Kevin Leman: Péntekre boldog család

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2018

283 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Péntekre boldog család

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Családi csapatépítés 5 napban:

– kommunikáció

– kölcsönös tisztelet

– együttműködés

Fülszöveg

“Boldog család péntekre?

Mission: Possible.

Mit is jelent ez a küldetés, és hogyan teljesítheti?

Azt jelenti, hogy időt szánnak a családi együttlétre, ha csak egyetlen estét is hetente, amikor a mobiltelefonok a fiókba kerülnek, hogy senki ne zavarhassa Önöket. Közös családi beszélgetéseket jelent, ahol mindenkinek a véleménye számít, és mindenki meghallgatásra és bátorításra talál, akár egyetért vele a család többi tagja, akár nem. Azt jelenti, hogy bele tudnak helyezkedni egymás nézőpontjába, és őszintén megoszthatják a gondolataikat, érzéseiket és vágyaikat a feltétel nélküli szeretet és elfogadás légkörében.

Magyarán, a családi boldogság annyit tesz, hogy a csapat minden tagja vállvetve dolgozik azon, hogy mindannyian nyerjenek.”

/Kevin Leman/

Kevin Leman a védjegyévé vált praktikus bölcsességgel, sok történettel és humorral avatja be olvasóit a jól működő családi élet mikéntjébe: hogyan építsen olyan családi csapatot maga köré, amelyben a szülők és a gyerekek egyaránt jól érzik magukat, ahová szívesen mennek haza, ahol lazíthatnak és feltöltődhetnek, és kölcsönösen a legjobbat hozhatják ki egymásból.

A könyvben egy bónusz fejezet is található: a születési sor(s)rendről dióhéjban.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Péntekre új … sorozat

Kevin Leman híres amerikai pszichológus nemcsak azzal kecsegteti a szülőket, hogy a változás/változtatás lehetséges, hanem ez akár öt nap alatt megtörténhet, ha megfogadjuk a tanácsokat, amiket az egyes Péntekre új … címmel írodott könyvekben olvashatunk.

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

 

A szerző úgy építette fel javaslatait, hogy segítségükkel hétfőtől péntekig minden nap egy új lépést tehetünk a jobb szülő-gyerek kapcsolat felé, a jobb párkapcsolat felé, és a boldogabb családi élet felé.

A fenti listából mi csak az első hárommal foglalkozunk ezen a blogon, de azt gondolom, hogy akiknek szimpatikusak a szerző könyvei és gondolatai, nekik a többi könyv is tetszeni fog.

A Péntekre boldog család című könyv különleges a sorban, egyrészt mert nem péntekre új család címet viseli, másrészt pedig ebben a könyvben a másik négy könyv témája is benne van. Persze nem olyan részletesen és pontokba szedve olvashatjuk a tanácsokat, de Kevin Leman segítségével hétfőtől péntekig megújulhat a saját viselkedésünk, a családi életünk, a párkapcsolatunk, és a gyereknevelési vagy fegyelmezési stratégiánk. Utolsó és egyben bónusz fejezetként pedig megismerkedhetünk a szerző leghíresebb könyvének rövid kivonatával, a születési sorrend elméletével.

„Szívlelje meg a könyvben feltáruló alapelveket és tanácsokat, ültesse át őket a gyakorlatba, és élvezze fáradozása gyümölcsét egy életen át.” /Kevin Leman/

Összeségében tehát megállapíthatjuk, hogy a Péntekre boldog család című könyvben benne van Kevin Leman által képviselt filozófia alapja, akit valamelyik témakör jobban érdekel, annak pedig szeretettel tudom ajánlani a Péntekre új … sorozat megfelelő könyvét.

Személyes vélemény

A Péntekre boldog család című könyvet azért szereztem be, azért olvastam el, hogy bemutassam Nektek. Azt gondoltam, hogy ez a könyv illik a többi gyerekneveléssel foglalkozó könyv sorába, hiszen nagyon fontos témáról szól a címe alapján.

Amikor elkezdtem olvasni, akkor már túl voltam egyhuzamban négy Kevin Leman könyvön (Születési sor(s)rend, Péntekre új gyerek, Péntekre új tinédzser és Segítség, akaratos a gyerekem!) vagyis kellőképpen rá voltam hangolódva a szerző stílusára. Belelapozás után pedig kíváncsian vártam a szerző meglátásait a boldog család „küldetéssel” kapcsolatosan.

Egyáltalán nem csalódtam. A Péntekre boldog család egy remek könyv. Tele van biztatással, pozitív hozzáállással, szeretettel és humorral. Sőt a szerző segítségével tényleg elhiszi az ember, hogy képes jól, jobban csinálni a dolgokat. Az önbizalom ma minden szempontból hiánycikk a szülők körében, szóval szerintem a Péntekre boldog család című könyv üzenete nagyon is naprakész és hasznos.

