Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás

kép: Libri

 

Sanoma Kiadó, 2006

205 oldal

A La Leche Liga honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni. Ezen az oldalon bele is lehet olvasni a könyv az első pár oldalába.

A könyv e-könyv formájában még kapható. Használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy az Éjszakai gondoskodás című könyv a La Leche Liga-val azonos eszméket képvisel! Első sorban azoknak ajánlom, akik a La Leche Liga által hirdetett eszmékkel egyetértenek. Ezekről az elvekről bővebben a Liga honlapján olvashattok.

 

Fülszöveg

Szülőnek lenni több, mint bármilyen főállású munkavégzés: a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtalálni a módszert, mellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni.

A könyvből megtudhatjuk, hogyan alakítható ki a biztonságos együtt alvás, melyek az éjszakai szoptatás előnyei, és az olyan éjszakai problémák megoldására is ötleteket kapunk, mint például:

Hogyan altassuk el a kisbabát, és mit tegyünk, hogy ne ébredjen fel? Jó megoldás-e, ha hagyjuk sírni? Mit tegyünk a kis totyogóval, ha felébred éjszakánként? Milyen ételeket adjunk a kicsinek, hogy jól aludjon? Mi a szerepe az apai gondoskodásnak éjszaka? Hogyan fektessük le a gyerekeket veszekedés nélkül? Mi a teendő az éjszaka bepisilő kisgyerekkel?

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák a könyvvel kapcsolatban

A könyv alapvetően pozitív kritikákat kapott az évek alatt. Többen beszámolnak róla, hogy jó tanácsokat kaptak Dr. William Sears-től. Sok szeretettel ír a szerző és a gyermekorvosi tapasztalatait is megosztja velünk, ami kiemelkedően hasznos tud lenni.

William Sears – kép: Speaking

 

„William Sears könyve azért más, mert megmagyarázza a csecsemők és kisgyermekek éjszakai ébredésének okait, és emlékeztet arra, hogy a kisbabák helye nappal is, éjszaka is évezredek óta az édesanyjuk közelében van.” /Martinochné Debulay Bianca a La Leche Liga Magyaroszág korábbi elnöke/

 

Hogyan találkoztam a könyvvel?

Az első gyermekünk születése után kaptam édesanyámtól ezt a könyvet, amikor meggyűlt a bajunk az éjszakákkal és az elaltatással. Ebben az időszakban olvastam az Éjszakai gondoskodás című könyvet először.

Ajánlás

Dr. William Sears kiemeli, hogy az Éjszakai gondoskodás című könyv minden tanácsa teljes összhangban van a La Leche Liga elveivel. A szerző szerint ennek a könyvnek ott a helye A szoptatási női művészete című könyv mellett, melyet a Liga adott ki.

A La Leche Liga eszméi között szerepel az együttalvás, az igény szerinti szoptatás és a késői elválasztás preferálása. A Liga ezeket az eszméket próbálja átadni a leendő szülőknek vagy a segítséget kérő anyukáknak. Nagyon sok értékes írás olvasható a honlapjukon. Tényleg érdemes megfontolni a tanácsokat.

kép: La Leche Liga

 

Én személy szerint úgy gondolom, hogy mindenki nagy szeretettel látja el gyermeket azzal a módszerrel, amivel éppen csak tudja. Az Éjszakai gondoskodás című könyvet éppen ezért azoknak is ajánlani tudom, akik bizonytalanok, vagy először egy kicsit idegenkednek a La Leche Liga eszméivel, de szeretnék jobban megismerni az ő álláspontjukat is.

Fontos leszögezni, hogy az Éjszakai gondoskodás című könyv nem csak az alvással és elaltatás művészetével foglalkozik. Dr. William Sears igyekszik a gondozás több területére is kitérni. Hiszen a kisbaba életében minden mindennel összefügg.

Személyes tapasztalatom az altatással és a La Leche Liga szoptatási tanácsaival kapcsolatban

Az Éjszakai gondoskodás könyvben szereplő információk között nekem az adott a legtöbbet, hogy tudományosan bemutatja a kisbabák alvási fázisait. Sok mindent megértettünk ebből a férjemmel, és sikerült okosabban hozzáállnunk a gyermekeink elaltatásához. Ennek ellenére vagy éppen ezért az éjszakai alvás nálunk minden gyereknél egy kicsit máshogyan alakult. Minden gyermekünk tudott valami újabb kihívás elé állítani bennünket. Mindig tanultunk valami újat.

A szoptatással kapcsolatban én személy szerint mindenkit arra tudok biztatni, hogy szoptasson, amennyit csak tud, legyen kitartó. Én igyekeztem mindent megtenni, hogy a magam képességeihez képest, minél többet tudjak szoptatni a gyerekeim első évében. Nem voltam megáldva túl sok tejjel, sokat kellett „dolgozni” ezen az ügyön. De törekedtem rá, hogy a gyermekeim minél több anyatejet kaphassanak és így az anyatej áldásos hatásai érvényesülhessenek. (Tápszeres kiegészítésre is szükség volt.) Miután felfedeztem, sokat használtam a Medele Szoptanít nevű szerkentyűt. Mindenkinek tudom ajánlani. Szerintem egy csodaszer, akár anyatej, akár tápszer van benne. Ha bármi kérdésed van, ezzel a szerkezettel kapcsolatban nyugodtan írj nekem az info@anyacipo.hu email címre. Szívesen segítek, és leírom neked, hogy én hogyan használtam.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Gyermekeink túl értékesek, és igényeik túl fontosak ahhoz, hogy áldozatul essenek az olcsó, felületes tanácsoknak.” /Dr. William Sears/

 

A kötődést segítő nevelésről fogok nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy William doktor tanácsait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyvről írt bejegyzések

Kötődést segítő nevelésÉjszakai ébredések okai
Csecsemők alvása tudományosanTöbbemberes babák
Hol aludjon és hogyan altassuk a kisbabát?Apai gondoskodás
Hagyjuk-e sírni a kisbabát?Fogamzásgátlás és a hirtelen csecsemőhalál