Gary Chapman: Netfüggő gyerekek

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2016

233 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba.

Harmat Kiadó – Netfüggő gyerekek

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan teremtsünk egyensúlyt a virtuális és a valódi kapcsolatok között?

 

Fülszöveg

Hogy ne csak a digitális világban legyenek otthon

A digitális nemzedék szülei komoly kihívás előtt állnak: a gyerekek egyre több időt töltenek a képernyők előtt – órákon át lógnak a Facebookon, chatelnek, videójátékoznak. Gary Chapman és szerzőtársa friss kutatási eredményeken és gyakorlati példákon keresztül mutatják be, mi mindent tehetnek a szülők azért, hogy a technológia ne szétzilálja, hanem inkább összehozza a családot, és a gyerekek ne csak az online közösségben, hanem a valós kapcsolatok terepén is otthonosan mozogjanak.

Könyvükből megtudhatjuk

    • mennyi képernyőidő számít túl soknak, és hogyan szabhatunk reális időkorlátokat
    • miként taníthatjuk gyermekeinket tudatos képernyőhasználatra
    • hogyan helyettesíthetjük a képernyőidőt közös családi időtöltéssel
    • hogyan segíthetünk gyermekeinknek a társas készségek elsajátításában
    • szülőként milyen mintát adunk saját képernyőhasználatunkkal.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőkről

Gary Chapman munkássága elején a szeretetnyelvek elmélete tett őt ismerté. Azóta folyamatosan készülnek a könyvei, amiben az öt szeretetnyelvről ír különböző élethelyzetekben. A szeretetnyelvekről általánosságban a www.szeretetnyelvek.hu oldalon olvashattok.

Gary Chapman főtémája elsősorban a párkapcsolatok. Az évek alatt azonban készültek könyvek a szülőknek is: Gyerekekre hangolva, Kamaszokra hangolva. Ezeket már bemutattam Nektek. A szerző tehát a szeretetnyelveken kívül gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsokat is ad könyveiben. Így született meg a Netfüggő gyerekek című könyv, ami egy nagyon aktuális problémáról szól.

Gary Chapman – kép: www.5lovelanguages.com

 

Arlene Pellicane Amerikában híres író, előadó és blogger. Több könyve megjelent már, de magyarul csak Gary Chapmannal közös munkája, a Netfüggő gyerekek című könyv kapható.

Arlene Pellicane –  kép: www.arlenepellicane.com

Személyes vélemény

Azt gondolom, hogy nincs ma olyan család, ahol ne lenne téma, sokszor probléma a digitális eszközöknek való kitettség. A most felnövekvő nemzedék számára az internet adta lehetőségek újraértelmezik az információk szerzését, a tanulást, az emberi kapcsolatokat és viszonyokat

A Netfüggő gyerekek című könyv nem arról, szól, hogy hogyan tiltsuk meg ezeknek az eszközöknek a használatát, hanem olyan tanácsokkal látja el az olvasót, hogy hogyan lehet megteremteni az egyensúlyt a képernyők és való világ között. Arról szól, hogy milyen szabályokat érdemes bevezetni és milyen felelős szülői magatartással lehet a képernyő használatot a normális szintre csökkenteni.

„Nem a képernyőkkel van a baj, hanem azzal, ha időnk túlnyomó részét előttük töltjük. … A céltalan képernyő idő elvesztegetett idő, és negatív hatással van a gyerekekre.” /Gary Chapman/

Nekem nagyon tetszett a könyv. Sok-sok új gondolatot, tervet és célt adott a digitális eszközök használatával kapcsolatosan. Azt gondolom, hogy minden szülőnek van egy elképzelése a modern technikai vívmányok használatáról, viszont nem árt néha elolvasni az okosabbak véleményét a témában. Hiszen így tanulhatunk és az esetleges elrontott helyzeteket így javíthatjuk ki. A szerzők a szülők felelősségét nagyban hangsúlyozzák ebben az egész témakörben.

„Szülőként a jó szándék nem vezet sehová. … Szülőként mindannyian képesek vagyunk olyan változásokat hozni, amelyek pozitív hatással lesznek gyermekünk egész további életére. Az utazás, melynek során felszabadíthatjuk otthonunk a képernyők uralma alól, most kezdődik.” /Gary Chapman/

A Netfüggő gyerekek című könyv könnyen olvasható, a benne felsoroltok érvek, tanácsok mind-mind alá vannak támasztva kutatási eredményekkel. Számomra nagyon meggyőzőek és elrettentőek voltak a könyvben olvasható gyakorlati tapasztalatok. Az utolsó fejezet a szülők képernyőhasználatáról szól. Igazán komoly felismeréseket tettem ennek a fejezetnek az olvasása közben.

