Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek

kép: Líra

Reneszánsz Könyvkiadó, 2017

353 oldal

A kiadó honlapján sajnos semmi információt nem kapunk a könyvről. Úgy tűnik nem igazán frissítik az oldalukat.

A könyv a nagy könyvesboltok kínálatában megtalálható. Ezenkívül használtan vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borító alján lévő szöveg:

Hogyan vészeljük át a 2 és 7 éves kor közötti időszakot?

 

Fülszöveg

“Tartozom egy vallomással. Olyan anya mellett nőttem fel, aki sikerkönyveket írt a gyereknevelésről. (…) Ilyen előzmények után illene, hogy gyerekjáték legyen számomra a nevelés. (…) Rá kellett jönnöm, hogy a nevelésben semmi sem könnyű vagy tökéletes. Van, amikor a puszta túlélés is éppen elegendő cél.” – írja Joanna Faber Julie Kinggel közösen írt könyvének bevezető részében.

Joanna Faber valóban szinte az anyatejjel szívta magába a gyermek megértését és nevelését újszerű módon felfogó szülői attitűdöt, és kisgyermekként volt módja beleszokni egy sikeresen működtetett szülő – gyermek kapcsolatba, hiszen édesanyja, Adele Faber – többek között – a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje és a Testvérek féltékenység nélkül könyvek társszerzőjeként lett ismert.

A gyermek felnőtt, és maga is szülő lett: részben a ráhagyományozott, jól bevált eszköztárral vághatott neki a gyermeknevelés kalandjának, részben azonban olyan új kihívásokkal kellett szembenéznie, amelyek elé az időközben megváltozott világ állította, és az örökbe kapott stratégiák talaján újakat kellett kidolgoznia. Ebben remek segítőtársa volt gyermekkori barátnője, Julie King.

Kettejük szülői küzdelmeiben, kudarcaiból kibontakozó sikereiben az olvasó sajátjaira ismerhet, megkönnyebbülve felsóhajthat, hogy a gyermeknevelés nemcsak számára jelent időnkét “lehetetlen küldetést”, és olyan megoldásokra, eszközökre lelhet, amelyek meglepően egyszerűek, de mégsem bukkant rájuk magától, mert az a szemléletváltás hiányzott, amit éppen ez a könyv adhat meg.

Ezeknek a stratégiáknak a hatékonyságát meggyőzően és élményszerűen támasztja alá az eszközöket bemutató rengeteg gyakorlati példa: szülők, tanárok, óvónők humorral átszőtt beszámolói a “rettenetes kétévesekről, vad háromévesekről, bősz négyévesekről, vakmerő ötévesekről, önző hatévesekről vagy éppen közepesen civilizált hétévesekről.”

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A könyv előtörténete

Adele Faber és Elaine Mazlish Beszélj úgy, hogy érdekelje … és Testvérek féltékenység nélkül című könyvek hatalmas sikerkönyvek a gyereknevelésről szóló irományok között. Rengeteg példányszámban elkelt könyvekről van szó, amik a világon sok anyukának és apukának nyújtottak már segítséget.

A fent említett Beszélj úgy … könyv záró fejezetében olvashattuk már Joanna Faber írását a Második generációról. Most viszont egy teljesen különálló könyvet tarthatunk a kezünkben. Ahogyan a fülszövegben is olvasható, a kisgyerekes szülőknek szóló Beszélj úgy … könyvet Adele Faber lánya és gyerekkori barátnője együtt írtak meg.

Joanna és Julie – Forrás: How to talk so little kids will listen

 

Az új könyv elején olvashatjuk Adele Faber előszavát, amiben méltatja saját és lánya sikereit. Ezután pedig Julia King és Joanna Faber történetében kaphatunk egy kis betekintést. Amiben megismerhetjük őket, élethelyzetüket. Megtudhatjuk, hogy hogyan jutottak el odáig, hogy könyvet írjanak a korábbi könyvek kiegészítéséről és aktualizálásáról. Fontos kiemelni, hogy valóban a kisgyermekkor problémáit igyekeznek megcélozni, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem használhatóak a tanácsaik később is.

„Ez a könyv azért jött létre, mert a szülők újabb és újabb példákra és bevethető stratégiákra voltak kíváncsiak a kisgyermekneveléshez.” /Joanna Faber/

Személyes tapasztalat

Én nem is tudtam, hogy új könyv jelent meg a témában. Csak akkor találkoztam Joanna Faber és Julie King írásával, amikor erre a blogra írtam a korábbi Beszélj úgy … könyvekről és kerestem róluk képet az interneten.

Nagyon meglepett, hogy készült egy új könyv. Először úgy éreztem, hogy csak lehúznak még egy réteget erről a témáról és nyerészkedni akarnak. Ennek ellenére annyira furdalt a kíváncsiság, hogy elég hamar beszereztem a Kisgyerekes szülőknek szóló részt.

Nagyon tetszik az a kiegészítés a címben, hogy kisgyerekes szülőknek. Így igazán megszólítva érzetem magam. Úgy gondolom, hogy az új könyv minden szempontból hiánypótló írás. Hiszen a korábbi könyvek nevelési és kommunikációs tanácsai inkább nagyobb, iskolás gyerekekről szólnak. Akik már képesek érzelmeket megfogalmazni és lehet velük érdemben „tárgyalni”.

