Daniel J. Siegel: Okostojás

kép: Jaffa Kiadó

 

Jaffa Kiadó, 2017

317 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk:

Jaffa Kiadó – Okostojás

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan kezeljük a kamaszok agyi fejlődésével járó helyzeteket?

 

Fülszöveg

„Csak legyünk túl ezen az időszakon!” „Megőrülnek a hormonjaik miatt és megőrjítenek minket, szülőket, tanárokat, felnőtteket is!” Ugye ismerős mondatok? Sokszor beszélünk így – csupán arról feledkezünk meg, hogy a kamaszkor gyermekeink nagy lehetősége.

A tinédzserek nem felmenőiket akarják bosszantani örökös ellenkezésükkel, az állítólagos rossz tulajdonságokért, a szélsőséges viselkedésért az agyban lejátszódó változások a felelősek. Daniel J. Siegel szerint, ha a kamaszok és a felnőttek megértik ezt a folyamatot, akkor jó esély van rá, hogy az állandó konfliktusokat együttműködés és valódi mély kapcsolatok váltsák fel.

A szerző konkrét és érzékletes példákon át jellemzi-elemzi a kamaszkort, s nem megoldandó problémát, hanem a bátorságot, kreativitást fejlesztő rendkívül fontos életszakaszt lát benne. Ekkor tesznek szert gyermekeink alapvető képességekre, megismerik a nagyvilágot, és kirepülnek a családi fészekből. A könyv legfőbb üzenete, hogy a kamaszkort nem összeszorított foggal túlélni kell, hanem sokkal inkább megélni tudatosan, felfedezve a benne rejlő értékeket. Ha megfogadjuk a szerző tanácsait, a rémes tinédzserekből érző, együttműködő partnerek lesznek, akikkel igenis ki lehet jönni – sőt, akiktől tanulhatunk is!

Daniel J. Siegel klinikai pszichiáter és agykutató, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem oktatója, gyakorló terapeuta, számos elismert gyermeknevelési könyv szerzője, melyek közül több magyarul is megjelent. Siegel Kaliforniában él feleségével és a kamaszkorból éppen kinőtt két gyermekével.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Különálló

Az Okostojás című könyv több szempontól különbözik a korábban bemutatott írásoktól.

Az első különbség az, hogy ennek a kötetnek egyetlen szerzője van. Ebben az írásban nem jelenik Tina Payne Bryson neve. Másik különbség, hogy egy másik kiadó gondozásában jelent meg. A harmadik különbség az előzőből fakad, vagyis, hogy nem illeszkedik a másik négy íráshoz sem kinézetben, borítóban, sem témájában.

Tekintsetek úgy rá, mint egy teljesen különálló írásra, amiben Daniel J. Siegel kizárólag a kamaszkorral foglalkozik. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek közös gondolatok a kötetekben, sokkal inkább azt szeretném hangsúlyozni, hogy a másik négy kötet egy gondolatíven halad, ez pedig egy teljesen külön témával foglalkozó, de stílusában és bölcsességében azonos könyvnek tekinthető.

A kamaszkor pedig valóban megér egy külön kötetet, hiszen egy valóban sarkalatos időszakról van szó, mind tinédzserként, mind szülőként.

„A könyv célja, hogy megértsük és tápláljuk a kamaszkor jellegzetességeit, hogy kortól függetlenül a lehető legtöbb egészséget és boldogságot hozzák az életünkbe.” /Daniel J. Siegel/

Daniel J. Siegel – kép: drdansiegel.com

 

Ezzel kapcsolatosan szeretném kiemelni a könyv egy további sajátosságát is, ami abban rejlik, hogy egyszerre szól kamaszoknak és szülőknek. Azt gondolom, hogy ez egy igazán nemes gondolata volt a szerzőnek, hiszen a kamaszkor megértése magának a tinédzsereknek sem könnyű, az önmagukon érzékelt változásokról szóló magyarázatok őket is foglalkoztatják.

