Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései

kép: Park Könyvkiadó

 

Park Könyvkiadó, 2014

319 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót lehet megtudni.

Park Könyvkiadó – A csecsemőkor nagy kérdései

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy ez a könyv a várandósság, szülés, gondozás és fejlődés témákkal foglalkozik a 0-1 éves időszakban!

 

Fülszöveg

„Azért írtam ezt a könyvet, hogy tudd, mire van szükség ahhoz, hogy olyan nagyszerű szülő lehess, amilyen lenni szeretnél. Tartsd ezt a könyvet az éjjeliszekrényeden, hogy mindig kéznél legyen a pici első életéve alatt, mert választ találsz benne minden felmerülő kérdésre és problémára. Legyen ez a könyv a veled élő Szuperdada.” /Jo-Jo/

Jo Frost, az Egyesült Királyság egyik legmegbízhatóbb és legelismertebb csecsemőgondozó és gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1-2. és A kisgyerekkor nagy kérdései után olyan könyvet írt, amely kizárólag a csecsemőkorra, a baba első évére koncentrál.

Fejlődés – Biztonság – A biztos háttér kialakítása – Alvás – Etetés – Gondozás – Fejlesztés és felfedezés – Hogyan legyünk magabiztos szülők

A Szuperdada ezúttal sem csak a csecsemők gondozásával kapcsolatban ad tanácsokat, hanem minden fejezetben foglalkozik a szülőkkel is, akik babájukkal együtt napról napra fejlődnek és változnak. Segít kialakítani a tartós kötődést és megalapozni a jó szülő-gyerek kapcsolatot, hogy mindenki jobban érezze magát az előtte álló nagy utazáson.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Először pár szót a korábbi kritikákról

Jo Frost könyvei és tv műsora igazán híres külföldön és Magyarországon is. A Szuperdada jóságos és határozott stílusa sok családnak segített már. A kritikák alapján A csecsemőkor nagykérdései című könyv alapműnek számít a kismamák és a kisgyerekes anyukák körében. Sokan Marry Poppins-hoz hasonlítják, aki jön, varázslatosan megoldja a problémákat és utána továbbáll, és hiányát mindenki érzi és visszavárja.

Idézet a könyv belső borítójáról:

„Minden, amit tudni kell az első életévről az Egyesült Királyság legelismertebb dadusától.”

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Férjem anyukájától kaptam meg a Szuperdada másik könyvét, A kisgyermekkor nagy kérdései. Nagyon tetszett és ezért, illetve az írónő hírneve miatt megvettem A csecsemőkor nagy kérdései című könyvet is. Ekkor már három gyermekünk volt, szóval a kisgyermekes korszak jobban izgatott, mint a csecsemőkor. De mindenképpen el akartam olvasni a csecsemős könyvet is.

Személyes tapasztalat

Jo Frost nagyon vicces, könnyed stílusban írta meg az egész könyvet. Végig érződik benne, hogy nagyon sok tapasztalata van és imádja a munkáját. Úgy fogalmaznék, hogy a Szuperdada szenvedélye a gyerekekkel való foglalkozás.

„Az én felfogásom szerint a csecsemőgondozás nem küzdelem és nem stressz; én abban szeretnék segíteni, hogy kialakuljon benned az a magabiztosság, amellyel egészségesen, boldogan tudod nevelni gyermekedet. …  Elárulom, hogyan lehet a kisbabád első éve csodákkal teli örömünnep” /Jo Frost/

A csecsemőkor nagy kérdései című könyv felépítésében nagyon hasonlít Tracy Hogg: A suttogó titkai I című könyvhöz. Mindkét könyv a kisgyerekek első évével foglalkozik, és igyekszik átláthatóan, részletesen taglalni a csecsemő ellátásának minden területét. Persze a két könyvben lévő tanácsok azért itt-ott eltérnek egymástól, de sok hasonlóság is van köztük. Jo Frost könyvével kapcsolatosan kiemelendő, hogy a várandósság időszakára is igyekszik hasznos tanácsokkal ellátni az olvasót.

„Nem fogok kategorikus kijelentéseket tenni, hanem inkább megosztom veled az érveket és ellenérveket, a bölcs döntést pedig rád bízom.” /Jo Frost/

Ajánlás

Alapvetően első gyermeküket váró és első gyerekes szülőknek tudom ajánlani ezt a könyvet. Tapasztalatból tudom, hogy hatalmas önbizalmat tud adni, ha nem érzed azt kismamaként, hogy felkészületlenül vágsz neki ennek a nagy utazásnak. Jo Frost pedig tényleg nagyon részletesen és alaposan igyekszik kitérni mindenre, amit egy kezdő szülőnek tudnia kell.

Nem gondolom úgy, hogy a testvéreknél már minden magától megy, csak a szülőknek ekkora már van gyakorlata a csecsemős időszakból. Kevésbé fontos információ számukra, hogy mit kell vinni a kórházba, mennyi rugdalózót vasaljanak ki az első időkre, hogyan kell körmöt vágni egy kisbabának stb. Ebben az időszakban már túl sok új információt nem adnak a Szuperdada tanácsai. Összefoglalva nem azt állítom, hogy a többi gyereknél már minden könnyedén megy és nincs mit tanulni. Tapasztalatból tudom, hogy minden gyermekünk tudott valami újat mutatni. Csak talán ennyire részletesen nincs szükség elolvasni.

Jo Frost – kép: www.jofrost.com

 

De! Most ellenmondok magamnak: a könyvben lévő tanácsok nem csak első gyerekeseknek szólnak. Csak meg kell keresni azokat a részeket, amik érdekesek lehetnek. Véleményem szerint, aki ezt a könyvet a kezébe veszi, fog benne találni megszívlelendő tanácsokat. Függetlenül attól, hogy hányadik gyerkőc érkezik a családba.

„Ez nem azt jelenti, hogy minden magától megy majd, mint a karikacsapás. Amikor aggodalmak gyötörnek vagy összecsapnak a hullámok a fejed felett, gyakran leszel ingerült és kimerült. Hazudnék, ha mást állítanék. Ezek azonban hozzátartoznak a szülővé válás folyamatához. … Ez a könyv segít neked simábbá tenni az utat. … A kisbabád, az ösztöneid és a könyvem mutatják majd a helyes irányt.” /Jo Frost/

A csecsemőkor nagy kérdései című könyv négy nagy részből áll. Az első rész a terhesség időszakával foglalkozik. A második rész három hónapos lebontásban mutatja be az életet egy csecsemővel. Jo Frost kitér itt a fejlődésre, biztonságra, etetésre, gondozás és fejlesztésre is. A harmadik rész a különleges eseményekkel foglalkozik, úgymint az ikrek, a koraszülés és az örökbefogadás. A negyedik részben pedig található egy nagy hasznos gyűjtemény, ami gyorsan kereshető információkat tartalmaz, amit csak felcsap az ember.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Te éppoly sokat fejlődsz és változol az első év alatt, mint a kisbabád. A pici olyan tulajdonságokat varázsol elő belőled, amelyek létezéséről mit sem sejtettél, és arra kényszerít, hogy még több türelemmel, érettséggel és humorral viszonyulj a történésekhez.” /Jo Frost/

 

A várandósság időszakáról fogok nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy a Szuperdada tanácsait felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyvről írt bejegyzések

Terhesség időszakaKülönleges körülmények
Megérkezett a baba!Hasznos tudnivalók