Kevin Leman: Péntekre új gyerek

kép: Harmat Kiadó

Harmat Kiadó, 2013

287 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Péntekre új gyerek

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan változtasson gyermeke hozzáállásán és viselkedésén 5 nap alatt

 

Fülszöveg

Józan ész, humor és néhány egyszerű stratégia – ezt kínálja az előadóként és showmanként is népszerű pszichológus szerző a szülőknek.

Ötnapos akcióterve segít a mindennapos hatalmi játszmák és csatározások kiküszöbölésében, és felkészíti a szülőket arra, hogy gyermekeiket kölcsönös tiszteletre, szeretetre és felelősségérzetre neveljék.

„Gyermekeink bizony mind egy húron pendülnek. Azon mesterkednek, hogy az őrületbe kergessenek minket… De nekünk sem kell ám ölbe tett kézzel várnunk, míg célt érnek! Önnek bizonyára jó oka van arra, hogy kézbe vette ezt a könyvet. Örülne, ha egy-két dolog – vagy éppen minden – megváltozna az otthonában? A Péntekre új gyerek olyan akcióterv, amely garantáltan sikerre vezet. Ha követi a könyvben ismertetett egyszerű útmutatásokat, akkor elég mindössze öt nap, és jól nevelt gyermeket mondhat majd magáénak. És ami a legjobb, az itt vázolt stratégiát bárki elsajátíthatja!” – írja Dr. Leman.

 

Dr. Kevin Leman bestseller szerző, rádiós és televíziós személyiség, aki éleslátó és praktikus pszichológiai meglátásaival tanulságos és derűs perceket szerez olvasóinak és hallgatóságának világszerte.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Kevin Leman könyvek

Legutóbb foglalkoztunk a Születési sor(s)rend című könyvvel, ami nem nevezhető elsősorban szülőknek szóló könyvnek. Van benne gyereknevelésről is szó, de főleg önismereti témákat és kérdéseket feszeget.

Most belevágunk Kevin Leman amerikai pszichológus valóban gyermekneveléssel foglalkozó könyveibe. A Péntekre új… című könyvek jönnek majd egymás után:

Azt gondolom, hogy mindegyik cím nagyon érdekes és különleges könyvről árulkodik. Hiszen Kevin Leman szerint mindhárom esetben elég egy ötnapos akciótervet „véghez vinni” és akkor simábban fognak menni a dolgok.

Természetesen a szerző sem gondolja úgy, hogy hétfőtől péntekig meg lehet váltani a világot. Viszont a nem túl szerény véleménye szerint és a tapasztalatai alapján, az ő általa bemutatott módszerrel rövid távon tuti biztos segíteni lehet az otthoni problémákon.

„Ez a könyv meghozza a varázslatos fordulatot, amire áhítozik. … Ez a könyv lesz a válasz az imáira. Ígérem.” /Kevin Leman/

Mit vár el ez a könyv a szülőktől?

Bizony. Bizony. Akik eddig abban reménykedtek, hogy Kevin Leman módszere valami instant szer vagy vitamin, amit be lehet adni a gyereknek, vagy valamiféle programozási nyelv, ami megkönnyíti a gyereknevelést, azokat sajnos ki kell ábrándítanom. Egyáltalán nem erről van szó.

„Nem kertelek. Nagy munka vár Önre, ráadásul rövid idő áll rendelkezésére.” /Kevin Leman/

A szerző már a tartalomban és a bevezetőben is hangsúlyozza, hogy az ötnapos módszere csak akkor fog működni, ha a szülő hajlandó változtatni, kiállni magáért és ellátni szülői kötelességét.

„Ha hisz abban, hogy szülőként Ön áll a kormányrúdnál, ez a könyv Önnek szól. …Ha nem adja fel, ígérem meglesz a jutalma.” /Kevin Leman/

A Péntekre új gyerek című könyvben egyáltalán nem kertel a szerző, leírja, hogy akkor szól Önnek ez a könyv, ha tényleg rászánja a kellő energiát. A belefektetett munkának viszont meg lesz a gyümölcse: Kevin Leman szerint az általa összeállított módszer garantáltan működik, és akár minden helyzetben alkalmazható.

