Kevin Leman: Nevelj az életre!

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2019

279 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Nevelj az életre!

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Mindazoknak, akik gyerekekkel bírnak, vagy épp nem bírnak velük

 

Fülszöveg

Hogyan ösztönözhetjük az egészséges hozzáállás, a pozitív viselkedés és az időtálló belső értékek elsajátítását gyermekeinknél, akár kicsik, akár nagyobbak? A Nevelj az életre! egyszerű, cselekvésközpontú modellt kínál, melynek révén egészséges tekintélyre tehet szert a családban, kiabálás és fejvesztett kapkodás nélkül.

A népszerű pszichológus szerző a valóságra nevelés elveit ajánlja a szülők figyelmébe, melyek segítségével megteremthetik a kölcsönös tisztelet légkörét a családban, és útmutatást kapnak arra nézve, hogyan szeressék, bátorítsák, egyszersmind fegyelmezzék gyermekeiket.

    • Miért az élet a legjobb tanítómester, és szülőként hogyan alkalmazza a valóságra nevelés módszerét, hogy nyertes-nyertes helyzeteket teremtsen?
    • Miért a következetesség a nyerő stratégia a tökéletességgel szemben?
    • Miért kap előbb választ, ha nem kérdezősködik?
    • Miért nem válik be a jutalmazás és büntetés módszere, és mit tehet helyettük?
    • Hogyan veheti elejét a hatalmi játszmáknak, még mielőtt elkezdődnének?
    • Miért fontos (különösen az egyedülálló szülőknek), hogy megszabaduljanak a bűntudattól, és lassítsanak a tempón?
    • Hogyan kovácsolható eggyé a mozaikcsalád?

A Nevelj az életre! gondolatébresztő kérdésekkel, a való életből vett példákkal és gyakorlati javaslatokkal segíti a szülőket abban, hogy megtalálják helyüket a családi hajó kormányrúdjánál, és eligazodjanak a mindennapok káoszában.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerző legújabb magyarul megjelent könyve

Kevin Leman amerikai pszichológus több írása sikerkönyvként van nyilvántartva. Eddig öt könyvvel foglalkoztunk:

Utolsóként a Nevelj az életre! című könyvet mutatom be Nektek, ami a legújabb magyarul megjelent könyve a szerzőnek. Utána néztem, hogy angolul elsőként 1984-ben adták ki, viszont a legújabb kiadás több szempontból aktualizálva lett és naprakész információkkal szolgál a szülők számára.

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

Személyes vélemény

Sorban egymás után olvastam el Kevin Leman hat könyvét, ezért azt mondhatom Nektek, hogy könyveiben sok az ismétlés. Ezért nem igazán ajánlom Nektek, hogy Leman maratont tartsatok. ?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az eddig bemutatott öt könyv közül a Születési sor(s)rend mellett a Nevelj az életre! című könyv volt szerintem a legjobb. Kicsit olyan érzésem volt, hogy az évek alatt összegyűjtött, akár már megírt tanácsok ebben a könyvben forrnak össze egy kerek egésszé. Vagyis, ha a születési sorrend elméletén kívül Kevin Leman gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsaira vagytok a leginkább kíváncsiak, akkor a Nevelj az életre! című könyvvel kezdjétek a sort!

„Szeretne tisztelettudó gyerekeket, akik jó döntéseket hoznak most és a jövőben is? A Nevelj az életre! egyszerű stratégiát kínál ehhez, melyet követve elérheti a célját.” /Kevin Leman/

Elképesztően hasznos írás! Tele van remek tanácsokkal, meglátásokkal és humorral. A valóságra nevelés elmélete a többi könyvben is megjelenik, de ebben az írásban áll össze egy nevelési filozófiává, amire érdemes lehet támaszkodni a gyereknevelésben.

Ajánlás

Minden családnak nagy szeretettel tudom ajánlani a Nevelj az életre! című könyvet. Hiszen minden benne van, ami ahhoz szükséges, hogy helyt álljunk szülőként a helytelen viselkedések kezelésénél. Mindezt úgy, hogy nem kockáztatjuk a szeretetkapcsolatot gyermekünkkel.

Kevin Leman fegyelmezési módszerét valóságra nevelés elméletének nevezte el. Hiszen szerinte sokszor az élet és a következetesség a legjobb nevelő és ha hagyjuk, hogy a tettek következményei hangosabbak legyenek a mi szavunknál, mérgelődésünknél, akkor a szeretetkapcsolat sem sérül.

„A Nevelj az életre! egyszerű modellt kínál, amelynek révén egészséges tekintélyre tehet szert a családban – kiabálás és fejvesztett kapkodás nélkül. Segít megteremteni a kölcsönös tisztelet légkörét otthonukban, amivel mindannyian csak nyernek.” /Kevin Leman/

A valóságra nevelés elméletében tehát az a legjobb, hogy olyan módszer mutat be a szülőknek, ami a szeretetre és tiszteletre épül. Tiszteletben tartja a gyerekek különböző személyiségét, egyensúlyba tarja a jogokat és a kötelezettségeket, illetve a szabályok betartására ösztönöz.

„El kell mondanom, hogy ha nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a helytelen viselkedésnek következménye legyen, akkor a világon semmi nem fog változni az otthonukban.” /Kevin Leman/

A módszer elsősorban a szülőktől vár el új hozzáállást. A szerző szerint a változás az anyukáknál és az apukáknál kell kezdeni. Fontos az önismeret és az önkritika. Kevin Leman nem kertel, amikor a felelősségvonásról van szó, viszont emellett mindent megtesz azért, hogy lássuk a fényt az alagút végén.

A szerző szerint a Nevelj az életre! című könyvben található tanácsok megfogadásával az egész család csak nyerhet, hiszen ez a módszer a nyertes-nyertes pozíciókat tartja szem előtt. Kevin Leman meglátásai új stratégiát, új irányt adhat a gyereknevelésünknek, ha merünk belevágni, kitartónak és következetesnek lenni, és valóságra nevelni. A szerző garantálja a sikert!

„Ha a gyerekei kezében a kormány, akkor ideje stratégiát váltani, hogy mindannyian nyerjenek!” /Kevin Leman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A gyerekek olyanok, akár a nedves cement. Csak kevés, becses idő áll a rendelkezésünkre, hogy felelős, szeretetteli felnőttet formáljunk belőlük. A fegyelmezés nem olyasvalami, amit ráadásként gyakorlunk. Hanem az a mód, ahogy az életünket éljük. Gyermekei Önre függesztik a tekintetüket első számú példaképükként és szerepmodelljükként. Ha belegondol, ez nagy megtiszteltetés. Ezért is számít sokat, hogy mihez kezd, amíg szárnyai alatt cseperednek, mert ezzel nem csupán a gyerekeit formálja, de az ő gyerekeiket és az utánuk jövő generációkat is.” /Kevin Leman/

 

A valóságra nevelés alapjairól fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Nevelj az életre! című könyvről írt bejegyzések

A valóságra nevelés alapjaiKemény szeretet
A valóságra nevelés hét irányelveEgyedülálló szülők és mozaikcsaládok
Mi tegyünk jutalmazás és büntetés helyett?Hogyan legyen gyermeke legjobb barátja?