Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője

kép: Harmat Kiadó

 

Harmat Kiadó, 2015

259 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba.

Harmat Kiadó – A jól működő család 5 jellemzője

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fülszöveg

Napjainkban sokat hallunk a működési zavarokkal küzdő családokról, de alig esik szó arról, hogy mi jellemzi az egészséges és jól működő családi életet. Ebben kíván segíteni az olvasóknak a népszerű családterapeuta szerző, Gary Chapman, amikor könyvében sorra veszi a harmonikus család jellemzőit: szolgálatkészség, meghitt kapcsolat férj és feleség között, a határok kijelölése a gyermeknevelésben, egymás tisztelete és megbecsülése. Jól hasznosítható útmutatásai, tanácsai és a fejezeteket kiegészítő feladatok a harmonikus együttélés rejtelmeibe kalauzolják az olvasókat.

“Gary Chapman könyve iránytűt ad a családok kezébe. Saját családi életének buktatóit sem elkendőzve megmutatja, mennyire fontos a szolgálatkészség, a házastársak meghitt kapcsolatának elmélyítése, egymás tisztelete, megbecsülése és bátorítása, és hogyan forrasztja mindezeket egységbe a szeretet kötőanyaga. Haszonnal forgathatják a könyvet mindazok az olvasók, akik meglévő vagy jövendőbeli családjuk összhangját szeretnék megteremteni vagy helyreállítani.”

Dr. Márki László az Európai Nagycsaládos Szövetség elnöke

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Gary Chapman könyvei

Gary Chapman számtalan könyve jelent már meg. Az író többször társszerzőkkel együtt írja könyveit, hogy még hitelesebb legyen az adott témában megfogalmazott tanács. A jól működő család 5 jellemzője című könyv az utolsó, az általam bemutatott Gary Chapman könyvek közül:

A blogon csak a gyerekneveléssel kapcsolatos Chapman könyvekkel foglalkoztunk. Az előbbiekben felsoroltakon kívül a szerző párkapcsolati és egyéb témájú könyveit is szeretettel ajánlom a figyelmetekbe. Ezek közül én majdnem mindet olvastam:

A könyv születésének története

A jól működő család 5 jellemzője igazából nem is gyereknevelésről szól, pontosabban nem csak arról. Ez a könyv olyan témák gyűjteménye, amik Gary Chapman szerint nélkülözhetetlen ismérvei a szerető családnak.

Gary Chapman – kép: www.5lovelanguages.com

 

A szerző szerint az utóbbi időben arról hallunk több médiában, hogy bajban vannak a családok. Mindenki gondokkal küzd, nincsenek már alapértékek és a válások száma rohamosan nő. Gary Chapman szerint baj, hogy csak a rossz dolgokról hallunk és olvasunk. Szerinte nincs definiálva, hogy mi is a szerető család és milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

„A diszfunkcionális család fájdalmait és gondjait mindenki jól ismeri, de kevesen tudják, hogy milyen egy jól működő család.” /Gary Chapman/

Könyvében személyes tapasztalatait olvashatjuk el az írónak a saját párkapcsolatáról. Ugyanis a házasságának első évei saját elmondása szerint egyre szeretetlenebbek voltak. Feleségével nagyon elhidegültek egymástól. Aztán a gyötrelmes időszak után elkezdtek küzdeni a házasságukért, egymásért és a helyzet megváltozott.

„Milyen a harmonikus család? Amíg nincs világos képünk róla, aligha tudjuk megvalósítani.” /Gary Chapman/

Évekkel később, amikor már megszületett két gyermekük, az egyik ismerősük arra kérte őket, hogy egy évre fogadják be őt az otthonukba, ahol megfigyelheti a családi életüket. Ennek a fiatalembernek egyáltalán nem volt képe a szerető családról. Saját családja nem adott neki pozitív példát.

Hosszas vívódás után Gary Chapman és felesége úgy döntöttek, hogy belemennek az egy éves együttélésbe. Közben pedig feltették maguknak a kérdést, hogy mégis mit szeretnének megmutatni ennek az ismerősnek. Mik lehetnek azok az értékek, amik jellemzőek egy szerető családra? A jól működő család 5 jellemzője című könyv arról az öt értékről szól, amiket a Chapman család megfogalmazott ezalatt az egy év alatt. A szerző elismeri, hogy ők sem tökéletesek, számtalanszor hibáznak és vétenek egymás ellen. Viszont a könyvben felsorolt fontos jellemzőkre törekednek.

„Edith Schaeffer … egyik könyvében így ír: „Egy család akkor képes megosztani az életét másokkal, ha rendelkezik valamivel, amit érdemes megosztani.” Más szóval, mielőtt befogadnánk valakit a családunkba, annak először is jól működő közösségnek kell lennie.” /Gary Chapman/

A könyvben bemutatott témák:

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

A jól működő család 5 jellemzője korábban Családi összhangzattan néven jelent meg. Nekünk ez a könyv is meg van. Először nem tűnt fel, hogy a két könyv tartalma teljesen ugyanaz, csak más a címe.

