Gary Chapman és Ross Campbell: Gyerekekre hangolva

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2015

225 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba.

Harmat Kiadó – Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Szeresd úgy, hogy érezze!

 

Fülszöveg

“A gyerekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen, hogy érezzék szüleik szeretetét.” /Gary Chapman/

A népszerű szerzőpáros arra hívja fel a figyelmet, hogy a nevelésben minden a szülő és a gyermek közötti szeretetkapcsolaton múlik. Ahhoz, hogy gyermekünk az élet bármely területén meg tudja állni a helyét, elengedhetetlenül fontos, hogy betöltsük érzelmi szükségleteit.

Minden gyermek – és felnőtt – alapvetően öt kommunikációs csatorna egyikén fejezi ki, és fogadja be a szeretetet. Hiába halmozzuk el például gyermekünket ajándékokkal, ha ő arra vágyik, hogy leüljünk vele játszani. Csak akkor fogja igazán érezni a szeretetünket, ha felismerjük és beszéljük a számára legérthetőbb szeretet-nyelvet. A könyv üzenetének alkalmazásában szemléletes esetleírások és gyakorlati útmutatások segítik az olvasót.

Gary Chapman amerikai pszichológus nevét az általa alkotott “öt szeretetnyelv” fogalma tette világhírűvé. Könyvei, melyeknek fő témája a szeretet kommunikációja a kapcsolatokban, több millió példányban keltek el világszerte.

Gary Chapman – kép: www.5lovelanguages.com

 

Ross Campbell családterapeuta, pszichiáter, nevét a gyereknevelés és a szülő-gyerek kapcsolat témájában írott könyvei tették ismertté.

Ross Campbell – kép: www.goodreads.com

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Az 5 szeretetnyelv

Gary Chapman által kitalált és megfogalmazott öt szeretetnyelv elmélet ma már világszerte ismert. Az első ilyen témában írt könyve, az Egymásra hangolva címet viseli és több milliós példányszámban kelt már el. A mai napig újra és újra kiadják. Magyarországon lehet már kapni 2019-es nyomású könyvet is.

Szerintem (legalább is remélem) nem igazán van olyan felnőtt ember, aki valamilyen fórumon nem hallott volna még a Chapman féle szeretetnyelvekről. Ezek azok az eszközök, amikkel a szeretetkapcsolatban kifejezhetjük szeretetünk. A szerző tapasztalata szerint a szeretet kifejezésének és befogadásának öt alapvető módja van, ezeket nevezte el szeretetnyelveknek: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés. Bővebben ezen az oldalon olvashattok róluk.

kép: www.szeretetnyelvek.hu

 

Az elméletet elsősorban párkapcsolatban és házasságban élőknek találta ki Gary Chapman. Az Egymásra hangolva című könyv is nekik szól. Az elmélet szerint mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, amely számára érzelmileg kifejezőbb, mint a másik négy.

Az évek alatt azonban kiderült, hogy ezek a szeretetnyelvek nem csak párkapcsolatban használhatóak, hanem bármilyen szeretetkapcsolat gyümölcsözőbb lehet általuk. Elképesztő pozitív benyomásokról számoltak be azok, akik elkezdték alkalmazni kapcsolataikban.

Felmerült az igény, hogy készüljön könyv a gyerekekről is. Az előszóból megtudhatjuk, hogy Gary Chapman először zavarja jött a felkéréstől, mert ő elsősorban házassági tanácsadó. Ezért összefogott Ross Campbell terapeutával, akinek a szülő-gyerek kapcsolat volt a fő területe. Közös munkájuk által készült el végül Az 5 szeretetnyelv: Gyerekekre hangolva című könyv.

