Kevin Leman: Péntekre új tinédzser

kép: Harmat kiadó

Harmat Kiadó, 2017

261 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Péntekre új tinédzser

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Hogyan válhat a flegma és dacos kamaszból felelősségteljes fiatal mindössze 5 nap alatt

 

Fülszöveg

Felismeri ezt a személyt?

    • Háromliteres tálból lapátolja magába a gabonapelyhet.
    • A szobája olyan, akár egy szemétdomb… mármint a jobb napokon.
    • Háromszor átöltözik még reggeli előtt.
    • Ha a vállvonogatás olimpiai versenyszám lenne, aranyat nyerne.

Talált, süllyedt! Ön egy tinédzserre él egy fedél alatt!

“A Péntekre új tinédzser segítségére lesz abban, hogy gyermekei mellett álljon, és megtöltse a hátizsákjukat mindazzal, amire csak szükségük lehet az életben, úgymint becsületesség, tisztelet, felelősségérzet, önuralom, magabiztosság – otthon, az iskolában, és felnőtt fejjel egyaránt” – ajánlja könyvét dr. Leman.

A pszichológus szerző a tőle megszokott humorral és praktikus bölcsességgel szól azokról az égető kérdésekről, amelyek a tinédzserek szüleit foglalkoztatják.

A könyv gyakorlatias pszichológiai meglátásokkal, hathatós tanácsokkal, valamint húsba vágó témát tartalmazó útravalóval segít a szülőknek abban, hogy:

    • elnyerjék tinédzserük tiszteletét,
    • egészséges határokat és hatékony irányelveket szabjanak,
    • szót értsenek a “hagyjál” generációval,
    • visszájára fordítsák az önző viselkedést,
    • magabiztosan navigáljanak át a kritikus éveken.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

Péntekre új gyerek folytatása

Az előszóból megtudhatjuk, hogy a Péntekre új gyerek című könyv megjelenése után a szülők szerették volna, ha megszületik a könyv folytatása is, ami a kamaszokkal és a kamaszkori problémákkal foglalkozik.

Kevin Leman élt a lehetőséggel, és írt egy könyvet a tinédzser évekről és azokról a szerinte fontos dolgokról, amik segítségével öt nap alatt javulhat a szülő és a kamasz kapcsolata.

Egyáltalán nem könnyű egy tinivel egy házban élni, viszont a szerző csak biztatni tud bennünket:

„Ha követi a könyvben lefektetett alapelveket, azzal megalapozza a tekintélyét, kivívja gyermekei tiszteletét, utat mutat nekik, és tudni fogja, mikor mit tegyen.” /Kevin Leman/

A Péntekre új tinédzser című könyvben Kevin Leman saját tini évei alatt, pszichológus praxisa által és apaként átélt élményei során összegyűjtött tudását szeretné átadni nekünk. Azt gondolom, hogy nagyon őszinte és hiteles olvasmányt tarthat a kezében az olvasó.

Kevin Leman feleségével 5 gyermeket neveltek fel. Közülük a könyv szerint már csak az utolsó tekinthető kamasznak a Péntekre új gyerek című könyv amerikai megjelenésekor (2011). Azt gondolom, hogy ha a szerző pszichológus hivatását félretesszük, akkor is sok dolgot mesélhet nekünk a kamaszkorról.

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

A tinédzserkor

„Ha kézbe vette ezt a könyvet, akkor bizonyára beköszöntött otthonukban a Nagy Metamorfózis kora, vagyis a gyermeke 11 és 19 éve kora közötti zaklatott és kritikus évek.” /Kevin Leman/

A Péntekre új tinédzser című könyvből megtudhatjuk, hogy a szerző azért nevezi ezt a kort kritikusnak, mert szerinte ezek az évek kihatással lesznek a gyermek életének hátralévő részére, vagyis nem kis dologról van szó. A gyerekek pillanatok alatt felnőnek, és bármennyire bízunk benne, kevés időnk van megtanítani nekik mind azt, amit szeretnénk.

