Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem!

kép: Harmat Kiadó

 

Harmat Kiadó, 2017

235 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Segítség, akaratos a gyerekem!

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A belső borítón az alábbi címkiegészítést olvashatjuk:

Hogyan neveljük erős akaratú gyermeket hatalmi harcok nélkül!

 

Fülszöveg

Hangos, agresszív, temperamentumos vagy épp csöndes és érzékeny, makacs vagy manipulatív – bármelyik típust is képviselik, az erős akaratú gyerekek nagy kihívást jelentenek szüleiknek. A könyvből megtudhatjuk, hogyan válhat az erős akaratú gyerek akarnokká, és mi készteti arra, hogy hatalmi játszmát provokáljon. Leman tanácsai segítenek a szülőknek, hogy a gyermekükben munkálkodó erőt pozitív irányba tereljék, és elkerüljék a mindennapos küzdelmeket és hatalmi harcokat.

A Segítség, akaratos a gyerekem! felfedi Ön előtt:

    • ki is az Ön erős akaratú gyermeke – mert nem feltétlenül az, amelyikükre gondolna,
    • miért teszi gyermeke, amit tesz, és mi köze mindennek a genetikához és a környezethez,
    • miről is szól az ő sajátos forgatókönyve, amely kulcsot ad a viselkedéséhez.

Továbbá segít Önnek, hogy

    • megértse akaratos gyermekét úgy, ahogyan azelőtt soha,
    • olyan nyelven szóljon hozzá, amelyet mindketten értenek,
    • pozitív mederbe terelje gyermeke felgyülemlett energiáit,
    • megadja számára az összetartozás és az elfogadás érzését,
    • távlataiban lássa a dolgokat, amire szülőként olyan nagy szüksége van.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Kevin Leman nemzetközi hírű pszichológus, rádiós és televíziós személyiség, valamint előadó, aki éleslátó, gyakorlatias meglátásaival tanulságos és derűs perceket szerez hallgatóságának világszerte, olvashatjuk a könyvben.

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

 

A Harmat Kiadónál több könyvének magyar fordítása megjelent már. Mi a következőkkel foglalkozunk itt az Anyacipő Blogon:

Szépen haladunk sorban a fenti lista szerint. Az első háromról már írtam Nektek, most a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvet szeretném a figyelmetekbe ajánlani.

Milyen egy akaratos gyerek?

Kevin Leman szerint azoknak a szülőknek, akik egy házban élnek egy akaratos gyerekekkel, nekik nem kell bemutatni, hogy mikre képes egy ilyen csemete és milyen eszközöket képes bevetni annak érdekében, hogy elérje, amit akar.

„Minden családban akar egy erős akaratú gyerek.” /Kevin Leman/

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben a miértekre keresi a választ a szerző. Szeretné, ha a szülők jobban megértenék, hogy hogyan alakulhattak ki a mindennapos hatalmi harcok a családban, hogy milyen belső erők mozgatják az ilyen gyerekeket, és hogy hogyan lehet kiaknázni az ilyen gyermekekben lévő energiákat.

„Az akaratosság sokfelől eredhet és sokféleképpen nyilvánulhat meg, de a gyermekére, Önre és az egész családra tett hatása ugyanaz.” /Kevin Leman/

A szerző kifejti nekünk, hogy sokszor a szülők generálják a hatalmi játszmákat a gyermekükkel már egészen kicsi kortól kezdve. Ezért fontos, hogy megértsük, hogy a gyerekek kihasználják a mi gyengeségeinket, és képesek megtanulni azokat a viselkedési mintákat, amikkel elérhetik, amit akarnak.

„Mi jár ilyenkor a gyerek fejében? Hé, ez beválik. Ha kitartóan kötöm az ebet a karóhoz, megkapom, amit akarok.” /Kevin Leman/

Mit tehetünk?

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvben tényleg hasznos és gyakorlatias tanácsokat kaphatunk a szerzőtől, hogy mit tehetünk szülőként, amikor hatalmi harcba kerülünk gyermekünkkel.

„Éppen ezért most van itt az ideje, hogy pozitív mederbe terelje erős akaratú csemetéje energiáit. Hiszen a hatalmi játszmák csak addig folytatódnak, amíg a kívánt eredménnyel járnak.” /Kevin Leman/

A könyvben lévő tanácsok segítségével a gyermekben rejlő hatalmas belső erőt jó szolgálatba állíthatjuk. Kevin Leman garantálja a sikert, ha kitartunk, következetesek vagyunk és álljuk a sarat.

