Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései

kép: Park Könyvkiadó

Park Könyvkiadó, 2013

363 oldal

A kiadó honlapján a könyvről több infót lehet megtudni.

Park Könyvkiadó – A kisgyerekkor nagy kérdései

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

Fontos kiemelni, hogy ez a könyv a 14 hónapostól 5 éves korig tartó időszakra koncentrál.

 

Fülszöveg

“Ha kizárólag az zakatol a fejedben: „Nem tudom, mit csináljak! Áááá!”, akkor jó helyen jársz. Nem lesz semmi gond. Nem vagy egyedül. Ígértem én már olyat, amit ne tartottam volna be? Fogom a kezed. Tudom, hogy ezzel a könyvvel fölszerelkezve élvezni fogod gyermeked életének legvarázsosabb éveit. Mérget vennék rá.” /Jo-Jo/

Jo Frost, az Egyesült Királyság legmegbízhatóbb és legelismertebb gyereknevelési szakértője a magyar szülők körében is népszerű Szuperdada 1–2. után olyan könyvet írt, amely kizárólag a kisgyerekkorra (14 hónap–5 év) koncentrál. Főbb témái:

A dolgozó szülő – Biztonság – Fegyelmezés – Gyerekfelügyelet – Játék – Szobatisztaság – Egészséges táplálkozás – Kimozdulás – Napirend – Alvás – Gyerekbetegségek

Új eszközöket és módszereket tanít, hogy szülőként jobban megértsük gyermekeink érzelmeit és gondolkodásmódját, miközben rólunk sem feledkezik meg. Számos jó tanáccsal szolgál arra nézvést, hogyan érezhetjük magunkat egy kicsit jobban a bőrünkben ebben a gyermekünk fejlődése szempontjából oly fontos időszakban, amely néha meglehetősen frusztrálónak és idegtépőnek tűnik. A konkrét tanácsok és ötletek mellett ezúttal mesekönyveket, játékokat és mondókákat is ajánl, amelyek még színesebbé és hasznosabbá, már-már nélkülözhetetlen kézikönyvszerűvé teszik munkáját.

“Jo Frost tanácsai és javaslatai már-már receptszerűek – pontosan adagolt utasításokkal operálnak. És működnek.” /Dr. Nemes János gyermekszívgyógyász/

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Korábbi kritikák

A Szuperdada tv sikerei és hírneve után nem kétség, hogy A kisgyerekkor nagy kérdései című könyv is pozitív fogadtatásban részesült. És részesül ma is, mert sok anyuka ajánlja társainak elolvasásra Jo Frost tanácsait.

A kisgyerekkor nagy kérdései könyv hasonlóan használható, mint Jo Frost: A csecsemőkor nagy kérdései című könyv. Rövid, tömör és praktikus leírások vannak benne. Gyorsan kereshető kézi könyv, ami minden kisgyerekes anyuka polcán ott kellene lennie.

„Tudom, hogy ennek a könyvnek a segítségével élvezni fogod gyermeked életének ezeket a varázsos éveit. Mérget vennék rá.” /Jo Frost/

Hogyan találkoztam ezzel a könyvvel?

Férjem anyukájától kaptam meg ezt a könyvet. Nagyon örültem neki és az írónő hírneve miatt hamar el is olvastam. Ekkor már három gyermekünk volt.

Személyes tapasztalat

Nekem kifejezetten tetszett a Szuperdada könyve. Jegyzeteket készítettem róla, megjelöltem a számomra fontos oldalakat. A férjemmel is leültem megbeszélni a fontosabb részeket. Amikor lehetett, azonnal megvettem a szerző másik könyvét A csecsemőkor nagy kérdései címmel, amiről már korábban írtam nektek.

Személy szerint igazán hasznos könyvnek tartom Jo Frost könyveit. Viszont nem értek egyet minden mondattal és tanáccsal, ahogyan ez mindegyik gyereknevelésről szóló könyvről elmondható. A Bemutatkozásban is írtam, az ilyen témájú könyveket kellő kritikával kell olvasni. Viszont hiba lenne a sarokba dobni őket, ha valamelyik gondolat nem tetszik. Ezeken a részeken általában túl lendülők és megkeresem a számomra fontos információkat.

„Ne feledd: Jo néninek sincs minden létező problémára megoldása. Van azonban tudásom és tapasztalatom, amelyek segítéségével felkészíthetlek a nagy utazásra, valamint van egy hátizsákom is, amit telepakoltam a legszükségesebb „fegyverekkel”, amelyeket vészhelyzetben elő is lehet venni. Ezek: magabiztosság, türelem, fegyelem, energia, céltudatosság, tervezés, megértés és humor.” /Jo Frost/

Ajánlás

Minden kisgyerekes szülőnek csak ajánlani tudom A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvet. Tele van együttérzéssel és empátiával mind a gyerek, min a szülő felé. A Szuperdada tényleg igyekszik minden sarkalatos témára kitérni. Az átadott tudással pedig magabiztosságot szeretne adni a családoknak. Szeretné, ha a szülők felnőnének a feladathoz. Reálisan látnák, hogy ez az utazás néha könnyű és néha nehéz. Hatalmas kaland, ami felelősséggel jár.

„És ha nem indulatból cselekszel, hanem szakítasz időt a gondolkodásra, akkor máris sokat tettél azért, hogy magabiztos, sikeres szülő lehess.” /Jo Frost/

Jo Frost – kép: www.jofrost.com

 

Olvastam egy kritikát a könyvről, ami azt írja, hogy ha már elgondolkoztál azon, hogy a gyermeked miért fogad szót másoknak és neked nem, akkor ajánlani tudom neked ezt a könyvet. Ezzel a gondolattal egyet tudok érteni.

Jo Frost dadusként dolgozott. A könyveiben egyértelműen látszik a szakértelem és rengeteg tapasztalat. Tapasztalat olyan gyerekekről, akik nem a sajátjai. Azt nem sikerült kiderítenem, hogy van-e saját gyereke. De az biztos, hogy tudja a gyereknevelés kérdéseit egy pár lépés távolságból figyelni. Nem azt állítom, hogy nem tud érzelmileg azonosulni a szülőkkel. Sokkal inkább azt, hogy a könyve tele van olyan tanácsokkal, amik valóban működhetnek és megkönnyíthetik egy család életét.

„Célom az volt, hogy segítsek neked jobban megérteni a gyermekedet, megtalálni a legjobb megoldásokat a kihívásokra és élvezni a kisgyermekkor örömeit.” /Jo Frost/

A Szuperdada humora és határozottsága áthatja az egész könyvet. Sokszor viccelődik, de a legkomolyabban gondolja, amikor kijelent valamit. Az általa hozott példák mind az életből vannak, és talán nem is annyira szélsőségesek. Jo Frost végig fogja az olvasó kezét, úgy mintha éppen náluk forgatnák a tv műsort. Lépésről lépésre halad a cél felé.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Fogadd el a felelősséget! Engedd, hogy a legjobbat hozza ki belőled!” /Jo Frost/

 

A szülők érzelmeiről fogok nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy a Szuperdada filozófiáját felfedezzük!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Jo Frost: A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvről írt bejegyzések

Érzelmi hullámvasútVáltozások
A dolgozó szülőSzobatisztaság
AlapkészségekEgészséges táplálkozás
BiztonságHázon kívül
FegyelmezésKisgyerek egy napja
Játékos fejlesztésHasznos tudnivalók