A mi gyerekeink még nem internethasználók. Viszont simán elbánnak egy okostelefonnal, tablettel. Már a két éves gyerekünk is tudja, hogy hogyan kell lemosni az autót az autómosós játékban. Azt gondolom, hogy nagyon észnél kell lenni, érdemes megfogadni Gary Chapman és szerzőtársának tanácsait.

Ajánlás

Minden családnak csak ajánlani tudom Gary Chapman ás Arlene Pellicane könyvét. Azt gondolom, hogy a benne lévő tudás nem egyedülálló, viszont összeszedett, szeretetteljes és pozitív.

A szerzők tapasztalata az, hogy sok szülő tanácstalan és nem tudja kordában tartani a gyerekek tévézését és számítógépezését. Sokszor az anyukák és az apukák nem látják a képernyők okozta problémákat és veszélyeket. Ezért tartják nagyon aktuálisnak és fontosnak, hogy a Netfüggő gyerekek című könyv minél több családhoz eljusson, és hogy elindítsanak egyfajta változást a kialakult szokásokban.

„Sok szülő számol be arról, hogy képtelen szabályozni otthonukban a digitális eszközök használatát. … Talán rosszul érezzük magunkat amiatt, hogy gyermekünk naponta több órát tölt a tévé előtt, de a többi gyerek is ugyanazt nézi. … Nagy a kísértés, hogy a digitális tömeghez csatlakozva megadjuk gyermekünknek, amire vágyik (és amitől csöndben van).” /Gary Chapman/

Gary Chapman és szerzőtársa nem valamiféle technikaellenes hozzáállást képvisel. Elismerik, hogy a digitális eszközök az életünk és az otthonunk részei. Kiemelik, hogy felelős szülői magatartással és a vívmányok pozitív használatával kordában lehet tartani a képernyők előtt töltött időt.

„Nem várjuk, hogy mindennel egyetértsenek, amiről könyvünkben szó lesz, de reméljük, hogy hasznát veszik azoknak a gondolatoknak, amelyekkel azonosulni tudnak.” /Gary Chapman/

Külön érdekessége a könyvnek, hogy a legvégén három hasznos függeléket találunk. Az egyik arról szól, hogy az egyes életkorokban milyen kapcsolati készségek a jellemzőek, aztán kvíz kérdéseket oldhatunk meg, amit megmutatják nekünk, hogy túl sok-e a gyerekek képernyő előtt töltött ideje, az utolsó pedig a könyv csoportos feldolgozását segítő kérdések gyűjteménye.

kép: Pixabay

 

Képernyőtudatosságról szóló egyéb könyvek

A Netfüggő gyerekek című könyv az otthonunk visszahódításáról, a normális egyensúly megtalálásáról szól. Megnéztem, hogy a boltokban milyen hasonló témájú könyvek kaphatóak. A teljesség igénye nélkül én a következőket találtam:

Akik számára a túl sok képernyőidő témaköre fontos és aktuális, azoknak érdemes lehet elolvasni a Netfüggő gyerekek című könyvön kívül a felsoroltakból is. Akik pedig még csak most lépnek bele ebbe az időszakba, számukra jó lehet felkészülten várni a rájuk váró nehézségeket. Terveim szerint, az itt felsorolt könyvek közül többet be fogok majd Nektek mutatni az Anyacipő oldalon.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Otthonunknak olyan helynek kell lennie, amely biztonságos, meleg és szeretetteljes környezetet nyújt gyermekeink számára. A családi otthon nem tölti be ezt a szerepet, ha a családtagok külön-külön visszavonulnak a képernyők mögé, és elmerülnek a politika híreiben vagy a játékokban. A digitális világ megköveteli, hogy végiggondoljuk, milyen szerepet kapnak a képernyők otthonunkban. Talán nem életszerű képernyőmentes otthonra vágyni, de miért lenne elérhetetlen cél a képernyőtudatos otthon megteremtése.” /Gary Chapman és Arlene Pellicane/

 

A képernyőidő mennyiségéről és minőségéről írok Nektek legközelebb. Ez lesz az első téma, amivel foglalkozunk Gary Chapman és Arlene Pellicane gondolatai közül. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Gary Chapman és Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek című könyvről írt bejegyzések

Képernyőidő A képernyőidő hatásai
Kapcsolati készségekSzülő-gyerek kapcsolat