Dr. Gilles – Marie Valet: Megérteni? Büntetni?

kép: Saxum Kiadó

Saxum Kiadó, 2016

237 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Saxum Kiadó – Megérteni? Büntetni?

 

A könyv nagykönyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

A borító az alábbi címkiegészítés olvasható:

Dac vagy engedelmesség?

 

Fülszöveg

A büntetés: egy rémisztő lehetőség. Hirtelen felindulásból lekevert pofon, megfontolt, de túl szigorú büntetés vagy válasz nélkül hagyott kihágások. Napjainkban nem nehéz szülőként elveszni a megfelelő felelet keresése közben, ha gyermekünk kisebb-nagyobb mértékben túllépett bizonyos határokon… A nevelés nem szükségszerűen jár szankciók alkalmazásával. Néha viszont kell a büntetésre, hogy a gyermek megértse, ha hibázott, és elsajátíthassa az együttélés szabályait.

Giller-Marie Valet sokéves gyermekpszichológusi tapasztalatával elgondolkodásra készteti a szülőket, a mindennapokban gyakran előforduló konkrét esetek ismertetésével pedig segítséget nyújt abban, hogy szülőként vagy tanárként megtaláljuk a tekintély helyes alkalmazásának módját.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Gilles-Marie Valet pszichiáter és gyermekpszichiáter Párizsban. Egy francia tv műsor rendszeres vendége: La Maison des Maternelles. Több könyve jelent meg az évek alatt. Ha jól láttam, akkor magyarra csak a Megérteni? Büntetni? című könyvét fordították le.

 

Gilles-Marie Valet – Kép: www.editions-larousse.fr

Létezik büntetés nélküli világ?

Megérteni? Büntetni? Dac vagy engedelmesség? A könyv borítóján csak kérdésekkel találkozhatunk. Ez nagyon szimpatikus, hiszen azt üzeni számomra, hogy a szerző közös gondolkodásra hív engem. A címadás során Gilles-Marie Valet feltette azokat a kérdéseket, amik minden szülőt érdekelhetnek. Hiszen mindenkiben vannak kérdések, kétségek a fegyelmezési eszközökkel kapcsolatosan.

Amikor kinyitjuk a könyvet azonnal az első oldalokon újabb kérdésekkel találkozhatunk: Létezik büntetés nélküli világ? Lehet-e sikeresen gyereket nevelni bárminemű büntetés nélkül?

Azt gondolom, hogy azon kívül, hogy ezekkel felkelti az érdeklődést a szerző, elővetíthet számunkra egy nagyon érdekes és értékes könyvet. Hiszen jó lenne ezekre a kérdésekre választ kapni.

„Ennek a könyvnek az egyik célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen ambivalensen gondolkodunk a büntetésről. A büntetést sokszor elkerülhetetlennek látjuk. Vajon miért van ez így? Azért, mert a nevelési érdek tényleg ezt kívánja, vagy azért, mert a büntetés társadalmi tradícióvá, megkövetelt nevelési eszközzé vált?” /Gilles-Marie Valet/

Ajánlás

A Megérteni? Büntetni? című könyvet minden családnak szívesen tudom ajánlani elolvasásra. Viszont azt kiemelném, hogy nem arról szól, amire talán elsőre gondolunk. Inkább egy filozofikusabb könyv a büntetés eredetéről, történelméről, jellemzőiről, körülményeiről, mélységeiről, dinamikájáról, hatásairól és különböző aspektusairól.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem találunk a könyvben gyakorlati tanácsokat, vagy életből vett példákat. Viszont szerintem nem ez a fő célja. A szerző fontos és érdekes kérdéseket tesz fel benne nekünk, amiken szerintem érdemes elgondolkodni:

    • Miért büntetünk?
    • Ki büntet kit?
    • Van-e büntetésre fogékony életkor?
    • Mit büntetünk? Mi büntethető?