„A Okostojás azért született, hogy rámutasson ezen életszakasz pozitív tulajdonságaira – kamaszoknak és felnőtteknek egyaránt.” /Daniel J. Siegel/

Személyes vélemény

A személyes véleményemet szeretném azzal folytatni, amivel az előző részt abbahagytam, vagyis azzal, hogy az Okostojás című könyv egyaránt megszólítja a kamaszokat is és a kamaszok szüleit is.

Azt gondolom, hogy ezzel nincs semmi gond, egészen addig, amíg egy kis zavart nem okoz ez a célkitűzés olvasás közben. Azt kell, hogy mondjam, hogy többször nehezen jutottam előre a könyvvel, mert gyorsan váltakoztak a viszonyítási pontok.

Viszont azt szeretném hangsúlyozni, hogy a fejezetek és a mondanivaló lényege minden részben összeállt, egyértelmű volt és szép ívet követett. Kifejezetten értékes, bölcs és gyakorlatban használható tanácsokat kaptam ettől a könyvből.

Igazából csak annyit szerettem volna jelezni, hogy szerintem egy kicsit sokat akart markolni a szerző és végül kuszább módon sikerült átadni a gondolatait. Szerintem jobban tette volna, ha külön szedi a két célközönségnek szóló részt, akár egy könyvön belül is, de mégis külön. Bár az kétségtelen, hogy a közös cél elérése érdekében, mindkét oldalnak ugyanazokat a tartalmakat kellene megértenie a kamaszkorral kapcsolatosan. De valahogy a technika nem volt megfelelő szerintem.

kép: Pixabay

 

A néha előforduló zavar mellett, viszont nem lehet elmenni a Okostojás című könyv legfontosabb üzenete mellett, vagyis, hogy ne túlélni akarjuk a tinédzserkort és ne egy szükséges rossznak gondoljuk, hanem hogy törekedjünk rá, hogy megéljük, igyekezzük élvezni azt, hogy láthatjuk gyermekünket felnőtté válni és vegyük észre a fejlődéssel járó kapcsolódási pontokat és szépségeket.

„A kamaszkor ugyanis nem olyasmi, amin túl kell esni, hanem életünk kiművelendő szakasza. … A kamasz agyban végbemenő változások nem az érettségről vagy az éretlenségről szólnak, hanem létfontosságú fejlődésbeli változásokról, amelyek lehetővé teszik bizonyos új képességek kialakulását … Ha csak úgy tekintünk a kamaszkorra, mint valamire, amin túl kell esni, és ki kell bírni, akkor fontos lépéseket hagyunk ki, hogy a kamaszkor lényegi részéből a legtöbbet hozzuk ki.” /Daniel. J. Siegel/

Az Okostojás című könyv elolvasása után azt gondolom, hogy azok a szülők, akikhez eljut ez az üzenet több empátiával és megértéssel fognak fordulni tinédzser gyermekük felé és a felfokozott konfliktusok közepette is tudnak majd higgadtabbak maradni. Jó értelemben számítóak lesznek, vagyis előre fogják látni a kátyúkat és kikerülik azokat.

„A könyv lényege a belülről kifordított megközelítés: biztos alapok létrehozása, amelyek révén a család a kamasz időszak kihívásait és változásait előnnyé alakítja, és ezekből mindannyian építkezünk, miközben végigjárjuk az életnek nevezett utat.” /Daniel J. Siegel/

Ajánló

Azt gondolom, hogy aki egy igazán értékes és hasznos könyvet szeretne olvasni a kamaszkorról, ne habozzon az Okostojás című könyvet kézbe venni. Daniel igazán alaposan és részletesen elemzi és mutatja be számunkra a legfrissebb tinikkel foglalkozó kutatási eredményeket. Garantálom, hogy olvasás közben számos meghökkentő adattal és információval találkozhattok majd.

A kedvenc részeim a könyvben azok voltak, amikor fogalmakat, tudományos eredményeket és tényeket mutatott be a szerző, ami pontosan és reálisan leírták a kamaszok és szüleik közötti különbségeket, ebből eredő konfliktusokat és magát a kapcsolat alakulását.

