Kevin Leman: Születési sor(s)rend

kép: Harmat Kiadó

 

Harmat Kiadó, 2014

323 oldal

A kiadó honlapján a könyvről még több infót megtudhatunk és bele lehet olvasni pár oldalba:

Harmat Kiadó – Születési sor(s)rend

 

A könyv a kiadó honlapján kapható, illetve a nagy könyvesboltok kínálatában is megtalálható. Ezenkívül használtan, antikváriumban vagy a könyvtárban biztosan beszerezhető, ha valakinek felkeltette az érdeklődését.

 

A borítón az alábbi címkiegészítés olvasható:

Személyiségünk születési sorrendünk tükrében

 

Fülszöveg

„Töprengett már azon, hogy miért éppen úgy viselkedik és cselekszik, ahogy szokott – mintha csak bele lenne programozva? Hogy minek alapján választott hivatást? Hogy milyen személyiségtípus vonzza a párválasztásban (és valóban az illik-e Önhöz leginkább)? Miért találja magát újra és újra a békeközvetítő szerepében? Vagy miért érzi nap mint nap úgy, hogy sosem lehet elég jó? A válasz mindezen kérdésekre a születési sorsrendben keresendő.” – állítja a könyv szerzője, aki több mint harmincöt éves tanácsadói pályafutása során családok ezreinél követte nyomon a születési sorrend dinamikáját.

A születési sorban elfoglalt helyünk alapvetően meghatározza, hogy olyanná váltunk, amilyenek ma vagyunk. A szerző hangsúlyozza, hogy a születési sorrend által valószínűsített tendenciák és személyiségjegyek csupán irányjelzők, amelyeket számos egyéb tényező befolyásol és módosít, ám akárhová is érkeztünk a sorban, ez a pozíció számtalan módon rányomja a bélyegét az életünkre.

A “Születési sorsrend” könnyed és szórakoztató, mégis informatív olvasmány, amely humorral és sok példával fűszerezve ad támpontot önmagunk és családtagjaink jobb megértéséhez, a harmonikusabb párkapcsolathoz, az elsőszülött, középső vagy épp legkisebb gyerekek neveléséhez, és ahhoz, hogy jobban eligazodjunk a kapcsolatok útvesztőjében az élet minden területén.

 

Értékelés és személyes tapasztalat a könyvvel kapcsolatban

A szerzőről

Dr. Kevin Leman nemzetközi hírű pszichológus. Számtalan előadást tart világszerte, illetve rádiós és televíziós műsorokban is felkérik szakértőnek.

Kevin Leman – kép: Harmat Kiadó

 

A Harmat Kiadó honlapján kiderül, hogy számtalan könyve jelent meg magyarul az elmúlt 8 évben:

A listából látszik, hogy Kevin Leman főterületei a gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás és az önismeret fejlesztése. Ha beleolvastok az egyes könyvek leírásába, akkor hamar kiderül, hogy mindegyik nagyon gyakorlatias olvasmány, ami segíthet jobban megismerni önmagunk, párunk és gyermekünk viselkedését.

A felsoroltak közül mi az első hattal fogunk foglalkozni, de szerintem, akinek szimpatikus Kevin Leman stílusa, azoknak a többi könyve is tetszeni fog.

Olvasgattam pár kritikát szerző könyveiről és mindegyik kiemeli az író jó humorát és könnyed stílusát. Viszont azt is leírják, hogy nagyon amerikai stílusú, vagyis nem mond elképesztő újdonságokat mégis hatalmas, sziporkázó körítéssel adja elő. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a születési sorrend elmélete mindegyik könyvében hangsúlyos szerepet kap.

A Péntekre új … című könyvek egyszerű, ötlépcsős stratégiákat fogalmaznak meg az olvasónak arról, hogy hogyan lehetne az emberi kapcsolatokat rövid távon pozitív irányba megváltoztatni. Itt sem kell csodára számítani, viszont összeszedett és hasznos tudást kaphatunk a szerzőtől.

Hogyan találkoztam a Születési sor(s)rend című könyvvel?

