Gary Chapman: Kamaszokra hangolva

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2015

225 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba.

Harmat Kiadó – Az öt szeretetnyelv: Kamaszokra hangolva

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Szeresd feltétel nélkül!

 

Fülszöveg

“A legtöbb, amit az eljövendő generációk érdekében tehetünk, ha szeretjük saját generációnk tinédzsereit.” /Gary Chapman/

 

Chapman jó hírrel szolgál a tinédzserek szüleinek: minden látszat ellenére ebben az életkorban is a család és a szülők lehetnek a legnagyobb hatással gyermekeik életére. Továbbra is szeretetre és elfogadásra van a legnagyobb szükségük. Miért és hogyan kell másképp szeretnünk a kamaszokat, mint a kisebb gyerekeket? – egyebek mellett erre a kérdésre is választ kapunk Az öt szeretetnyelv-sorozat szerzőjétől.

„A szülők – minden jó szándékuk mellett – segítségre szorulnak abban, hogy azt a biztonságot és szeretetet tudják nyújtani, amire gyerekeiknek szükségük van. A kamaszok nevelése különösen nehéz, bár tudjuk, hogy a kisgyermekkori „alapozás” jelentősen megkönnyíti ezt az életszakaszt is, mégis ilyenkor a leginkább tanácstalanok a szülők és maguk a tizenévesek is. Ehhez a nem könnyű periódushoz ad segítséget Gary Chapman újabb könyve, amely a korábbiakhoz hasonló elvek szerint vezeti végig az olvasót a szeretet nyelvének lehetséges használatán. Sokféle irányzat, meggyőződés szerint lehet nevelni, segíteni gyermekeinket, de a biztos utak mindegyike a szereteten és elfogadáson alapszik. Ehhez biztos útitársunk lehet ez a könyv.”

Herczog Mária szociológus

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Gary Chapman és a tinédzserek

Gary Chapman amerikai pszichológus az öt szeretetnyelv elméletével vált világhírűvé. Az évek alatt több oldalról is bemutatta, hogy a szeretetnyelvek milyen hasznosak lehetnek az életben.

kép: www.szeretetnyelvek.hu

 

Az öt szeretetnyelv: a testi érintés, az elismerős szavak, a minőségi idő, az ajándékozás és a szívességek azok az eszközök, amikkel a szerző szerint a kapcsolatainkban kifejezhetjük szeretetünket. Bővebben ezen az oldalon olvashattok róluk.

Gary Chapman első ilyen témájú könyve az Egymásra hangolva című könyv pároknak szól. A Gyerekekre hangolva című kisgyerekes szülőknek szóló rész után felmerült az igény, hogy készüljön külön könyv a kamaszokról is. Hiszen egy tini nevelése teljesen új kihívások elé állítja a családokat. A Kamaszokra hangolva című könyv előszavából kiderül, hogy a szerző addig nem akart könyvet írni a tinédzserekről, amíg a saját gyermekeit fel nem neveli. Nagyon tetszik nekem ez a gondolat, mert hatalmas alázatról tanúskodik.

„Az ő serdülőkorukban szerzett tapasztalataim nélkül nem tudnék mélyen együtt érezni más szülőkkel, sem pedig átéléssel írni e témáról.” /Gary Chapman/

Gary Chapman – kép: www.5lovelanguages.com

 

Gary Chapman könyvei

Gary Chapman számtalan könyve kapható a piacon. Én személy szerint elég sok könyvét olvastam már eddig. És még tervezek elolvasni tőle új könyveket.

A szerző írásai gyakran kapják azt a kritikát, hogy ha egyet elolvastál közülük, akkor olvastad az összeset, mert sok bennük a hasonlóság. Kétség kívül kijelenthető, hogy mindegyik könyvében megjelennek a szeretetnyelvek valamilyen formában. Viszont a könyvek témája mindig más, mindig más oldalról mutatja be a szerző az emberi kapcsolatokat. Én nem bántam egy könyvet sem, amit olvastam tőle. Pedig már tizenkettő darab felett tartok.

Gary Chapman könyvei egytől egyig nagyon olvasmányosak, humorosak, könnyű őket hamar kiolvasni. Az alapfilozófia érthető, de az elveket betartani egyáltalán nem könnyű. Sőt! Nem árt néha újra és újra átismételni a szeretetnyelvek elméletét, hogy újult erővel és praktikákkal szerethessük egymást jól.

Az Anyacipő Blogon a szerző gyerekneveléssel kapcsolatos könyveivel foglalkozunk csak. Terveim szerint a következő lista szerint haladunk majd előre:

A Kamaszokra hangolva című könyv a negyedik a listából. Az előtte lévők ajánlóit már megtalálhatod az oldalon. Az utána következőkre még egy kicsit várni kell, de hamarosan azokról is készül bemutató!

