Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór

kép: Bookline

Válasz Könyvkiadó, 2008

247 oldal


kép: Bookline

Helikon Kiadó, 2015

284 oldal

Sajnos a kiadók honlapján nem lehet a könyvről plusz információkat megtudni.

Sem a régi kiadás, sem az új könyv újonnan már nem kapható. Viszont e-könyv formában, használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

Nekem csak a régebbi kiadású könyv van meg. Én csak ezt olvastam el. Nincs információm róla, hogy az új kiadásban vannak egy plusz információk.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Beszélgetek a kisbabámmal

 

Fülszöveg

Régebbi kiadás

Napjainkra tényszerűen bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születés, hanem a fogantatás pillanatával kezdődik. Létezik olyan módszer, az anya-magzat kapcsolatanalízis, amelynek segítségével az édesanyák és méhükben növekedő babájuk között egyfajta láthatatlan kötelék, lelki köldökzsinór jön létre.

Mértékadó nemzetközi tudományos körök az eljárást a pszichológia területén a pszichoanalízis bevezetése óta a legnagyobb jelentőséggel bíró “találmányként” tartják számon.

A legújabb kutatások szerint alkalmazásával a születés előtt a babák optimális fejlődési pályára állíthatók, és tökéletesen felkészíthetők a születés fájdalmasan szép élményére.

 

Új kiadás

Sikerkönyvet tart a kezében a tisztelt Olvasó! Korszakalkotó felfedezést ismerhet meg, az anya–magzat kapcsolatanalízist. Lehull a lepel a fogantatás és várandósság misztériumáról, titkokra láthatunk rá. Megismerhetjük az „intelligens magzatot”, a kapcsolatképes pici emberkét, aki képes reagálni a mama üzeneteire, sőt kezdeményezi ezt, boldog ellazultságban tudja élvezni az édesanyjától kapott biztonságot, tud jelzéseket adni, sírni, megijedni, szenvedni, tiltakozni, kötődni.

Hogyan születik a lélek?

Ahogyan maga a kapcsolat a baba és a mama között. Izgalmas, meglepő és megindító történetek adnak hírt arról, mi minden tud megtörténni ebben az intim világban. Megismerhetjük tizenöt várandós édesanya élményeit, a kisbabájával egymásra találás örömét, a formálódó, erősödő köteléket, amely minden későbbi emberi kapcsolat ősmintája, a bizalom, biztonság, életöröm és életszeretet forrása.

Olvassuk kíváncsian, nyitott szívvel, befogadó lélekkel: a kapcsolatanalízis egy élet reményteli jövőjének bölcsőjét ringatja.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A kapcsolatanalízis

A Lelki köldökzsinór című könyv első kiadásából látszik, hogy ez nem egy mai könyv. Elképesztő utat járt már be ez a tudományos felfedezés.

Az anya-magzat kapcsolatanalízis egy preventív módszer, amelyet Hidas György és Raffai Jenő pszichológusok dolgoztak ki 1996-ban pszichoterápiás tapasztalatok alapján.

Hidas György

„A születendő gyermek első környezete az anyaméh. Az édesanya és a magzat között az első pillanattól kezdve kapcsolat van. Nem csupán fizikai, biológiai, hanem lélektani is.” /Hidas György és Raffai Jenő/

Sajnos sem Hidas György, sem Raffai Jenő nem él már. Viszont haláluk előtt átadták tudásukat másoknak, akik a mai napig segítenek a kismamáknak felvenni a kapcsolatot kisbabájukkal a pocakjukban.

A Lelki köldökzsinór című könyvben bemutatott módszerről bővebben olvashatunk a kapcsolatanalizis.hu oldalon, aminek Facebook oldala is van.

A kapcsolatanalízis módszer lényege

„Anya-magzat kapcsolat analízis feladata az, hogy átvilágítsa a leendő anya lelkét, segítse várandósságával kapcsolatos esetleges konfliktusait, problematikus viszonyait rendezni. Segítse felvenni, fejleszteni, harmonizálni születendő gyermekével, méhével meglevő, természetes kapcsolatát és segítse lélektani oldalról felkészíteni mind a magzatot, mind az anyát a születésre-szülésre.” /Hidas György/

A kapcsolatanalízis az anya és a méhében fejlődő magzat kapcsolatteremtéséről szól. Ennek segítségével olyan kommunikáció jöhet létre kettőjük között, ami jelzések és információk küldésére és fogadására alkalmas. A kapcsolatanalízis az anya relaxált állapotában történik, hetente egy vagy két alkalommal, a kismama jelentkezésétől egészen a szülésig.