Én személy szerint egy négy gyermekes család második gyermekeként születtem, akinek a „testvérfajtákból” csak nővére nincsen. Férjem elsőszülött a maga családjában és ezután négy húga született. A négy gyermekünk közül az első kettő kislány, a második kettő kisfiú.

Ezenkívül a baráti társaságainkban is sokan vannak több gyerekes családokból. Így az eddigi életünk során rengeteg tapasztalatunk gyűlt össze arról, hogy az egyes családformációkból milyen személyiségű és habitusú emberek nőttek fel. Persze távol álljon tőlem, hogy eleve skatulyázzam az embereket, de a születési sorrend kérdése már egészen korán elkezdett érdekelni, illetve a saját bőrömön megtapasztaltam az egyes pozíciók előnyeit és hátrányait.

Ezekután, amikor először, már szülőként találkoztam Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvével hamar beszereztem és nagyon gyorsan ki is olvastam, amennyire persze a gyerekek mellett jutott erre időm.

Személyes vélemény

A Születési sor(s)rend című könyv olvasása számomra egy nagyon komoly időutazás és önismereti munka volt. Igazából nem is tudom megmondani Nektek, hogy ez a könyv önismereti témájú vagy inkább gyerekneveléssel foglalkozó írás. Én rengeteget tanultam belőle magamról, a férjemről, a testvéreimről, a rokonaimról, a barátaimról és a gyerekeimről is.

Voltak, amikben nem értettem egyet a szerzővel, viszont ő ezt sohasem várta el tőlem. Mindig úgy fogalmazott, hogy abba belefért az én tapasztalatom is. Ő maga is elismerte, hogy vannak kivételek és egyedi esetek.

„A születési sorrend határozottan működik. … Megvannak a maga szabályai, és éppúgy a kivételek is, amelyek erősítik a szabályt.” /Kevin Leman/

Én hiszek a születési sorrend elméletében, annak jelentőségében és igyekszem tudatosítani a számomra fontos információkat. Hiszek abban, hogy ennek a segítségével jobb kapcsolatom lehet a szüleimmel, a testvéreimmel, a férjemmel és a barátaimmal és ami nagyon fontos, jobb szülő lehetek. Hiszen, ha ismerem a lehetséges változókat, akkor kiaknázhatom az előnyöket és odafigyelhetek a hátrányokra.

„Ha sikerül megfejtenie a születési sorrendben elfoglalt helyét, valamint a szeretteiét is, azzal jókora előnyre tesz szert az életnek nevezett játékban.” /Kevin Leman/

A kedvenc részeim a könyvben azok az személyes élmények voltak, amikor Kevin Leman random tesztelte az emberek születési sorrendben betöltött helyét, vagy amikor előadásai során a jelenlévőkkel tette ugyanezt. Természetesen ezeket a történeteket azért írta le a szerző, mert bejöttek a megérzései. Nyilvánvalóan a negatív példákat nem emelte ki, viszont el tudom hinni, hogy ennyi éves tapasztalattal és ismerettel pár kérdés után nagy eséllyel fel tudta mérni a számára ismeretlen emberek születési pozícióját.

„A születési sorrend kérdése nem olyan, akár az egyszeregy, mégis könnyedén kiokoskodható a megfelelő információk birtokában.” /Kevin Leman/

Számomra ez is az bizonyítja, hogy ez az egész nem csak egy hókuszpókusz, hanem igenis vannak visszatérő személyiségi jegyek az egyes születési sorrendben betöltött helyeknél.

Ajánlás

A Születési sor(s)rend című könyvet mindenkinek tudom ajánlani, aki szeretné jobban megismerni magát, születi, testvéreit vagy barátait, illetve aki szeretne jobb szülő lenni és kihasználni az egyes születési pozíciók előnyeit, a hátrányait pedig tompítani. Nem gondolom azt, hogy minden ember egyértelműen besorolható a születési sorrendben betöltött helyének megfelelő szerepbe, viszont abban hiszek, hogy ha jobban megismerjük magunkat és a környezetünk viselkedését, akkor jobb szülők, testvérek, gyerekek és barátok lehetünk.