„Minden gyermeknek van egy elsődleges szeretetnyelve. Ez a szeretetközlésnek az a módja, melyre a legérzékenyebben reagál. Könyvünkkel abban szeretnék segíteni a szülőknek, hogy felismerjék és megtanulják gyermekük szeretetnyelvét.” /Gary Chapman/

Első tapasztalataim Gary Chapman könyveivel

Gary Chapman egyik könyvében sem titkolja, hogy vallásos. Istenbe vetett hite végig megjelenik könyveiben, illetve a Bibliából kiszedett idézetekkel támasztja alá mondanivalóját több helyen. Ennek ellenére filozófiája a szeretetről nem csak vallásos emberekhez szól. Nem csak kereszténykörökben lettek híresek az szeretetnyelvek. Az elmélet könnyen megjegyezhető és alkalmazható. Bárkinek segíthet a kapcsolataiban.

Pontosan nem is emlékszem, hogy mikor találkoztam először a szeretetnyelvek elméletével. De abban biztos vagyok, hogy az egyik vallásos közösségi találkozón foglalkoztunk ezzel a témával. Engem már akkor nagyon megfogott ez a gondolatvilág. Egy ideig az Gary Chapman: Istenre hangolva című könyvvel foglalkoztunk az alkalmakon.

Az Istenre hangolva című könyvön kívül én ezeket a könyveket olvastam a szerzőtől:

A polcomon vannak a következő könyvek, amiket még nem olvastam, de szeretnék: Maradjunk együtt! és A bocsánatkérés 5 nyelve. Ezenkívül az Egymásra hangolva című könyv Férfiaknak szóló kiadása is meg van nekünk.

A szeretetnyelvek elmélete mindegyikben megjelenik. Sokan kritizálják Gary Chapman azzal, hogy ha egy könyvét olvastad, akkor olvastad az összeset, mert sok bennünk a hasonlóság. Láthatod a fenti listából, hogy én a szerző könyveinek nagy részét olvastam már. Mindegyikkel egy olyan élethelyzetemben találkoztam, amikor sokat tudott adni a könyv mondanivalója. Sőt! A szeretetnyelvekkel kapcsolatos tudást és információkat nem árt néha újra és újra elővenni, felfrissíteni.

Több barátommal és fiatallal beszélgettem már a szeretetnyelvekről. Érdekes megfigyelni, hogy akik először hallanak erről, mennyire megérinti őket és egy kicsit mindenkinek mániája lesz ez a téma. Tapasztalatom szerint elindul egy törekvés, hogy az elmélet által jobban megismerjük magukat és a szeretteiket.

A www.szeretetnyelvek.hu oldalon találhattok teszteket, amiket kitöltve megállapíthatjuk magunk, párunk és gyermekünk szeretetnyelvét. Érdekes felismeréseket hozhat ez számunkra.

Személyes vélemény

Bár most a Gyerekekre hangolva című könyvről van, óhatatlan beszélni kell a szeretetnyelvek elméletéről. Hiszen ennek a könyvnek alapja szintén az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés szerinti szeretet kommunikáció. Feljebb már említettem, hogy minden embernek van egy elsődleges szeretetnyelv, amire ő a legérzékenyebb.

Nekem is meg van a magam elsődleges szeretetnyelve, a férjemnek és gyermekeimnek is meg van a maguk elsődleges szeretetnyelvük. Néha jobban sikerül ezeket használnom a mindennapokban, néha kevésbe. Az viszont biztos, hogy a szeretetnyelvek ismerete által jobb feleség és jobb anya lehetek. Nem utolsó sorban pedig jobban megismerhetem magamat.

Amikor a Gyerekekre hangolva című könyvet először a kezembe vettem, már voltak gyerekeim és a szeretetnyelveket évek óta ismertem. Kicsit azt gondoltam, hogy mi újat tudna mondani nekem ez a könyv. Viszont azt hamar beláttam, hogy párkapcsolatban vagy szülő-gyerek kapcsolatban megélni a szeretetet teljesen más. A gyerekről szóló könyv egyedi tanácsokkal és ismeretekkel látott el, amiket a gyerekeimnél használhatok.

