Jesper Juul: A működő család

kép: Park Könyvkiadó

Park Könyvkiadó, 2011

222 oldal

A kiadó honlapján lehet a könyvről még több infót megtudni:

Park Könyvkiadó – A működő család

 

A könyv a kiadó honlapján sajnos már nem kapható, illetve a nagykönyvesboltok kínálatában is csak elvétve található meg. Viszont használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón szereplő címkiegészítés:

A nevelés új útjai

„Ebben a könyvben nem arról lesz szó, melyik a tíz trükk, amelynek segítségével minden jóra fordul majd a család életében, hanem a lényegről: a szülők értékeiről, és arról, hogyan tudják ezeket a családon belül meggyökereztetni.”

 

Fülszöveg

Minden család számára a leglényegesebb kérdés: hogyan alakítsuk át szeretetteljes érzéseinket szeretetteljes viselkedéssé? Az ugyanis, hogy szeretjük egymást, még távolról sem jelenti, hogy jól ki is jövünk egymással. Jesper Juul dán családterapeuta e könyvével abban kíván segíteni, hogy a fenti kérdésre megtaláljuk saját, legegyénibb válaszainkat.

Kiindulópontja igen egyszerű: az egyértelmű szülői viselkedés élhető és kezelhető családi viszonyokat teremt. Bár nincs tökéletes szülő, ahogyan tökéletes gyerek sincs, ha szülőként világossá tesszük korlátainkat és motivációinkat, gyerekeink öntudatos felnőttekké válhatnak. Juul úgy véli, hogy a legfontosabb az egyenlő méltóság elvének tiszteletben tartása: mindenkinek óvnia kell gyereke, társa és a saját méltóságát.

Az általa elemzett kérdések – dac, kötelesség, határok, agresszió, táplálkozási rendellenességek – olyan problémák, amelyek elől a szülők ki sem tudnának térni. Szemléletének birtokában azonban felmentést adhatnak maguknak számos teljesen értelmetlen és idejétmúlt, gyerekneveléssel kapcsolatos felfogás érvényesítése alól.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Jesper Juul dán családterapeuta, aki a familylab fogalmának és intézményének kigondolásával és megszervezésével hívta fel magára a figyelmet. Magyarországon több könyve is megjelent. Mi most A működő család című könyvével fogunk foglalkozni, de tervezem, hogy a többi is sorra kerül majd.

Jesper Juul – kép: Wikipedia

Mi az a familylab?

A Familylab egy olyan szervezet, amit maga Jesper Juul alapított és ma már világszerte 23 országban képviselteti magát. Az egyesületi formában működő csoportok lényege az, hogy inspirálják a szülőket arra, hogy új és egészségesebb módszereket találjanak a sikeres család eléréséhez, illetve, hogy mélyebb kapcsolatokat alakítsanak ki a gyermekeikkel.

„A familylab jobbá teszi a jó családokat.”

A fenti idézet a honlapjukról származik, ahol elolvashatjuk többek közt azt is, hogy mi az alapfilozófiájuk és eszközeik arra, hogy el is érjék céljukat, jobbá tegyék a családokat. Négy kulcsértékről írnak nekünk, amikkel az elmélet szerint elengedhetetlen foglalkozni ahhoz, hogy a felnőttek és a gyermekek közötti interakciók konstruktívabbak legyenek:

    • Egyenlő méltóság
    • Hitelesség
    • Sértetlenség
    • Személyes felelősség

Mindezek a elméletek Jesper Juul-tól származnak, de az azóta világméretű szervezetté nőtt egyesület tagjai tovább gondolták és fejlesztették az alapító gondolatait. A tevékenységeik közé tartoznak különböző szemináriumok, workshopok tartása, weboldalak fejlesztése, könyvek és oktatóvideók terjesztése, amik segítségével szeretnék elérni, hogy minél több mindenkihez eljussanak a familylab módszerei.