Végül eljutottam odáig, hogy elolvastam a Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgass úgy, hogy elmesélje – Kisgyerekes szülőknek című könyvet is. Nagyon tetszett. Sokat adott. Igazán olvasmányos könyv. Minden fejezet végén tömören és érthetően össze vannak szedve a legfontosabb tudnivalók.

Látszik a szerzőkön, hogy rengeteg tapasztalatuk van a témában. Akár a saját családjuk által, akár a számtalan tréningtől, amiket tartottak az évek során. Rengeteg olyan mondattal találkozhatunk a könyvben, amikből látszik, hogy együtt tudnak érezni az olvasóval és a gondjaikkal. Ettől lesz még használhatóbb az írásuk és tanácsaik.

Joanna és Julie – Forrás: How to talk so kids will listen

 

A fejezetekben szereplő sok-sok példa és esettanulmány mind életközeli. Szinte “öröm” őket olvasni, hogy mások is vannak ilyen helyzetben egy kisgyerekekkel. Nem vagyunk egyedül a gondjainkkal.

Ajánlás

Adele Faber lánya nagyon kritikus magával szemben. Beismeri vívódásait, kudarcait és nem bújik anyukája sikerei mögé. Ettől lesz ez a könyv igazán hiteles.

„Olyan anya mellett nőttem fel, aki sikerkönyveket írt a gyereknevelésről. … Szülőként rá kellett jönnöm, hogy kisgyerekeket gondozni kemény huszonnégy órás munka. … Rá kellet jönnöm, hogy a nevelésben semmi sem könnyű vagy tökéletes. Van, amikor a puszta túlélés is éppen elegendő cél. … Nem vagyok tökéletes szülő, gyakran keveredem konfliktusba gyerekeimmel.” /Joanna Faber/

Minden szülőnek csak ajánlani tudom a Beszélj úgy … sorozat legújabb könyvét. Lehet, hogy most megköveznek a szerzők, de nekem ez az új könyv jobban is tetszett, mint a korábbiak. Sokkal inkább emészthetőek voltak a tanácsok. Sokkal összeszedettebben voltak felépítve a nevelési technikák bemutatása.

Igazából azt ajánlanám mindenkinek, hogy először ezt a könyvet olvassák el, utána pedig a másik kettőt. Így lesz szerintem kerek az egész elméletrendszer.

Különleges fejezet

A Kisgyerekes szülőknek szóló könyv kitér olyan speciális esetekre is, amikor a gyereknek autizmusa vagy egyéb érzékelési zavarai vannak. Az ilyen másképpen működő gyerekek (ezt a kifejezést a szerzők használják könyvükben) esetében egy kis változtatással ugyanúgy használhatjuk a korábbi elveket. A témában igazán hiteles Julie King, aki maga két másképpen működő gyermek édesanyja.

A könyv felépítése

A Kisgyerekes szülőknek című könyv felépítését tekintve két részből áll. Az első rész egy alapfelszerelést ad a szülőknek. A második részben pedig kitérnek a szerzők a leggyakoribb gyereknevelési problémákra, például öltözködés, indulás, verekedés, lefekvés stb.

Az első rész sok szempontból ismétlése Adele Faber & Elaine Mazlish: Beszél úgy, hogy érdekelje … című könyvének. Itt is van szó érzelmek elfogadásáról, együttműködést segítő technikákról, problémamegoldásról, dicséretről. Csak most minden téma egy óvodás szemszögéből van bemutatva. Akik olvasták a korábbi könyveket, azoknak jó egy kis ismétlés. Akik pedig most találkoznak először az úgy beszélés eszközeivel, azok részletes és tanulságos elveket kaphatnak a szerzőktől.

Igyekszem a korábbi könyvekben már leírt elvekre inkább hivatkozni, mint minden kétszer leírni. Megpróbálom a kisgyerekek vonatkozó kiegészítéséket bemutatni elsősorban.

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Nagyon sokat nyerhetünk azon, ha erőt veszünk magunkon, és parancsok, lekenyerezés és fenyegetőzés nélkül érjük el a gyerekek együttműködését. A vizsgálatok rendre azt igazolják, hogy a parancsok nélkül terelgetett gyerekek sokkal együttműködőbbek a szülők egyszerű kéréseivel kapcsolatban, mint azok, akiket szinte folyamatosan irányítanak és szabályoznak. Nagyobb valószínűséggel működnek együtt más felnőttekkel, és hajlamosabbak akkor is követni a szabályokat, amikor nincsenek körülöttük felnőttek. Az önszabályozást nem erővel, hanem gyakorlással alakíthatjuk ki!” /Joanna Faber/

 

Ebben a könyvben is az érzelmek elfogadása lesz az első téma, amivel foglalkozunk. Tarts velem ennek a fontos témának a bemutatásakor!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Joanna Faber & Julie King: Beszélj úgy, hogy érdekelje … – Kisgyerekes szülőknek című könyvről írt bejegyzések

Érzelmek kezeléseMásképpen működő gyermekek
EgyüttműködésHibaelhárítás
Konfliktust kezelő technikákEszközök a gyakorlatban
Dicséret és elismerés