„Ha sikerül az anya lelkivilágát gyermekével, a szüléssel kapcsolatban harmonizálni, a szülés lefolyása könnyebb lesz, a gyermek jobban fejlődik mind az anyaméhben, mind a születés után, és kiegyensúlyozottabb lesz.” /Hidas György/

Varázslat vagy tudomány?

A szerzők által kitalált módszer inkább tudományos varázslat, és bizonyítottan nem üres szavakról van szó. Számtalan nemzetközi fórumon tartottak előadást a kapcsolatanalízis új módjáról a szerzők. Az 1995-ös Nemzetközi Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság világkongresszusán Raffai Jenő és Hidas György által tartott előadás elsöprő sikert aratott és élénk tudományos érdeklődést váltott ki. Azóta már több országban átvették a módszert, az alkalmazói pedig valódi sikereket könyvelhettek el.

„Bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogantatással kezdődik.” /Vollner Judit/

Magyarországon az egyetemi anyagba is betették az anya-magzat kapcsolatanalízis módszerét. Ez azért nagyon fontos tény, mert hála a szerzőknek a szülőkkel és csecsemőjükkel foglalkozó szakemberekhez is eljut ez a tudás, így segítve munkájuk során a szülőket és a magzatokat.

Sőt a Semmelweis Egyetemen akkreditált képzés keretein belül lehet elsajátítani a kapcsolatanalízis fortélyait. A képzés során elméleti és módszertani oktatási folyik, a végén pedig Kapcsolat-analitikus végzettséget lehet szerezni.

Anyukák történetei és utánkövetés

A Lelki köldökzsinór című könyvben 15 anyuka történetével ismerkedhetünk meg, akik Raffai Jenő vagy Hidas György segítségével léptek kapcsolatba magzatukkal. A velük készült interjúk személyesek és meggyőzőek. A nők által bemutatott élmények nagyon megindítóak. Én személy szerint sokszor könnyeztem rajtuk.

„Olyan módszer, amelynek segítségével eddig nem ismert mély kapcsolatba kerülhet egymással anya és babája.” /Hidas György és Raffai Jenő/

Azért nagyon hasznosak ezek az interjúk, mert így teljesen hétköznapi nyelven, más anyukák emlékei alapján kaphatunk betekintést a módszer működéséről és lehetőségeiről.

Vollner Judit által folytatott utánkövetésről pedig készült egy új könyv, ami a Magzatkortól Kamaszkorig címet viseli. Ebben a könyvben az első kötetben szereplő kisbabák későbbi fejlődéséről kaphatunk információt. A megfigyelések külön foglalkoznak a szülő-gyerek kapcsolat minőségével is.

kép: Helikon Kiadó

 

Én személy szerint nem olvastam ezt az új könyvet, csak másodkézből vannak róla információim. A Magzatkortól Kamaszkorig című könyvben már a gyerekekkel is készültek interjúk. A magzatkori kapcsolatanalízis hatása pedig egyértelműen látható életükből, fejlettségükből és kapcsolataikból.

A könyv felépítése

A Lelki köldökzsinór című könyv két részből áll. Az első részben a módszer tudományos leírásával találkozhat az olvasó. A második rész pedig a 15 anyuka beszámolója.

Nekem az első rész nagyon bonyolult és tudományos volt. Lehet, hogy műveletlen vagyok, de egy csomó szót nem értettem. De ettől még nem tartom rossz könyvnek a Lelki köldökzsinór című könyvet, csak voltak részek, ami felett átsiklottam. 🙂

A második részben szereplő a mély interjúk nagyon tetszettek nekem. Valószínűleg sokan érzékelhettük, hogy a terhesség és a szülés után érzékenyebbek lettünk a világ rezdüléseire. Hamarabb érzékenyülünk el, könnyebben sírjuk el magunkat. Nálam ez az érzékenység nem csak terhesség, vagy a szülés utáni hormonális időszakra jellemző, hanem azóta is megmaradt, de nem szégyellem.

A 15 anyuka története sokszor csalt könnyeket a szemembe. Sokszor át tudtam érezni az anyukák érzéseit, és nagyon hálás vagyok nekik, hogy ilyen őszintén meséltek azokról az intim pillanatokról, amiket az analízis során éltek át.