„Boldoggá válhat a családi életünk hétfőtől péntekre? Hihetetlenül hangzik, nemde? Pedig így van. Ön képes öt nap leforgása alatt változtatni a családi életükön. … A Péntekre boldog család megmutatja, hogyan. A könyvben ecsetelt irányelvek térképet adnak a sikerhez.” /Kevin Leman/

Ajánlás

Nagy szeretettel tudom ajánlani mindenkinek a Péntekre boldog család című könyvet. A szerző szerint akkor is hasznos olvasmány lehet, ha még házasság előtt vagy gyerekvállalása előtt állunk, de akkor is sokat segíthet, ha már évek óta gyereket nevelünk, vagy akár nagyszülők vagyunk.

Kevin Leman szerint a boldog családi élet nem csak az álmunkban létezik. Mindenkinek van rá lehetősége, ha belevág és elkezd dolgozni érte.

„Megadathat ez a boldogság? De meg ám! Ez bizony Öntől függ. Ön lehet a családi boldogság kovácsa.” /Kevin Leman/

Nagyon értékesnek találom azt a gondolatot, hogy mi magunk tehetünk a boldogságért. Hiszen sokszor azt gondoljuk, hogy a jó dolgok csak úgy jönnek-mennek, a sors néha jót dob nekünk, néha nincs szerencsénk. Azt gondolom, hogy jó érzés tudni, hogy irányíthatjuk a dolgokat, és hogy van beleszólásunk.

A Péntekre boldog család című könyv arról szól, hogy a boldogság elérhető, megélhető dolog. Ha képesek vagyunk csapatként dolgozni, akkor együtt élvezhetjük egy boldogabb család örömeit.

„A családi boldogság annyi tesz, hogy a csapat minden tagja vállvetve dolgozik azon, hogy mindannyian nyerjenek.” /Kevin Leman/

A könyv felépítése

A többi Péntekre új … címmel kezdődő könyvhöz hasonlóan ebben a könyvben is Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök és Péntek fejezetekkel találkozhatunk, amiknek a végén otthoni átgondolásra szánt kérdéseket kapunk a szerzőtől, amik segítségével személyesebben és jobban elmélyedhetünk az adott témában.

Az ötnapos akcióterv után Dr. Leman válaszol rész következik, ahol ebben az könyvben a kérdések nem Ábécé sorrendben követik egymást, hanem az öt nap témaköreinek megfelelően válaszol a szerző az olvasók kérdéseire. Ezután pedig ahogyan feljebb már említettem Bónusz fejezetként a születési sorrend elméletével ismerkedhetünk meg röviden.

„Szóval mire vár még? A világ szélsebesen forog velünk. … Az élet valóban rövid. Mindannyiunknak ugyanúgy huszonnégy órából áll a napja. A lényeg az, hogy miként használjuk ki ezeket az órákat.” /Kevin Leman/

 

Kedvcsinálóként és elöljáróban pedig leírom Nektek a könyv legvégén található listát, ami a könyv teljes üzenetét foglalja össze. Ez egy fajta visszaszámlás, amely a boldog családi élethez vezet.

 

Péntekre boldog család tízes listája:

10. Azzal töltsék az idejüket, ami valóban számít! Minden más várhat.

9. A kapcsolatuk legyen az első, ne a tárgyak!

8. Arra fókuszáljunk, és azt ösztönözze, amiben gyermeke jó, és ne azt lesse árgus szemekkel, hogy mit csinál rosszul!

7. Bölcsen válassza meg a prioritásait, hosszú távra tervezve!

6. Ön legyen az első, akit saját magán nevet, és vigyen vidámságot a családi életükbe!

5. A legjobbat várja, és azt fogja kapni!

4. Ne szervezze ki gyermekeit! A legjobb ajándék, amit adhat nekik: jómaga!

3. Őrizze meg a nyugalmát, a válságos helyzetekben is!

2. Ne dédelgesse a sérelmeit!

1. Ne feledje, hogy a szavak, amelyeket a szeretteihez intéz, maradandó hatással vannak az életükre!

RAJT!

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Ha a könyvből csupán egyetlen gondolatot vinne magával, szeretném, ha az a következő lenne: hogy szerettei miként viszonyulnak Önhöz, az nagyrészt azon áll, hogy Ön miként szól hozzájuk. Pusztán azáltal, hogy változtat a szavain, képes változtatni a családi életükön.” /Kevin Leman/

 

A hétfői témáról fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem, hogy bemutassam Kevin Leman gondolatait a helyes kommunikációval kapcsolatosan!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Péntekre boldog család című könyvről írt bejegyzések

Hétfő – Válogassa meg a szavait!Csütörtök – A boldog párkapcsolat titkai
Kedd – ÖtösfogatPéntek – A boldog család
Szerda – Gyereknevelési tippek