„A gyerekneveléshez nem kell doktori fokozat. Nem kell milliomosnak lenni hozzá. Önnek minden a rendelkezésére áll ahhoz, hogy jó szülő legyen. Birtokában van a legfontosabb titoknak: gyermeke azt szeretné, ha Ön elégedett lenne vele.” /Kevin Leman/

 

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

 

A szerző kifejti azt is, hogy lehet, hogy lesznek olyan részek a könyvben, amik nem fognak tetszeni. Lesznek olyan tanácsok, amiket nehezen fogunk tudni megfogadni szülőként, mert mondjuk nem a mi stílusunk, vagy még nem reagáltunk így soha gyermekünk viselkedésére, vagy azt gondoljuk, hogy ezzel megsértjük a zsenge lelkivilágát. Kevin Leman nagyon határozottan állítja, hogy ha az ember követi a Péntekre új gyerek című könyv utasításait, akkor akár öt nap alatt is el lehet érni, hogy a gyermek helyesen viselkedjen. Ne féljünk változtatni és keményebbek lenni, ha szükséges, emeli ki a szerző.

„Az Ön kezében van a varázspálca, amivel változtathat gyermeke gondolkodásmódján és viselkedésén. Ehhez pedig arra van szükség, hogy olyan szülővé váljon, amilyen mindig is lenn akar. Csak határozza el, hogy a sarkára áll, és mostantól szülő lesz, nem palimadár. Adjon nekem egy hetet, hogy változtassak az Ön gondolkodásán és viselkedésén, és el fog ámulni, mikor majd saját szemével látja, mire képes!” /Kevin Leman/

Személyes vélemény

Amikor először találkoztam a Péntekre új gyerek címmel eléggé szkeptikus voltam, hogy mégis milyen „csodaszert” talált már fel megint valaki, amivel jó be lehet etetni a népet. Azon morfondíroztam, hogy vajon milyen módszert oldhat meg minden problémát öt nap alatt.

Amikor kezembe vettem Kevin Leman könyvét, beleolvasgattam és továbbra is problémáim voltak vele. Ennek ellenére meg volt bennem a kellő kíváncsiság és nyitottság, hogy elkezdjem olvasni, és nem bántam meg.

A Péntekre új gyerek című könyv első oldalain van egy teszt, ami előre vetíti a könyv témaköreit. A szerző szerint, ha bármelyik pont érinti a családunkat, akkor érdemes belevágni az olvasásba.

Miután kitöltöttem ezt a tesztet, már magaménak éreztem a könyvet, hiszen felkeltette az érdeklődésemet. Voltak olyan témakörök megnevezve, amikkel már évek óta küzdünk a gyerekekkel kapcsolatosan, így minden hasznos tanács érdekelt.

„Ha a fenti problémák bármelyike ismerősen cseng, és Ön akár egyetlen kérdésre is igennel válaszolt, akkor nemcsak, hogy tanácsos elolvasnia ezt a könyvet, de le sem szabad tennie a kezéből.” /Kevin Leman/

Azt el kell mondanom, hogy a szerző amerikai, néhol pökhendi stílusa nem tetszett annyira. Azt viszont el kell ismernem, hogy érti a dolgát, és tényleg gyakorlatias és hasznos tanácsokat gyűjtött össze könyvében, ami szerintem sok szülőnek segíthet elindulni a változás útján.

Mi személy szerint kijelöltünk egy visszatérő és eléggé idegesítő problémát, amit Kevin Leman akcióterve szerint próbálunk megoldani, aztán meglátjuk majd, hogy mi sül ki belőle. Csodák csodájára komoly előre lépéseket tettünk az ügyben a szerző tanácsai alapján. Személyesen tudom alátámasztani, hogy a Leman-féle stratégia működik a gyakorlatban is.

