Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül

kép: Bookline

 

Reneszánsz Kiadó, 2012

181 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni.

Reneszánsz Kiadó – Békés álom – könnyek nélkül

Sajnos a könyv a nagy könyvesboltok kínálatában már nem kapható. Használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Gyakorlati tanácsok a kisbabák altatásához sírva hagyás nélkül

 

Fülszöveg

„Végre valahára olyan könyvet tartok a kezemben, amelyet jó szívvel és azzal a meggyőződéssel tudok ajánlani az alváshiánytól szenvedő szülőknek, hogy a segítségével képesek lesznek megtanítani a gyermeküket arra, hogy átaludja az éjszakát – anélkül, hogy sírva hagynák őt.”

/Dr. William Sears, gyermekorvos, egyetemi professzor,

az Éjszakai gondoskodás c. könyv szerzője/

 

  • Kialvatlanságtól szenvedő szülők vagyunk?
  • Kétségbeesetten próbálkozunk elzárkózni az afféle könyörtelen tanácsok elől, hogy hagyjuk sírni a kisbabánkat?
  • Ez a könyv bebizonyítja, hogy igenis lehetséges szeretetteljesen altatni gyermekünket, továbbá megtanítani őt arra, hogy egész éjjel aludjon.

 

Mostanáig kétféle módszer volt ismert az álmatlan éjszakákkal küzdő szülők körében: vagy hagyják sírni babájukat, addig ameddig a kicsi álomba sírja magát, vagy váljanak alváshiányos mártírokká, akik próbálnak helyt állni a nap 24 órájában.

Végre valahára egy harmadik módszerről is olvashatunk, amely ráadásul működik. – Elizabeth Pantley-nek köszönhetően. Tíz lépésből álló folyamaton átsegít minket a könyv;

  • Új megvilágításba helyezi a kisbabák alvási szokásait, ezáltal segít, hogy realisztikus elvárásokkal induljunk útnak;
  • Megmutatja, hogyan tudjuk értelmezni és befolyásolni gyermekünk alvásmintáit;
  • Számos ötlettel segít abban, hogy mindenki „családra szabott” módon oldhassa meg a problémát;
  • Feszültségmentes, egyedi program kialakítását teszi lehetővé mindenki számára.

A Békés álom – könnyek nélkül elénk tárja azokat az eszközöket, amelyekre célunk eléréséhez szükségünk van. A módszer hatékony és gyengéd, és ami a legfontosabb az nyugodt alvást tartja szem előtt a család minden tagja számára.

Elizabeth Panthley nevelési tanácsadó, számtalan hasonló témájú nemzetközi bestseller szerzője. Férjével és négy gyermekükkel Washington államban élnek. Mindannyian átalusszák az éjszakát.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Először pár szó az eddigi kritikákról

A Békés álom – könnyek nélkül című könyvet minden írás dicséri az interneten. Sokan fogalmazzák meg azt, hogy nagy segítség volt számukra akkor, amikor már eluralkodott a káosz.

Azt gondolom, hogy Dr. William Sears ajánlása nagyon sokat dobott a könyv népszerűségén. Hiszen Sears doktor írásai nagy tiszteletnek örvendenek. Én is írtam már nektek az egyetlen magyarul megjelent könyvéről, az Éjszakai gondoskodásról.

„Mindig azt gondoltam, hogy csodás lenne, ha létezne egy gyűjteménye, amelyből a szülők kiválaszthatnának egy-egy ötletet, kipróbálnák azokat, és a gyermekük egyszer csak varázsütésre átaludná az éjszakát. … A könyvnek az a szépsége, hogy szülőként magunk alakíthatunk ki egy saját magunk, mi több, a babánk számára is megfelelő alvásprogramot. … Megtalálhatjuk az egyensúlyt az éjszakai gondoskodás és a felnőtt szervezet alvásigénye között.” /Dr. William Sears/

A beszerzés története

Akkor találtam rá erre a könyvre, amikor a Reneszánsz Kiadó honlapján keresgéltem a már bemutatott könyveket (Beszélj úgy, hogy érdekelje …, Testvérek féltékenység nélkül, Pozitív fegyelmezés)

Azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon tetszett a címe és az a hozzáállás, amit képvisel az altatással kapcsolatosan. Bár nekünk már nincsen kisbaba a családban, mégis úgy gondoltam, hogy be kellene mutatni Nektek ezt a könyvet.

Az egésznek a szépség hibája az, hogy szinten lehetetlen beszerezni. A könyvesboltokban már nem kapható és használtan is alig elérhető. Valószínű, hogy akinek van, nagy becsben őrzi. Én egy másik anyukától vettem meg végül, aki szintén ódákat zengett róla.

Személyes tapasztalat

Elképesztően hasznos könyvnek tartatom Elizabeth Pantley írását. Négy kisbabás korszak után azt tudom mondani, hogy kár hogy nem találkoztam vele már a legelején. Szegény legnagyobb gyerekünk mennyi bénázással találkozott a részünkről. Jó lett volna, ha egy ilyen részletes és hasznos tanácsokkal teli könyvnek a tudásával vágunk bele a férjemmel egy kisbaba altatásába.

A szerzőnő egy négy gyerekes anyuka és nevelési tanácsadó. Nem orvos, nem szaktekintély. Csak egyszerűen egy másik anyuka, aki hónapig kutatott és keresgélt olyan eszközök után, amivel sírva hagyás nélkül meg lehet tanítani a kisbabákat átaludni az éjszakát. Az általa kitalált módszert családokon tesztelte és mindenkinek ajánlani tudja.