„Ön, kedves szülő, gyermeke méltó partnere. Hiszen egy nagy hatalmú gyereket nem a véletlen teszi azzá, aki … hanem a szülei. A jó hír viszont, hogy kellő elszántsággal és kitartással helyes mederbe terelheti a gyermekében munkáló erőt.” /Kevin Leman/

Ajánlás

Azt gondolom, hogy a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv valóban egy segélykiáltásra adott válasz. Szerintem azok a szülők, akik ezt a könyvet a kezükbe veszik, nem véletlenül választják ezt, hanem a mindennapos hatalmi harcok keserűségei viszik rá őket erre.

Véleményem szerint ez a könyv nem könnyű olvasmány, és most nem arra gondolok, hogy bonyolult a nyelvezete vagy tudományos értekezés. Hanem arra, hogy Kevin Leman teljes újra definiálásra hív Bennünket, szerinte újra kell gondolnunk az eddigi gyereknevelési stratégiánkat és módszereinket, ahhoz, hogy változást érjünk el. Ez pedig egyáltalán nem könnyű, főleg, ha fáradt az ember és rövid távon egyszerűbb beadni a derekunkat.

„Vannak az életben leckék, amelyeket jobb előbb megtanulni, mint később. Ilyen például ez: „Nem kaphatsz meg bármit, amit csak akarsz, amikor csak akarod. Nem körülötted forog a világ” /Kevin Leman/

Remélem, hogy eljut ez a könyv azokhoz a szülőkhöz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá, de nem csak nekik tudom ajánlani. Azt gondolom, hogy minden családban vannak olyan pillanatok és élethelyzetek, amikor elveszítjük az irányítást, és ha nem vagyunk eléggé szemfülesek máris hatalmi játszmába kerülünk egy akaratos gyerekkel, főleg, ha már kamaszokról van szó.

A Segítség, akaratos a gyerekem! című könyv legnagyobb erőssége az, hogy a tanácsok nem arról szólnak, hogy hogyan alázzuk meg a gyermeket, vagy basáskodjunk felette. Kevin Leman végig szem előtt tartja a pozitív szülő-gyerek kapcsolatot és az elfogadást. Módszerének lényege a történetek újra játszása, a felelősségvállalás megtanulása és az energiák megfelelő kiaknázása.

„A változás nemcsak, hogy lehetséges, de nagyon is esélyes, ha erős akaratú gyerekről van szó. Nem kell hozzá más egy olyan ember, mint Ön, aki hisz a gyermekeiben, és segít a bennük rejlő erőt pozitív mederbe terelni, hogy meg se álljanak, amíg célt nem érnek. És akkor messzire jutnak. Figyelje csak meg.” /Kevin Leman/

Személyes vélemény

Rám nagy hatással voltak a könyvben olvasható tanácsok, és a jövőben többször tervezem forgatni Kevin Leman írását. Hiszen a mi családunkban is meg vannak a hatalmi játszmák és sokszor érzem úgy, hogy sarokba vagyok szorítva, ekkor pedig nem a leghelyesebb döntést hozom. Persze nem gondolom, hogy tökéletes szülőknek kellene lennünk, én teljesen megelégednék az elég jó szülővel is. Kevin Leman könyve felnyitotta a szememet és erőt adott ahhoz, hogy a sarkamra álljak, ha kell.

Nálunk most a legsarkalatosabb probléma a reggeli készülődés és elindulás. Remélem Kevin Leman tanácsai segítenek majd nekünk felülkerekedni ezeken a mindennapos huzavonákon. Ha gondoljátok majd írok Nektek arról, hogy hogyan sikerült!

Arra biztatlak Benneteket, hogy akik úgy érzik, hogy elvesztették a gyeplőt, azok bártan és kellő nyitottsággal olvasgassátok a Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvet. Merítsetek belőle önbizalmat és merjetek változtatni! Kevin Leman szerint meg lesz ennek a gyümölcse.

„Gyermeke boldogulásának Ön a kulcsa, kedves szülő. … Váljon hát olyan szülővé, amilyenre gyermekének szüksége van.” /Kevin Leman/

 

Ha tetszenek Kevin Leman gondolatai a nevelésről, akkor nagy szeretettel tudom Neked ajánlani a szerző Nevelj az életre! című könyvét, ami a valóságra nevelés filozófiáját mutatja be részletesen!

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„Csakúgy, mint egy jó receptnek, a gyereknevelésnek is meg vannak azok az alapvető összetevői, amelyek szükségesek a kívánatos eredményhez:

-bátorítás, de nem ajnározás

-fegyelmezés, de nem büntetés

-szabályok, de nem kinyilatkoztatások vagy parancsok

-kegyelem a múlt felhánytorgatása helyett” /Kevin Leman/

A hatalom sokféle formát ölthet. Erről fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Segítség, akaratos a gyerekem! című könyvről írt bejegyzések

Nagyhatalmú gyerek típusokMúlt és jövő
Gének és a környezetEddig és ezután
Miért rosszalkodnak a gyerekek?