Ajánlás

Ahogyan már korábban leírtam Kevin Leman nem kertel, kőkeményen megmondja a szülőknek a tutit és nem habozik lerántani a leplet a liberális nevelés hibáiról és az általa okozott komoly problémákról. Ami saját elmondása szerint pszichológusként később jövedelmező lehet számára, amikor hozzá fordulnak segítségéért a szülők gyermekük kiakasztó viselkedése miatt.

„Ha azt várja tőlem, hogy másfél éven keresztül fogom a kezét, amíg Ön újra meg újra elpanaszolja a problémáját, ám eközben egy lépést sem tesz azért, hogy változtasson rajta, akkor nem én vagyok az Ön embere. Ha viszont hajlandó szembenézni a tényekkel, és elszánta magát, hogy változtasson a dolgok menetén az egész család érdekében, akkor jó helyen kopogtat.” /Kevin Leman/

Ennek tükrében én is olyan anyukáknak és apukáknak tudom ajánlani a Péntekre új gyerek című könyvet, akik érzik magukban az erőt és elszántságot a változtatáshoz, illetve akik nyitottak a szerző stílusára és mondanivalójára.

Fontos kiemelni, hogy Kevin Leman nem találta fel a spanyolviaszt, inkább a realitások talaján igyekszik értelmezni a gyerekek viselkedését és a szülő-gyerek kapcsolatot. A Péntekre új gyerek című könyv ésszerű, gyakorlatias és tudatos akciótervet mutat be az olvasóknak. A szerző szerint nem lesz az összes tanács mindenkinek az ínyére. Viszont szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a felvázolt módszer egyáltalán nem szeretetlen, tiszteletlen, fenyegető vagy basáskodó a gyerekkel szemben.

„A Péntekre úgy gyerek azért íródott, hogy felvértezze Önt a praktikák egész arzenáljával, melyekkel anélkül nyerhet csatát, hogy ártana gyermekének.” /Kevin Leman/

A könyv felépítése

Hosszas bevezető után a szerző Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök és Péntek címmel ellátott fejezetekben mutatja be nekünk a módszer lényegét. Kevin Leman tanácsa az, hogy mindegyik fejezet elolvasására hagyunk egy napot. Ízlelgessük a szerző meglátásait, beszélgessünk róluk párunkkal és másnap menjünk tovább a következő fejezetre.

Miután ezzel meg vagyunk, jöhetnek a konkrét tervek. A Péntekre új gyerek című könyv második felében (a könyv kétharmadában) közel 100 témában kaphatunk tanácsokat a szerzőtől, hogy merre induljunk el. Kevin Leman szerint itt már nem kell követnünk a sorrendet. A könyv levégén található tárgymutatóban kedvünkre keresgélhetünk a minket legjobban érdeklő témák között.

„Vágjon hát bele terve megvalósításába! Legyen tántoríthatatlan! … Ez nem kvantumfizika. Bármelyik szülő képes rá. Gyermekeinek szükséges van rá, hogy Ön a tettek mezejére lépjen, és a családi életük olyanná váljon, amilyennek lennie kell – otthonuk pedig olyan hellyé, amelyet szeretet, tisztelet és felelősségérzet jellemez.” /Kevin Leman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„És itt jön a lényeg, amiről nem szabad megfeledkeznie: amit gyermeke egy adott pillanatban gondol Önről, az nem feltétlenül határozza meg egy életre az Önről alkotott véleményét. Ha képes megőrizni a nyugalmát, ha következetesen viselkedik, és tartja magát ahhoz, amit mond, akkor el fogja nyerni gyermeke tiszteletét és bizalmát. De ez persze nem megy egy csapásra.” /Kevin Leman/

 

Az ötnapos akciótervről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Péntekre új gyerek című könyvről írt bejegyzések

Ötnapos akcióterv