Személyes tapasztalatom

Én most olvasom el ezt a könyvet másodszor. Először akkor olvastam, amikor a harmadik gyerkőccel teherbe estem. Anyukám adta nekem a Lelki köldökzsinór című könyvet elolvasásra.

Számomra azért volt ez egy nagy jelentőségű olvasmány, mert komplikációk léptek fel a terhesség 12 hetében és nem volt biztos, hogy túl fogja élni a kisbaba a pocakomban. Sokat imádkoztam ebben az időszakban. Végig tudtam, hogy nincs ráhatásom a bennem zajló folyamatokra. Ha ennek a babának el kell mennie, akkor nem tehetek ellene.

Hidas György és Raffai Jenő könyve világított rá, hogy ez nem igaz és igen is kapcsolatba léphetek a magzatommal. A módszer szerint a méhemmel is fel tudom venni a kapcsolatot, így tudom befolyásolni a működését, hogy ne lökje ki a gyermekemet. Izgalmas kaland volt olvasni a könyvet. Sokat jelentett számomra. Végül nagyobb bajok nélkül végigcsináltuk a terhességet és egészséges kisbabánk született. Hála Istennek!

A másik ok, amiért sokat adott nekem a Lelki köldökzsinór című könyv az az, hogy a második gyerkőcünk születése eléggé megrázó élmény volt. Borzasztó fájdalmakat éltem át, és nem igazán sikerült fejben ott lennem. Így amikor a harmadik gyermekünkkel várandós lettem, az első gondolat, ami eszembe jutott az az volt, hogy „te jó ég, megint szülni kell!” Úgy éreztem mindenképpen szükségem van valamiféle lelki támaszra, hogy kezelni tudjam a bennem zajló gondolatokat. Ebben is sokat segített Hidas György és Raffai Jenő írása.

Ajánlás

Mindenkinek nagy szeretettel tudom ajánlani a Lelki köldökzsinór című könyvet. Úgy gondolom, hogy nem csak akkor tud adni ez a könyv, amikor terhesek vagyunk, hanem azt megelőző időszakban, vagy utólag is segíthet.

kép: kapcsolatanalizis.hu

 

Mivel ez a könyv már régi, és újonnan nem kapható, így kézről kézre jár az anyukák között. Ha az egyik anyukának már segített, akkor továbbadja egy másiknak, hogy ő is megismerkedhessen a kapcsolatanalízisben rejlő lehetőségekkel. Így jut el minél több emberhez.

Az anya-magzat közötti kapcsolatanalízishez szükség van valamiféle nyitottságra a relaxáció és a lecsendesedés iránt. Lehet, hogy van bennünk kétely. Lehet, hogy szkeptikusak vagyunk. Bennem is voltak ilyen érzések, amikor olvastam a könyvet. Úgy gondoltam, hogy én ennél racionálisabb vagyok és ez az egész csak egy újabb humbug.

Viszont a 15 anyuka között vannak ilyenek és olyanok is. Vannak olyanok, akiktől messze áll az elcsendesedés, vannak, akiknek a párja teljesen elhatárolódott ettől, mégis sikerült nekik megtalálni a kapcsolatot magzatukkal és elképesztő élményekben volt részük.

Szóval, ha megfogott Téged a könyv mondanivalója, akkor legyél nyitott és tedd félre egy kicsit a racionális énedet. Hagyd, hogy a módszer ott hasson, ahol annak hatni kell. Ha az ember túljut az első részen, és megérti belőle azt, amit meg kellett értenie, akkor a második rész már önmagáért beszél.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Az emberi életet olyan folytonosságnak kell tekintenünk, amelyben minden fejlődési stádium ugyanolyan fontos, egymástól elválaszthatatlan, ilyen módon alkotja az emberi élet egészét. … Ez a folytonosság az anyaméhben kezdődik. Amit a gyermek az anyaméhben átél, az egyúttal tanulási folyamat is.” /Hidas György és Raffai Jenő/

 

Az intelligens magzatról fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Hidas György – Raffai Jenő – Vollner Judit: Lelki köldökzsinór című könyvről írt bejegyzések

Az intelligens magzatA magzati lélek
Ultrahang vizsgálatA tudattalan
Az anyai stressz hatásaiAnya-magzat kapcsolatanalízis
Nem kívánt terhességekMéhen belüli találkozások