„A familylab megbízható alapot nyújt mindazoknak, akik szülőként és partnerként szeretnék újraértelmezni szerepüket.” /Mathias Voelchert, a németországi familylab vezetője/

A Familylab Egyesület oldalán olvasható küldetés:

„Célunk megőrizni és terjeszteni Jesper Juul értékeit, mint például az egyenlő méltóság, hitelesség, integritás és személyes felelősség, de olyan további értékeket is, mint a társadalmi tisztelet, a biztonság és a stabilitás a családokban, az iskolákban, a vállalkozásokban és a társadalomban.”

Sajnos Magyarországon még nem képviselteti magát ez az egyesület. Viszont a honlapját olvasgatva hamar kiderül, hogy érdemes lenne ezt orvosolni.

Személyes tapasztalatom

Engem nagyon megfogott A működő család című könyv. A fejezetekben szépen lassan bontakozik ki a mondanivaló. Először csak ismerkedtem a szerző filozófiájával, végül teljesen magával ragadott a mondatokból, tanácsokból áradó bölcsesség.

A könyv bevezetőjében olvashatjuk, hogy Jesper Juul külön figyelt arra, hogy rövid fejezetek írjon sok-sok témában. Hiszen a célja nem az volt, hogy hosszan fejtse ki az elméletét, hanem inkább kezelhető méretű gondolatívet adjon át nekünk, amit a gyerekkel való foglalkozás mellett is napi szinten be tudunk fogadni.

Mondhatjuk, hogy ez az egyik előnye a könyvnek, viszont részben a negatívumai is, hiszen így általában nem jut idő a gyakorlati tanácsokra. Jesper Juul inkább elméleti síkon foglalkozik az egyes témákkal, a gyakorlatba való átültetésről kevés szó esik. Ennek fényében tehát ne is várjunk többet ettől a könyvtől, mint ami benne van. Hiszen az igazi feladat bennünk bontakozhat ki az olvasottak alapján.

Véleményem szerint A működő család című könyv által bemutatott gondolatok egytől egyig megérnének egy komoly beszélgetést. Kifejezetten olyan írás, amit érdemes lehet szülői csoportokkal feldolgozni. Hiszen a röviden, pár oldalon feldobott témák és gondolatok, érdekes eszmecserét adhatnak a megoldásokat kereső szülők számára.

„A szerző fő célja az, hogy támaszt nyújtson a szülőknek: döntőképességük fejlesztése révén nehéz helyzetekben is képesek legyenek megfelelő elhatározásokra jutni.” /Mathias Voelchert, a németországi familylab vezetője/

Ajánlás

A működő család című könyv borítóján olvasható címkiegésztés: A nevelés új útja. Azt gondolhatnánk, hogy ez már megint egy szenzációhajhász kifejezés, amitől eladhatóbb a könyv. Elolvasva elárulhatom, hogy nem mindenben teljesen új és reform gondolatok vannak benne, viszont azt biztosan állíthatom, hogy sok megfontolandó megállapítással találkozhatunk. Akár olyanokkal is, amiket kinyomtatva kifüggeszthetünk a hűtőre, vagy más látható helyre, hogy mindig emlékeztessük magunkat rá.

Ezért minden útkereső és új filozófiákra nyitott szülőknek szeretettel tudom ajánlani Jesper Juul: A működő család című könyvet. Hiszen, ha bennünk van a törekvés, hogy nem tökéletesen, de elég jó végezzük a feladatunkat, akkor ehhez ez a könyv sokat adhat.

„E könyv tehát Jesper Juul nevelési törekvéseinek és sokéves tapasztalatainak a lényegét foglalja össze, és megtudhatjuk belőle, mire is van szükségük szülőknek és gyerekeknek ahhoz, hogy közös életük jól alakuljon.” /Mathias Voelchert, a németországi familylab vezetője/

A kompetens szülő

„A kompetens gyereknek kompetens szülőkre van szüksége”

Ezt az alcímet olvashatjuk A működő család című könyv bevezetőjében. Nekem nagyon tetszik ez a gondolat. Az elmélet szerint, ha azt szeretnénk, hogy „gyermekeinkből olyan emberek váljanak, akik az önállóság, a kompetencia és az erős önértékelés magas fokával rendelkeznek”, akkor az itt látható listában felsoroltakra van szükség.