„Hónapokon át tartó kutatás, személyes tapasztalat, együttműködés a tesztcsaládokkal – ezek kellettek ahhoz, hogy összegyűjtsem azokat a gyengéd ötleteket, amelyek ebben a könyvben bemutatásra kerülnek.” /Elizabeth Pantley/

Elizabeth Pantley – kép: No cry solution

 

Szerintem az az egyik legpozitívabb a könyvben, hogy nem azt mondja, hogy tudd egy tuti megoldást, amivel minden egy csapásra megoldóik. Hanem sokféle oldalról közelíti meg a problémát, így mindenki kiválaszthatja a számára legideálisabbat. Külön tárgyalja az együtt alvó és külön alvó családok esetét. Más-más tanácsokkal látja el a szoptatott és a tápszeres babák szüleit. Szóval tényleg minden benne van, ami segíthet!

„A cél, hogy a baba érezze, hogy szeretjük, hogy biztonságban van, miközben kitaláljuk, hogyan segíthetnénk neki magától visszaaludni.” /Elisabeth Pantley/

Azt sem állítja a szerző, hogy könnyű végigcsinál. Türelem és kitartás kell hozzá. Illetve az, hogy közben a végső cél lebegjen a szemünk előtt: Egyszer végre több órát fogunk tudni egyhuzamban aludni!

„Ez a könyv nekünk íródott. Lépésről lépésre megismerkedhetünk azzal a gyengéd módszerrel, amelynek segítségével megtaníthatjuk a gyermekünket arra, hogy átaludja az éjszakát. … Nem szigorú, kellemetlen programról van szó. … Éppen annyira gyengéd, mint amennyire hatékony.” /Elizabeth Pantley/

Ajánlás

Őszintén ajánlani tudom mindenkinek a Békés álom – könnyek nélkül című könyvet. Kezdő szülőknek mindenféleképpen kötelező olvasmánnyá tenném. Azoknak pedig, akik már egy jó ideje küszködnek alváshiánnyal ez a könyv lehet a kiút a problémából.

„Egy olyan megoldás, amely valahol a kétféle hozzáállás között helyezkedik el: nem hagyja figyelmen kívül a baba hívását éjszaka sem, de nem is vagyunk miatta folyton kimerültek. Valami olyasmi, ami a babának is jó és nekünk is.” /Elizabeth Pantley/

Végig érződik a könyvön, hogy aki írta tapasztalatból mesél. Ő is átélte az alvásmegvonást, az éjszakai ébredések problémáját. A tesztcsaládok visszajelzéseit is megtaláljuk a fejezetekben. Ami azért nagyon jó, mert így úgy érezhetjük, hogy nem vagyunk egyedül.

„Tudnunk kell azt is, hogy szabadságunkban áll bizonyos ötleteket a saját belátásunk szerint alakítani. Használjuk a kreativitásunkat! Mindenki maga ismeri a legjobban a saját családját, én pedig az alvásról tudok sokat – együtt el tudjuk érni, hogy a gyermekünk átaludja az éjszakát.” /Elisabeth Pantley/

Elizabeth nagyon kritikusan szólal fel a sírva hagyás módszere mellett. A könyvének az elején minden szempontból megpróbálja alátámasztani, hogy ez a megoldás „primitív és durva” /Elisabeth Pantley/. Könyvében mindenkinek megígéri, hogy ő képes rá, hogy segítsen a békés alvás kialakításában és mindenkinek sikerülni fog!

„Az a kérésem, hogy ne tegyünk semmi olyat, ami kellemetlenül érint bennünket, és a lehető leggyengédebb gondoskodással forduljunk a kisbabánk felé! Csak a nekünk tetsző ötleteket használjuk fel. … Az én célom az, hogy segítsek abban, hogy a szülők és a kisbabák is átaludják az éjszakát anélkül, hogy bármelyiküknek sírnia kellene.” /Elisabeth Pantley/

Mennyi időbe telik, hogy a baba aludjon?

Biztos vagyok benne, hogy akik ezt a könyvajánlót olvassák, őket a fenti időpont érdekli a legjobban. Elizabeth sokszor visszatér ehhez a kérdéshez könyvében. Igyekszik megnyugtatni az olvasót, hogy a jó munkához idő kell és türelem, türelem, türelem.

„Véletlenül se feledkezzünk meg arról, hogy a változás időbe telik. … Bárcsak megígérhetném, hogy egy napon belül elérjük a célt. … Fontos, hogy legyünk türelmesek minden egyes lépés során. … Minden nap egy lépéssel közelebb jutunk majd a célunkhoz.” /Elisabeth Pantley/

A könyv felépítése

Ahogyan már korábban is írtam. Az egész módszer 10 lépésből áll. Ezen a tíz lépésen fogunk átmenni most együtt. Szeretném, ha egy kicsit közelebbről megismernétek a könyvet, és ha tetszik, akkor megpróbáljátok beszerezni és kipróbálni a benne leírtakat.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az éjszakáimat az töltötte ki, hogy kétségbeesetten vágyakoztam a pihenésre; a napjaimat pedig az emésztette fel, hogy eszeveszetten és buzgón kutattam valami – bármi – után könyvekben, az interneten, ami segít neki, hogy aludjon. Az egész út során egy fontos dolog vezérelt. Bármilyen módszert próbálnék is ki, soha nem fogom hagyni, hogy a gyermekem álomba sírja magát. Hiszen végeredményben egy csónakban evezünk – ő és én; mindkettőnknek szüksége lenne az alvásra, de egyikőnk sem tudja, hogyan juthatna hozzá.” /Elisabeth Pantley/

 

Akkor vágjunk bele a Békés álom – könnyek nélkül tíz lépéses programjának első pontjába, a biztonságos környezet kialakításáról szól. Tarts velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Elizabeth Pantley: Békés álom – könnyek nélkül című könyvről írt bejegyzések

BiztonságSzemélyre szabott program
Alvási alapismeretekÉdesanyák
Ötletek