„Ahelyett, hogy arra keressük a választ, tényleg hasznos-e a büntetés, inkább arra figyeljünk, mit ad a büntetés a gyereknek az élethez és mit ad a szülőknek gyerekükkel való kapcsolatukban. A könyv arra invitál, hogy alaposan elgondolkodjunk a szülői tekintélyen és a gyermeki engedelmességen, valamint a gyermeknevelésben a természetes és békés útra találjunk.” /Gilles-Marie Valet/

Milyen helyzetben és hogyan büntessünk?

Érdekes, hogy miután Gilles-Marie Valet bemutatja számunk a büntetés negatív hatásait és dinamikáját, ezután több fejezeten keresztül arról ír nekünk, hogy mikor és hogyan büntessünk. Hiszen azt ő is elismeri, hogy a büntetés lehet nevelő célzatú megfelelően előkészített helyzetben és szempontok szerint.

„Csak a büntetésért büntetni nem igazán értelmes dolog, kivéve, ha a szankció kiemeli, mi az, amit helytelenítünk. A gyerek korához, értelmi képességeihez és kifejezőkészségéhez alkalmazott szidás azt is jelzi, mi a tilos.” /Gilles-Marie Valet/

Gilles-Marie Valet szerint tehát a büntetés nem eleve rossz dolog, amit minden áron kerülni kell, hanem van olyan életkor és körülmény, amikor meg van ennek is a helye. De nem mindegy, hogy hogyan. A Megérteni? Büntetni? című könyvben azzal kapcsolatosan kapunk tanácsokat, hogy milyen a nevelő célzatú büntetés, és amikor büntetünk, akkor mit célszerű tennünk és mit kerüljünk el.

„A nevelésben a gyerek érdeke az elsődleges szempont. … Valójában nem a büntetés minősége vagy hatásossága a lényeg, hanem hogy a gyerek megtanulja érzékelni, felmérni a határokat.” /Gilles-Maire Valet/

Személyes vélemény

Számomra érdekes olvasmány volt a Megérteni? Büntetni? című könyv. Tetszett a filozofikusabb hangvétel. Olyan értékekre és tényekre hívta fel a figyelmemet a szerző, amire eddig nem gondoltam.

„Érdemes újra feltennünk a kérdést, hogy mit is büntetünk tulajdonképpen: a gyerek viselkedését, mert az nem helyénvaló és mert a környezetére vagy magára nézve káros, vagy pedig azt, hogy a gyerek a szülővel szembeszállt, illetve csalódást okozott neki?” /Gilles-Marie Valet/

Elgondolkodtam a saját nevelési eszközeimen közben és tényleg megérintettek a szerző meglátásai. Hiszen valóban azért alkalmazom a büntetés fegyelmezési eszközként, mert működik. Lehet, hogy csak rövidtávon, de hatékony. El tudom fogadni azt is, hogy a büntetés alkalmazása társadalmi hagyaték és annyira az életünk része, hogy nem is tudjuk elképzelni a gyereknevelést nélküle.

„Nyilván szükség van határokra, és ezek betartását el kell érni, de mielőtt a büntetéshez folyamodnánk, érdemes a gyerek magatartásának mélyére nézni.” /Gilles-Marie Valet/

Számomra ennek az egész könyvnek az az tanulsága, hogy a csökevényes a nyelvünk, hiszen az a fajta büntetés, amire talán elsőként gondolunk nem egyezik meg azzal a büntetés fogalommal, ami a Gilles-Maria Valet képvisel. Jó lenne erre egy másik kifejezést találni, és akkor jobban érthető lenne a mondanivaló. Ezzel a fogalmi ütközéssel más könyvben is találkoztam már sajnos.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Mielőtt korrigálnánk a gyerek viselkedését, és főleg mielőtt büntetnénk, tudnunk kell példát mutatni. Nyilván senki sem tökéletes, de fontos, hogy a gyerek előtt is beismerjük, ha a hibáztunk, tudjunk bocsánatot kérni, és amennyire lehet, hozzuk helyre, amit elrontottunk.” /Gilles-Maire Valet /

 

A büntetés eredetéről és mélységeiről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Dr. Gilles-Marie Valet: Megérteni? Büntetni? című könyvről írt bejegyzések

A büntetésrőlMilyen helyzetben és hogyan büntessünk?
Mit büntetünk? Mi büntethető?