Kevin Leman szerint sok szülő elfelejti a saját kamaszéveit, amikor a gyermeke tini lesz. A szerző arra hív Bennünket, hogy merengjünk el egy kicsit a saját gyermekkorunkon: a divaton, a hajviseleten, a zenei stíluson és a szófordulatokon. Mi magunk is számtalan módon megleptük és idegesítettük szüleinket, és igenis vannak hajmeresztő történeteink, amikről egyáltalán nem tudtak, vagy talán még ma sem tudnak.

„A tinédzserek világában minden porszem akkorának látszik, mint egy hegy. Minden kínos megjegyzés duplán, sőt triplán kínos. … A kamaszok többsége mintha hullámvasúton élné az életét.” /Kevin Leman/

Ha azt gondoljuk, hogy a kamaszévekben a gyerekeknek már nincs szükségük a szüleikre, akkor hatalmasabbat már nem is tévedhetünk, figyelmeztet minket Kevin Leman könyvében.

A szerző arra a hívja a szülőket, hogy legyenek azok a biztos vezetők, akikre gyermeküknek szüksége van a felnőtté válás útján. Legyenek azok, akik mutatják az utat, anélkül, hogy kényszerítenék vagy nyüstölnék őt. Hogyan kell ezt csinálni? A Péntekre új tinédzser című könyvből megtudhatjuk.

Ajánlás

A Péntek új tinédzser valóban a Péntekre új gyerek című könyv folytatása. Ezért azoknak a szülőknek, akik olvasták az első könyvet, szerintem tetszeni fog a második is. A szerző közvetlen, őszinte és humoros stílusa változatlan. A tanácsok ebben a könyvben is szépen felépítettek és gyakorlatiasok.

Azoknak az anyukáknak és apukáknak, akiknek már kamasz gyermekük van, nyugodtan átugorhatják a Péntekre új gyerek című könyvet. Hiszen ti nemcsak a partvonalról figyelitek az eseményeket, hanem ezerrel benne vagytok a tinédzser évek hormonális hullámvasútjába, ahogy Kevin Leman jellemzi ezt a kort. Valószínűleg benneteket inkább a gyakorlatban alkalmazható tanácsok és ötletek érdekelnek a legjobban.

Sok kamaszkorról szóló könyv található a piacon, én személy szerint nem sokat olvastam még, viszont azt gondolom, hogy a Péntekre új tinédzser című könyvvel nem lehet mellé lőni. A szerzőn végig érezni lehet, hogy tudja, hogy miről ír. A tanácsai hasznosak és kivitelezhetőek. Ezenkívül, ha betarjuk a könyvben olvasható lépéseket, akkor Kevin Leman garantálja sikert:

„Azt is garantálom, hogy röpke öt nap múlva úgy fogja érezni, mintha tinédzserét kicserélték volna. Megváltozik a hozzáállása, a viselkedése, és olyan jellemet ölt magára, amellyel igazán elégedett lehet, és amely egy életen át kitart. Kamasz fia/lánya családjuk tisztelettudó, együttműködő tagja lesz.” /Kevin Leman/

Mi kell ehhez a gyors sikerhez? Sajnos ki kell ábrándítanom az érdeklődőket: nem a tininek kell először megváltoznia, hanem a szülőknek és az ő hozzáállásuknak, hangsúlyozza a szerző.

„Az, hogy gyermekéből milyen tinédzser lett mára, annak tudható be, hogy Ön hogyan viselkedett szülőként az elmúlt években, és hogyan kezelte a családban felmerülő helyzeteket.” /Kevin Leman/

Kevin Leman tehát nem kertel, felhívja a szülők figyelmét a felelősségre, viszont azt is kiemeli, hogy van rá mód, hogy változzanak a dolgok, ha az anyukák és apukák eléggé elhivatottak, következetesek és kitartóak.