Ajánlás

„A nevelésben minden a szülő-gyerek szeretetkapcsolatán múlik. Semmi nem működik jól, ha nem elégítjük ki a gyermek érzelmi szükségleteit. Akkor lesz képes a legtöbbet kihozni magából, ha biztos lehet abban, hogy szeretjük és törődünk vele. Lehet, hogy őszintén szeretjük gyermekünket, de ha ezt nem éreztetjük vele azáltal, hogy az ő szeretetnyelvén fejezzük ki – nem tapasztalja szeretetünket.” /Gary Chapman/

A Gyerekekre hangolva könyv borítóján a következő címkiegészítés olvasható: Szeresd úgy, hogy érezze!

A fenti két idézet alapján úgy gondolom, hogy minden szülőnek csak segíthet, ha megismeri a szeretetnyelvek elméletét. Ezért mindenkinek csak ajánlani tudom Gary Chapman bármelyik könyvét. A könyvek közül kiválaszthatjuk magunknak azt, amelyik téma a legjobban érdekel bennünket. Az alapfilozófia minden könyvben azonos: megtalálni és kifejezni az elsődleges szeretetnyelven szeretetünket. Természetesen minden Gary Chapman könyvnek meg van a maga mondanivalója, ami speciálisan az adott témára igyekszik tanácsokat adni.

Az Anyacipő blogon a terveim szerint a szerző következő könyveit mutatom be majd Nektek:

Mit adhat a Gyerekekre hangolva című könyv?

A Gyerekekre hangolva című könyv elsősorban szülőknek szól, akik miután megismerték gyermekük szeretetnyelvét szeretnék ezt a nyelvet a tőlük telhető legjobban beszélni és szeretnének olyan praktikákról olvasni, ami ebben segít nekik.

„Könyvünk útmutatást ad a szülőknek, hogyan fejezzék ki érthetőbb módon szeretetüket gyermekük iránt, azaz hogyan töltsék be teljesebben szülői hivatásukat.” /Gary Chapman/

A szülői hivatás egyáltalán nem könnyű. Sok energiát felemészt, és hatalmas felelősséggel jár. Érdemes minden segítséget elfogadni. Gary Chapman könyve lehet minden más nevelési elv alapja, hiszen a szerző szerint a legtöbb fegyelmezési és nevelési módszer akkor működik jól, ha a gyerek érzi, hogy szeretjük őt. A szeretetnyelvek által pedig megtudhatjuk, hogy melyik az a nyelv az öt közül, ami a legjobban hatással van gyermekünkre. Azt gondolom, hogy hiba lenne erről az információról lemondani.

A szerző által kapott levelek arról tanúskodnak, hogy sokak életét változtatta meg az elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés szerinti szeretet kommunikáció. Saját tapasztalataim szerint, ha nem is sikerül mindig a legjobban kommunikálni a szeretetünket, akkor is csak nyerhetünk az szeretetnyelvek ismerete által.

“Ha felismerjük és elkezdjük alkalmazni gyermekünk elsődleges szeretetnyelvét, családi életünk meghittebbé és örömtelibbé válik. … A szeretetnyelvek használata önmagában nem gyógyír minden problémára, de biztonságos otthont és reményt nyújt gyermekeink számára. Nagy lehetőség rejlik benne.” /Gary Chapman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A legtöbb szülő szereti a gyermekét, de kevesen tudják ezt megfelelő módon kifejezésre juttatni. Csak akkor tudjuk átadni szeretetünket gyermekeinknek, ha megtanuljuk feltétel nélkül szeretni őket. … Bármelyik szeretetnyelv jellemzi is gyermekünket, csakis feltétel nélkül szabad használnunk.” /Gary Chapman/

 

A szeretet mindennek az alapja. Ez lesz az első téma, amivel foglalkozunk Gary Chapman és Ross Campbell gondolatai közül. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Gary Chapman: Gyerekekre hangolva című könyvről írt bejegyzések

A szeretet az alapAz elsődleges szeretetnyelv
Testi érintésFegyelmezés és tanulás
Elismerő szavakHarag és szeretet
Minőségi időEgyedülálló szülők
AjándékozásAz öt szeretetnyelv a házasságban
Szívességek