Személyes véleményem

Gary Chapman szeretetnyelvek elmélete szerint minden embernek; gyereknek, kamasznak, felnőttnek meg van az elsődleges szeretetnyelve az öt közül, amire a leginkább fogékony. Ez az a szeretetforrás, ami által ő leginkább szeretve érzi magát.

Nekem is meg van a magam elsődleges szeretetnyelve, a férjemnek is meg a maga elsődleges szeretetnyelve és gyerekeimnek is meg van a maguk elsődleges szeretetnyelvük. Néha jobban sikerül ezeket használnom a mindennapokban, néha kevésbe. Az viszont biztos, hogy a szeretetnyelvek ismerete által jobb feleség és jobb anya lehetek. Nem utolsó sorban pedig jobban megismerhetem magamat.

Érdekes helyzet, hogy a Kamaszokra hangolva című könyvről írok Nektek, mert nekem még nincsenek kamasz gyerekeim. Az Anyacipő Blogon írtam már olyan könyvekről, ami részben a tinikről is szóltak, de olyanról még nem, aminek a témája kizárólag a kamaszok nevelése.

Nagy lelkesedéssel és tudásvággyal vágtam bele az olvasásban. Sok okos és hasznos gondolatot kaptam a könyvből, de az biztos, hogy amikor eljön az ideje, akkor majd újra, újra és újra át kell majd rágnom rajta magam. Hiszen az biztos, hogy a kamaszkor egy olyan viharos időszak lehet egy szülő életében, amikor érdemes segítségéért folyamodni a nálunk okosabbhoz.

Nem szeretném azt a benyomást kelteni, hogy könnyen beszélek, hiszen még soha sem csináltam. Írásaimban kizárólag Gary Chapman gondolatait és tanácsait szeretném megosztani Veletek. Persze van róluk véleményem, voltam én is kamasz, de a Kamaszokra hangolva című könyv nagyfokú empátiát ébresztettem bennem, és azt a felismerést, hogy sokkal nehezebb szülőként a tinikor, mint gyerekként megélni.

Ajánlás

„Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a serdülők nevelése a történelem folyamán soha nem okozott olyan sok fejtörést, mint napjainkban.” /Gary Chapman/

Gary Chapman praxisa során sokszor látja a szülők tanácstalanságát, hogy mit kezdjenek kamasz gyermekükkel, aki eddig hallgatott rájuk, szépen beszélt velük és általában tudták, hogy hol van, és mit csinál.

A Kamaszokra hangolva című könyv azoknak a szülőknek szól, akik felismerték, hogy a kamaszok egészen mások, mint a kisgyerekek. Azoknak a családoknak tudom ajánlani, akik készek rá, hogy másképpen szeressék gyermeküket, mint eddig és hajlandóak rá, hogy módosítsanak a szeretetük kifejezési formáin.

Azért fogalmaztam ilyen keményen, mert Gary Chapman könyvének fő mondanivalója a szülői felelősség vállalásról szól és arról, hogy vállalják a szeretetteljes vezetés szerepét. A szerző szerint a kamaszkorban végbe menők változások az élet részei. Ezt el kell tudni fogadni, és valóban, főleg a szülő feladata tolerálni dolgokat és változtatni a hozzáállásán, ha bensőséges kapcsolatba szeretne maradni gyermekével.

A feladat piszok nehéz, sokszor egyáltalán nem hálás. Viszont ráhangolódni a kamaszra és beszélni a megváltozott nyelvjárásán a szeretetnyelvét megéri, és kifizetődő a későbbiekben, emeli ki a szerző. Érdemes Gary Chapman szavaink elgondolkodni, átbeszélni párunkkal és megfogadni. Ezért is szeretném majd sokszor újraolvasni ezt a könyvet, ha eljön az ideje.

Azt gondolom, hogy minden édesanya és édesapa számára elengedhetetlen tudás van a tinédzserekről a Kamaszokra hangolva című könyvben. Ezért nagy szeretettel és együttérzéssel ajánlom ezt a könyvet elolvasásra.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A kamaszok szeretetszükségletének betöltéséről lesz szó, ami a véleményem szerint a legalapvetőbb feltétele a szülő és kamaszkorú gyermeke közötti jó kapcsolatnak. Szülei szeretete olyan biztonságot és önbizalmat nyújt a kamasz számára, hogy képes lesz ellenállni a jelenkori kultúra negatív hatásainak.” /Gary Chapman/

 

A tinédzserkultúra bemutatása lesz az első téma, amivel foglalkozunk Gary Chapman gondolatai közül. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Gary Chapman: Kamaszokra hangolva című könyvről írt bejegyzések

TinédzserkultúraAjándékozás
Elismerő szavakAz elsődleges szeretetnyelv 
Testi érintésSzeretet és harag
Minőségi időFüggetlenség, felelősségérzet és megbocsátás
SzívességekEgyedülálló szülők és vegyes családok