„Ha péntekre egy megújult kamaszt szeretne maga mellett tudni, a szabályoknak változniuk kell, méghozzá előzetes figyelmeztetés nélkül.” /Kevin Leman/

A Péntekre új tinédzser című könyv szerint ez a változás akár már öt nap alatt bekövetkezhet.

Személyes vélemény

A mi családunkban még nincs kamasz gyerek. Viszont a legidősebb csemetével már közel vagyunk a Nagy Metamorfózis korához.

Az, hogy kezembe vettem a Péntekre új tinédzser című könyvet, az elsősorban azért történt, mert szerettem volna bemutatni Nektek. Ennek ellenére be kell vallanom, hogy olvasás közben magával ragadott.

Néha a múltban éreztem magam. Visszaemlékeztem a saját tini koromra és így helyeseltem a szerző meglátásait. Néha fogtam a fejemet, amikor arra gondoltam, hogy mi vár még ránk. Máskor pedig áldottam Kevin Leman bölcsességeit, hiszen tudtam, hogy egyszer majd nagy segítségemre lesz ez a könyv.

Szóval még nem nyomják a vállamat tinikkel kapcsolatos gondok, viszont a világ gyors fejlődése megrémiszt. Egyszer azt szeretném, ha sohasem nőnének fel a gyerekeim, máskor pedig már alig várom, hogy lássam őket felnőni. A saját kamaszkoromból kiindulva nehezen látom még, hogy hol van a középút a szabadság, a békés terelgetés, a szigorú szabályok lefektetése és a cinkosság között.

Azt gondolom, hogy azoknak a szülőknek, akik bizonytalanok, Kevin Leman könyve hatalmas segítség lehet. Én személy szerint biztosan még sokat fogom forgatni ezt a könyvet, ha eljön az ideje.

A könyv felépítése

A Péntekre új tinédzser című könyv fejezeteinek címe az ötnapos akciótervre épülnek: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök és Péntek. Ezeket gyorsan el lehet olvasni és így hamar megismerkedhetünk a Kevin Leman féle módszer alapjaival. A komoly munka ezután következik: A szerző tanácsaival és ötleteivel igyekszik segíteni nekünk, de a változást nekünk kell véghez vinni.

„A titok abban rejlik, hogyan keveri a szülői kártyáit. Minden ütőkártya az Ön kezében van, mivel jóval nagyobb szerepe van tinédzsere életében, mint gondolná, vagy csemetéje bevallaná.” /Kevin Leman/

A könyv második felében 65 olyan témakörrel találkozhatunk, ami a szerző szerint a legjobban érdeklik a kamaszok szüleit. Ezek a témakörök abécé rendben követik egymást és egy tárgymutató segítségével keresgélhetünk köztük.

 

Kevin Leman „kipróbált és verhetetlen stratégiát” ajánl az olvasok figyelmébe, segítségével az anyukák és az apukák olyan szülők lehetnek, amilyenek mindig szerettek volna lenni. Legalább is a szerző ezt ígéri nekünk.

„A Péntekre új tinédzser segítségére lesz abban, hogy gyermekei mellett álljon, és megtöltse a hátzsákjukat mindazzal, amire csak szükségük lehet az életben.” /Kevin Leman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A változás Önnél kezdődik, és az elszántsággal, amellyel változtatni akar. Kétségtelen, hogy Ön idősebb és tapasztaltabb a gyermekénél, de a nevelésben minden a kapcsolaton áll vagy bukik. Fogja fel úgy, mintha egymáshoz kötözve kellene célba érni: csak olyan messzire jutnak, amennyire a kapcsolatuk engedi.” /Kevin Leman/

 

A kamaszokra specializált ötnapos akciótervről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Péntekre új tinédzser című könyvről írt bejegyzések

Ötnapos akcióterv a kamaszkorban