeteg tapasztalattal és benyomással írta meg könyvét.

Bruno Bettelheim – kép: www.tantor.com

 

Bruno Bettelheim nevével elég sokszor találkoztam a mostanában olvasott gyereknevelési könyvekben. Azt gondolom, hogy munkássága nagy hatással volt a gondolkodó emberekre, ezért is idéznek tőle rendszeresen gondolatokat.

Miért tetszett meg nekem ez a könyv?

Az elég jó szülő című könyvet én választott magamnak karácsonyi ajándékként. Felkeltette az érdeklődésemet a könyv címe.

(Fontos megjegyezni, hogy Vekerdy Tamásnak is van egy hasonló című könyve: Belső szabadság – Elég jó szülő – elég jó gyerek. Erről írtam már Nektek korábban.)

Nagyon tetszik nekem az a kifejezés, hogy elég jó szülő. Azt gondolom, hogy ez amolyan alaptézis is lehetne a szülők körében. Hiszen ne a tökéletességre törekedjünk, ne egymáshoz hasonlítgassuk a gyermekeinket, vagy magunkat, hanem tényleg a mi gyermekünknek és magunknak legyünk elég jók.

„A tökéletességre való törekvés rendszerint megakadályozza, hogy elnézőek tudjunk lenni mások fogyatékosságai iránt, beleértve saját gyermekeink fogyatékosságait is, márpedig jó emberi kapcsolatokat nem lehet e nélkül a megértés nélkül kialakítani.” /Bruno Bettelheim/

Azért szuper ez az elég jó kifejezés, mert enged hibázni, benne van a botlások lehetősége és ezzel együtt a javulásra és a kijavításra való törekvés. Nem csak fekete-fehérben láttatja a világot, hanem az árnyalatok összességében, bár így a felelősség nem lesz kisebb, csak az elvárás súlya tűnik el a vállunkról.

Manapság sok szülő mindenféle külső elvárásának szeretne megfelelni, ahelyett, hogy elhinné, hogy képes rá, hogy ellássa, gondozza és nevelje gyermekét. Bennem az elég jó szülő kifejezés ilyen gondolatokat szül. Neked mi a véleményed? Szívesen fogadom lent hozzászólásként a te gondolataidat!

Miért adták ki újra?

Azt gondolnánk, hogy egy gyerekneveléssel foglalkozó klasszikus könyv nem állja meg a helyét ma, mert nem eléggé felvilágosult, vagy, mert egy régebbi időszak alapján próbál meg megállapításokat tenni. Úgy érezhetjük, hogy azóta sokat változott a világ, a szülők, a gyerekek és a környezet.

Bruno Bettelheim valóban klasszikusnak mondható, viszont ez nem jelenti azt, hogy könyve nem lenne hasznos ma is. Miért adták ki újra? Szerintem azért, mert megállapításai ma is igazak. Az a tudás, amit filozófusként és gyermekpszichológusként megszerzett és átad nekünk, klasszikusnak, de nem elavultnak mondható. Sőt azt gondolom, hogy pont az, hogy újra kiadták könyvét jelenti azt, hogy van még kereslet a gondolataira, a tudására.

Azt azonban fontos leírnom, hogy Az elég jó szülő című könyv szövegezése elég nehéz. Sűrű betűk és hosszú mondatok miatt az értő olvasáshoz igazán oda kell figyelni. Nem használ tudományos és idegen kifejezéseket az író, a megállapítások közérthetőek, csak néhol filozofikusak. Ha rám hallgattok, akkor érdemes lassabban olvasni és hosszabban elgondolkodni a fejezeteken.

Személyes vélemény

Nagyon vártam már Bruno Bettelheim könyvének bemutatását. Már régebben el kezdtem olvasni, de az, hogy csak most került rá sor, az egy tudatos döntés volt a részemről. Azt gondoltam, hogy egy ilyen komoly hangvételű könyvről, ami tényleg nem könnyű olvasmány, csak egy kicsit később érdemes írnom. Ezzel most nem akartalak Benneteket elriasztani tőle, csak szeretném reálisan bemutatni Nektek, hogy mire számíthattok.

Fontos leszögezni, hogy Az elég jó szülő című könyv egy elméleti könyv. Nem mindig egyértelmű, hogy a könyvben olvasható megállapításokat hogyan lehet átültetni a gyakorlatba. Viszont a szerző olyan dolgokra világított rá nekem, amikre eddig nem gondoltam. Véleményem szerint ahhoz, hogy a szülő-gyerek kapcsolat jól működjön és jó maradjon elengedhetetlen információkat kapunk Bruno Bettelheimtől.

Az elég jó szülő című könyv minden fejezete nagyon mélyen hatott rám, a filozofikus gondolatokon jó volt elmerengeni és azt gondolom, hogy ez a könyv egy újabb szinte emelt engem szülőként. Olyan tudásra tettem szert a könyv által, ami megváltoztatta a hozzáállásomat bizonyos dolgokhoz.

Azt azért kiemelném, hogy nem értettem egyet minden elvvel, amit a könyvben olvastam. Vannak szerintem benne olyan gondolatok, amik a megváltozott felfogás miatt már nem állják meg a helyüket. Ahogy minden gyereknevelési könyvvel kapcsolatosan, itt is arra biztatlak Benneteket, hogy nyitott szívvel, de megfelelő kritikával olvassátok Bruno Bettelheim írását. Azt gondolom, hogy ezeken a részeken túl kell ugrani, nem érdemes róluk vitázni és rögtön a sarokba dobni a könyvet, hiszen a többi filozófia tényleg segíthet nekünk.