A gyerekeinknek szükségük van olyan szülőkre, akik

    • készek arra, hogy maguk is fejlődjenek,
    • világítótoronyhoz hasonlítanak,
    • mintha edzőpartnerek lennének,
    • készek arra, hogy együtt fejlődjenek gyermekeikkel,
    • nap mint nap hibáznak, és elment a kedvük attól, hogy hibátlannak mutatkozzanak,
    • képesek lazítani, és van erejük ahhoz, hogy nemet mondjanak, ha éppen ahhoz van kedvük,
    • komolyan veszik a rájuk háruló felelősséget,
    • tisztában vannak azzal, hogy gyerekeiknek nem kell hozzájuk hasonlítaniuk ahhoz, hogy jók legyenek
    • elegendő erőre tettek szerint ahhoz, hogy egyre inkább bízni tudjanak magukban és gyermekikben.

Azt gondolom, hogy ezt a listát végignézve egyáltalán nem extra elvárásokkal találunk. Véleményem szerint a fenti pontok egytől egyig reális és megvalósítható hozzáállások. Mindegyik arról tanúskodik, hogy Jesper Juul érti a dolgát és nagyfokú bölcsességre tett szert a munkájában.

„Jesper Juul … ölteteket, ösztönzést nyújt számunkra, hogy szülőként kipróbáljuk, hogyan lehet másként is csinálni azt, amit a saját szüleinktől tanultunk.” /Mathias Voelchert, a németországi familylab vezetője/

Ahogyan már fentebb írtam A működő család című könyvben valóban legtöbbször elméleti síkon osztja meg velünk a szerző elgondolkodtató, néhol provokatívnak tűnő filozófiáját és véleményét. Szeretném kiemelni, hogy ez az írás ezért főleg azoknak a családoknak szól, akik tényleg nyitottak, akarnak fejlődni és képesek az önkritikára, ha szükség van rá.

A könyv felépítése

A működő család című könyvben Jesper Juul egy rövid bevezető és a familylab intézmények bemutatása után azonnal a fontos témák tárgyalására tér rá. Összesen húsz fejezetet találhatunk a könyvben, amik nem igazán függenek össze egymással, viszont a szülőség és a gyereknevelés szempontjából mindegyik fontos gondolatokat tartalmaz.

A teljesség igényel nélkül kigyűjtöttem Nektek témákat, amivel a könyvben találkozhattok:

    • Felelősségtudat
    • Engedelmesség
    • Határok
    • Empátia
    • Dackorszak
    • Az egyenlő méltóságú kapcsolat
    • Agresszió
    • Evés a családban
    • Az aggódással kapcsolatos problémák
    • Családi összjáték
    • A felnőttek közötti harmónia

Sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan mutassam be Nektek ezt a könyvet úgy, hogy ne rövidített változat legyen. Hiszen mindegyik fejezet nagyon rövid és lényegre törő. Végül úgy döntöttem, hogy részekre osztom és kimásolok bejegyzésenként 10-10 érdeklődést felkeltő idézetet, hogy nagyjából képet kapjatok Jesper Juul mondanivalójáról. Remélem, hogy ezek alapján el tudjátok dönteni, hogy ez a könyv Nektek szól-e.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Amikor a gyerekeink figyelmen kívül hagyják a határainkat, akkor ismerjük meg önmagunkat. Amikor megbántjuk őket, a szemükben tükröződő fájdalom elárulja, hogy még mindig nem ismerjük őket eléggé. Talán csak félig jó szülők vagyunk, amikor megszületnek – ahhoz, hogy igazán jó szülők legyünk, fejlődnünk kell, s ez a folyamat néha egész életünkön át tart.” /Jesper Juul/

 

Az első hat fejezetről írok Nektek legközelebb. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Jesper Juul: A működő család című könyvről írt bejegyzések

Első részHarmadik rész
Második rész