„A születési sorrend kulcsot ad a kezünkbe, hogy feltárjuk személyiségünk rejtett titkait; hogy megértsük a barátainkhoz, a szeretteinkhez vagy a munkatársainkhoz fűződő viszonyunkat; valamint azt, hogy miért éppen annál a foglalkozásnál kötöttünk ki, amit ma űzünk; és nem utolsó sorban megvilágítja, miért úgy kezeljük a problémákat, ahogy az szokásunk.” /Kevin Leman/

Kevin Leman önmaga is elismeri, hogy a születési sorrend elmélete nem egy fekete-fehéren leírható tudomány. Sokkal inkább megfigyelhető benyomások és hasonló személyiségjegyek összessége, amiből természetesen sok a kivétel. Vagyis nem számítsunk tökéletes egyezőségekre magunk a könyvben leírt pozícióra jellemző vonások között.

„Nem véletlenül fogalmaztam valamennyi gyűjtőkategória esetén úgy, hogy „jó eséllyel” vagy „valószínűleg”, hiszen nem minden felsorolt tulajdonság érvényes az adott kategória minden egyes képviselőjére.” /Kevin Leman/

A Születési sor(s)rend című könyv legnagyobb pozitívuma szerintem az, hogy nem akar meggyőzni az igazáról, viszont az ember mégis csak magára ismer a sorokban. Ezenkívül olyan aha élményeket tud nyújtani, amikre nem is gondoltunk volna. Főleg, amikor be tudjuk azonosítani magunkat, a szüleinket, testvéreinket, gyermekeinket, barátainkat vagy munkatársainkat az egyes pozíciókba.

„Akárhogy is áll a helyzet, mindannyiunknak megvan a magunk ága a családfán, és ennek az ágnak nagyon is sok köze van ahhoz, hogy olyan emberré váltunk, amilyenek ma vagyunk.” /Kevin Leman/

A könyv felépítése

Kevin Leman a saját családjának a részletes bemutatásával kezdi könyvét, aminek a segítségével megismerkedhetünk a születési sorrend elméletével. Ezután pedig külön-külön fejezeteket szentel a szerző az egyes pozícióknak:

    • Elsőszülöttek
    • Egykék
    • Középsők
    • Legkisebbek
    • Születési sorrend a munkában
    • Születési sorrend a házasságban
    • Gyereknevelési tanácsok elsőszülöttekhez
    • Gyereknevelési tanácsok két gyerekes családoknak
    • Gyereknevelési tanácsok szendvicsgyerekekhez
    • Gyereknevelési tanácsok legkisebbekhez

Azt gondolom, hogy a Születési sor(s)rend című könyv egyfajta szemléletmódváltásra hív bennünket. Arra, hogy nézzük magunk és a családunk tagjainak életét egy kicsit madártávlatból, és így könnyebben felismerhetjük a viselkedések mögött meghúzódó indítékokat.

„Szeretné megismerni szerettei legbensőbb érzéseit és gondolatait? Megérteni, mit miért tesznek? Ez a könnyed és szórakoztató, mégis informatív könyv megadja a nyitját!” /Kevin Leman/

 

A kedvenc idézetem a könyvből:

„A születési sorban minden pozíciónak megvan a maga erős és gyenge oldala. A szülőknek mindkettőt el kell fogadniuk, miközben segítenek gyermeküknek abban, hogy kibontakoztassa a pozitív tulajdonságait, és megbirkózzon a gyengeségeivel.” /Kevin Leman/

 

A születési sorrend elméletéről és annak változóiról fogok Nektek legközelebb írni. Tartsatok velem!

Ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy ha van valamilyen tapasztalatod a könyvvel kapcsolatban!

 

Kevin Leman: Születési sor(s)rend című könyvről írt bejegyzések

Születési sorrend mintázataiSzületési sorrend a házasságban
KategóriákGyereknevelési tanácsok
Születési sorrend elmélete a munkában