Ajánlás

A szerző úgy fogalmaz, hogy a gyereknevelés egyfajta művészet. Nagyfokú kreativitást követel. Minden gyerek, szülő és élethelyzet más. Minden gyerek nevelésével kapcsolatosan hasonló, de lényegében teljesen más út vezet a cél felé. A szerző ezért nem megoldásokat szeretne javasolna, hanem felkészíteni a szülőket arra, hogy hogyan oldják meg a problémát egyedül, kreatívan.

„Ebben a könyvben nem akarok bizonyos kérdésekre határozott válaszokat adni. Különféle megközelítési módozatokat javasolok, melyek elősegíthetik a szülőkben és a gyermekekben a spontaneitás kialakulását, valamint azt, hogy egymáshoz való viszonyukban minden és mindinkább önmaguk lehessenek.” /Bruno Bettelheim/

Minden szülőnek csak ajánlani tudom Bruno Bettelheim könyvét. Véleményem szerint a filozofikus gondolatok miatt az apukáknak is tetszeni fog. 🙂

Azt gondolom, hogy Az elég jó szülő című könyv azokat fog megfogni elsősorban, akik nem csak tanácsokat és ötleteket várnak egy gyereknevelési könyvtől, hanem szívesen gondolkoznak mélyebben a dologról, vagy akiket elméleti síkon is érdekel a téma. Azt tanácsolom, akiknek van idejük és energiájuk egy komolyabb mű elolvasására azok semmiképp ne hagyják ki Az elég jó szülő című könyvet. Hiszen a benne lévő tudást szerintem oktatni kellene a szülőképző főiskolán. J

Mi a gond az általános tanácsokkal?

„Az általánosítható jó tanácsok ugyanis érvényüket vesztik a személyiségek egyediségével szemben, akár felnőttről, akár gyerekről van szó.” /Bruno Bettelheim/

Nekünk négy gyermekünk van, és alá tudom támasztani a szerző mondatát, hogy tényleg nincsen olyan megoldás még családon belül sem, ami mindegyik gyereknél elsüthető. Bruno Bettelheim arra hív Bennünket, hogy próbálkozzunk, finomítsunk, és ne felejtsük el a gyermekünk egyedi személyiségét és magunkét sem. Így lehetne/szabadna csak gyermeket nevelni és fegyelmezni, emeli ki a szerző.

Az elég jó szülő című könyv az alapoknál kezdi el boncolgatni a szülő-gyerek kapcsolatot és a gyereknevelést. A szerző leírja, hogy egészen fiatal korától kezdve érdekelte a gyereknevelés témája, és sokat gondolkodott azon, hogy hogyan lehetne ezt jól csinálni. Gyermekotthon vezetőjeként olyan tapasztalatokat szerzett, amik segítségével szerette volna oktatni a munkatársait is, hogy hogyan kell megközelíteni egy gyermek lelki problémáit. Azt gondolom, hogy könyvében olyan megállapításokat tesz, ami azt bizonyítja, hogy profi volt szakmájában és a gyermekek lelki világának feltérképezésében.

Mi a könyv célja?

Bruno Bettelheim könyvében elsősorban azt vizsgálja, hogy hogyan lehet a leghatásosabb módon segíteni a szülőknek a gyereknevelésben. Ezt pedig egy nagyon nemes és hasznos cél szerintem. A legszuperebb pedig az benne, hogy megelőlegezi azt a bizalmat a szülőkben, hogy képesek rá.

„Szeretném, ha ez a könyv növelné a szülői önbizalmukat, és csökkentené aggodalmukat, hogy valamit esetleg rosszul csinálnak.” /Bruno Bettelheim/

Milyen könnyű lenne, ha megoldási javaslatot kapnánk, véghezvinnénk és minden működne? Ugye? De a gyereknevelés nem így működik, nincsenek tuti praktikák. A szerző szerint sokkal célra vezetőbb a szülőket arra megtanítani, hogy mire figyeljenek oda és mit vizsgáljanak, amikor problémás helyzetbe ütköznek. Ez persze így sokkal hosszabb és macerásabb, viszont a hosszú távú eredménye sokkal jobb.

A könyv felépítése

Az elég jó szülő című könyv három nagy részre tagolódik:

    • Szülő és gyermek
    • Az „én” kialakítása
    • Család, gyermek, közösség

Mindegyik rész sok-sok külön kis fejezetre tagolódik, amik logikus és érthető sorrendben vezetnek minket a felé, hogy elég jó szülők lehessünk. Azt gondolom, hogy Bruno Bettelheim nem találta fel a spanyolviaszt, sokkal inkább az az érdeme, hogy új oldalról közelíti meg a témát, vagyis ő a szülőket szeretné segíteni, nem pedig megmondani a megoldást.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Nehéz felidézni, és még nehezebb megfogadni a tanácsot, hogy szeretettel bánjunk a gyerekkel olyankor, amikor éppen iránta érzett szeretetünk miatt aggaszt annyira a viselkedése. Szeretetünk nagysága tesz minket sebezhetővé – minél mélyebben szeretjük, annál könnyebben bántódunk meg, és annál könnyebben borul fel az az érzelmi egyensúly, amely lehetővé tenné, hogy türelmesek és megértőek maradjunk. Ha közömbösebbek lennénk gyerekeink iránt, nem lenne ahhoz hatalmuk, hogy kihozzanak bennünket a sodrunkból.” /Bruno Bettelheim/

 

A korai élmények jelentőségéről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő című könyvről írt bejegyzések

A korai élmények jelentőségeAz identitás megszerzése
Mi a gond a szakértői tanácsokkal?A játék fontossága
A gyermek indítékainak megértéseVerseny és civilizáció
Empátia, empátia, empátiaA támaszt nyújtó család
Fegyelmezés és büntetésMágikus jelentőségű napok
A szülők múltja