„Ha a felnőttek akadályozni próbálják a kamaszkor természetes folyását, valószínű, hogy a kapcsolatokban oly fontos kommunikációt beárnyékolja majd a feszültség és a tiszteletlenség. Az eltávolodás, a titkolózás, az elszigetelődés és sokmás fájdalmas társas reakció is kialakulhat.” /Daniel J. Siegel/

A mondanivaló pedig újra és újra az, hogy tinédzserek és szüleik közelítsenek egymás felé, elfogadva az eltérő nézeteket és világlátást. Nem arról van szó, hogy egy kamasznak mindent szabad, hanem arról, hogy szülőként jobban megértsük a bennük lejátszódó folyamatokat, és bemutatott, illetve felismert tények alapján próbáljuk meg értékelni az adott viselkedést.

„Az a lényeg, hogy a kamasz és az egykor szintén kamasz felnőtt elfogadja ezeket az agyi változásokat, és megtanuljon támogatóan és segítőkészen kiigazodni rajtuk a kamaszévekben, hogy nyitott maradjon köztük a kommunikáció, az élet mindenkinek egyszerűbb legyen, és elkerüljék a tragikus kimenetelű veszélyes viselkedést. Nem könnyű, de érdemes világosan beszélni ezekről.” /Daniel J. Siegel/

Daniel sokszor merít példákat a saját életéből, amin azonnal látszik, hogy ő maga is sokszor küszködött problémákkal tinédzser gyermek szülőjeként. Ettől válik igazán hitelessé.

„Önmagamat is nevelnem kellett belülről kifelé, hiszen el kellett fogadnom, hogy az odafigyelésre, biztonságra, megnyugtatásra és biztosságra vágyó fiatalabb énem még mindig bennem él.” /Daniel. J. Siegel/

Azt javaslom, hogy lassan olvassátok ezt a könyvet és törekedjetek a megértésre, félretéve a korábban említett zavart keltő fordulatokat.

A könyv felépítése

Az Okostojás című könyv négy nagy részből áll:

    1. A kamaszkor lényege
    2. Az agyad
    3. Kötődéseink
    4. Jelenlét a változások és kihívások során is.

Daniel azt javasolja számunkra, hogy az első rész elolvasása után szabadon forgassuk a könyvet. Ha először a tudományos részletek és fogalmak érdekelnek bennünket, akkor az elejétől a végéig olvassunk. Ha pedig a gyakorlati tanácsokra szeretnénk elsősorban fókuszálni, akkor a négy mellékletet érdemes elolvasni, ami az egyes részek végén található. Ezek után is el lehet mélyedni a tudományos háttérben.

„Az emberi kapcsolatokról a 3., az agyról a 2. részben lesz szó. Ha legjobban az esetek elemzéséből tanulsz, érdemes először a 4. részt elolvasnod, és utána a korábbi részeket és a gyakorlati útmutatókat. De nyugodtan olvasd összevissza is, hogy kiderüljön, számodra mi a hasznos. A részek és mellékletek kerek egészet alkotnak, úgy szemezgetsz belőlük, ahogyan neked a legmegfelelőbb.” /Daniel. J. Siegel/

A bejegyzésekkel én követni fogom a könyv eredeti felépítését, vagyis az első résztől haladok majd a negyedik felé.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Veszek egy nagy levegőt, és a lehető leghatásosabban emlékeztetem magam, hogy ellenszegülő viselkedésük nemcsak az ő agyukban, hanem mindannyiunk génjeiben ott rejlik. Az ő mostani ellenszegülésük a mi egykori, kamaszkori lázadásunk. Észben tartva ezt az egyetemes emberi tulajdonságot, legalább akkora kihívás, hogy megpróbáljunk segíteni nekik végignavigálni ezeken az éveken anélkül, hogy komolyabb sérülést okoznánk magunknak vagy másoknak. Ez legyen az alapvető célunk: ne ártsunk!” /Daniel. J. Siegel/

 

Az első részről, a kamaszkor lényegéről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Daniel J. Siegel: Okostojás című könyvről írt bejegyzések

A kamaszkor lényegeKötődéstípusok
A kamaszok agyműködése és változásaiJelenlét