Korábban már elkezdtem olvasni a Családi összhangzattan című könyvet, végül nem fejeztem be. Aztán, amikor megkaptuk ajándékba A jól működő család 5 jellemzője című könyvet, akkor ezt már végigolvastam. Szóval, ha úgy vesszük most olvasom harmadszorra ezt a könyvet.

Gondolhatjátok, hogy akkor már kívülről tudtam a könyv tartalmát, és minden értékkel tisztában voltam. Hát nem! Minden alkalommal kaptam valami újat. Azt gondolom, hogy Gary Chapman mindegyik könyve olyan, hogy érdemes időnként újraolvasni és feleleveníteni a tanácsokat.

Személyes vélemény

A jól működő család 5 jellemzője nagyon tetszett nekem. A szerző szerető és jóságos tanácsai megérintik az ember. A könyvben olvasható életpéldákban magunkra ismerhetünk és elgondolkodhatunk saját életünkön, kapcsolatainkon.

Azt gondolom, hogy Gary Chapman-nek igaza van abban, hogy nem biztos, hogy van képünk a szerető családról, viszont mindannyian egy ilyenben szeretnénk élni. Azt azért el kell fogadnunk, hogy ez nem hullik csak úgy az ölünkbe, a jól működő családért dolgozni kell. Az erőfeszítések rövid- és hosszútávon is kifizetődőek. Személyes tapasztalatom az, hogy nem könnyű két családból érkező ember szokásait, értékrendjét és életmódját összeegyeztetni, viszont hiszem, hogy kellő rugalmassággal, kreativitással és motivációval működhet. A gyerekek miatt pedig különösen fontos, hogy a párkapcsolatunkba energiát fektessünk. A jól működő család 5 jellemzője című könyvből olyan életpéldákról olvashatunk, amik megélését most még csak távoli vágyként láthatjuk, de a megfogalmazott gyakorlati tanácsok segíthetnek céljaink elérésében.

A kedvenc részem a háztársak közötti meghittség elmélyítéséről szóló öt hetes program és a hozzátartozó feladatok. Az öt hét alatt az intimitás különböző területeivel foglalkozik a szerző. Ebben a részben az értelmi, az érzelmi, a társas, a lelki és a testi meghittség elmélyítésével kapcsolatos gyakorlatokkal találkozhatunk, amit a pár az adott héten elvégezhet. A felsorolt feladatokon látszik, hogy Gary Chapman-nek hatalmas gyakorlata van a párkapcsolatok segítésében. Szuper jó feladatok vannak itt! Jó lenne ezt a részt kiemelni a könyvből és külön munkafüzetként kinyomtatni! Lehet, hogy egyszer megcsinálom! 🙂

Ajánlás

Minden családnak ajánlani tudom Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyvét. A benne olvasható értékek szerintem mindenkinek tudnak adni valami újat, és lehetőséget teremtenek az együttgondolkodásra, hogy hogyan fejlődhet a család a szeretetben.

Minden fejezet végén vannak közösen elvégezendő feladatok, amik segítségével gyakorolhatjuk a témakör pozitívumait. Az itt bemutatott gyakorlatok segíthetnek a párnak, hogy elinduljon közöttük egyfajta beszélgetés és tanakodás a közös fejlődéssel kapcsolatosan. Szerintem nagyon hasznos tanácsokkal találkozhatunk itt!

Azt gondolom, hogy érdemes lassan haladni a könyvben és minden témakör után beszélgetni róla, lépéseket tenni a fejlődés irányában, hogy a mi családunk is szerető család lehessen. A fejezet alapján kitűzhetünk magunknak rövidtávú vagy hosszútávú célokat, amiket jól látható helyre kifüggesztve emlékeztethetjük magunkat a törekvéseinkre.

Mindegyik fejezet úgy épül fel, hogy az idősebb gyerekeket is bele lehet vonni az együttgondolkodásba, vagy a feladatok elvégzésébe. Vágjunk hát bele az 5 jellemző bemutatásába!

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A nevelésre nincs recept. Nincs két egyforma szülő, mint ahogy két egyforma gyermek sincs. Ezek a különbségek alakítják egyéni fejlődésünket. Van azonban néhány egyszerű és alapvető nevelési elv. Az első és legfontosabb, hogy minden gyermeknek szeretetre van szüksége. Másodszor, a gyerekeknek vezetésre és útmutatásra is szükségük van, ami elsősorban a szülők felelőssége. Harmadszor, a gyerekeknek meg kell tanulniuk, mikét viszonyuljanak a tekintélyhez.” /Gary Chapman/

 

Az első jellemző, amivel foglalkozunk a szolgálatkészség. Ez egy nagyon fontos téma Gary Chapman könyvéből. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője című könyvről írt bejegyzések

SzolgálatkészségA határok kijelölése és a szülők tisztelete
A házasság meghittségeA férj mint szerető családfő
Szeretetteljes nevelés